Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Mám dotaz, na který jsem nikde nenašel odpověď. Může být muchomůrka zelená jedovatá i v případě, že bych snědl jen malé množství, například o velikosti jedné kostky cukru? Zkoušet bych to nechtěl, jen mě to zajímá.
Je to smrtelně jedovatá houba. Smrtelná dávka je cca několik desítek gramů. Někdy stačí jedna plodnice, někdy ještě méně. Zaleží na včasné léčbě. Úmrtnost je stále v desítkách procent. I relativně malé množství může způsobit bez včasné léčby poškození ( i trvalé) jater, případně i ledvin. Rozhodně nekonzumovat ani malé množství, ani o velikosti kostky cukru.
Neznáte divadlo Járy Cimrmana? "hlavní jed muchomůrky zelené, tzv. amanitin, je tak jedovatý, že množství jedu, které bychom nabrali na špičku nože (čili asi 0,5 g), by zabilo 100 000 myší. Ty by vytvořily řadu dlouhou 18 km, kolem níž bychom vykračovali průměrně 4,5 hodiny vojenským krokem" . Mimochodem to divadlo ten výrok údajně jen zpopularizovalo, jeho autorem je nějaký mykolog.
Ke smrtelné otravě dospělého člověka je třeba sníst jednu větší plodnici, ale to zdaleka neznamená, že požití kousku přežijete bez újmy.
Já začnu radit z úplně jiného konce. Moje lékařka mi kdysi povídala, že játra člověku regenerují přibližně sedmkrát za život a čím jste starší, tím je regenerace pomalejší. Takže jestli je vám čtyřicet, máte předposlední játra. Po padesáti už máte poslední.
A víte jaký je jeden z důsledků otravy muchomůrkou zelenou? Nabourá vám játra. Takže žádné pivo, žádné víno, žádný rum, žádná tlačenka, žádný pečený bůček, žádný uzený špek, ale tvrdá, dlouhá a ve starším věku doživotní dieta.
Dobrou chut.
Nějaké podrobnosti ojedovatosti muchomůrky zelené , o diagnostice otravy a doporučené láčbě najdete zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.