Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem příznivcem tohoto serveru, ale nenašel jsem bližší okruh témat pro mou otázku. Moje žena zavařuje okurky, používá sklenice Omnia 3/4 l a snaží se je uzavřít tlakem tzv. hlavy. Děláme to už léta, ale letos víčka nechytají a nechytají. Nebylo by lepší změnit technologii uzávěru víček? Můžete poradit?
Někde tady už podobný problém někdo řešil a fórum zjistilo, že se jedná o nová víčka, která mají o vlas kraší ten rantlik, který se ohýbá pod skleněnou hranu. Je to tak. Tam, kde "Nechytlo" nové víčko, prastaré nemá problém.
Uzavírat tou hlavou přes utěrku. Nebo mám takové zavařovací plastové kleště a tím to opakovaně skřípnu po uzavření klasickou hlavou. Možná v jiném obchodě, dom.potř., hypermarket, drogerce, mají jiná víčka. jedno s sebou a porovnat.
Samozřejmě to přes utěrku děláme. jde o vyzkoušení, jestli to těsní. Při otočení dnem vzhůru by to nemělo téct. Ale třeba to neteče, jenže stačí počkat delší dobu, tedy delší chvíli, a ono to nakonec začne téct. Ale co když to opravdu pořádně "chytne" až tím zavařením,? Pak je zbytečné se tím trápit.
Jo přes utěrku jsme to dělávali. Pak jsme přešli na lahve se šroubovacím uzávěrem získané při koupi sterilovaného zelí a občas i nakoupených krátkých znojemských okurek nebo levných okurek v Kauflandu. Dnes i okurky manželka zavařuje v mikrovlnce. Ale je potřeba šroubovací uzávěr utánout jen mírňounce, jinak pak nejde otevřít.
Způsob zavařování v mikrovlnce mě téměř šokuje. Při jakém výkonu a jak dlouho zavařujete? A opravdu to lze takto zavařit? Mám pocit, že máte vyvinutý smysl pro humor.
No, za mě v mikrovlnce tedy ne. Já se nemůžu zbavit pocitu, že ty vlny prostě vše dobré absolutně zabijí, kdežto normální zavařování má prostě jiné energie.
@sansomf No každou sklenici 680ml 7minut, tedy čtyři sklenice naráz v mikrovlnce 28minut. Najděte si na googlu heslo "zavařování v mikrovlce".
Zavařoval jsem minulý týden - víčka jsem dával zásadně nová, chce to nevyšmajdanou hlavu, mám hliníkovou, žádnou utěrku jsem pod ni nedával, po zavaření 20 minut na 80°C vytáhnout zmíněnými kleštěmi a obrátit. Kleště nejsou v žádném případě určeny na ,,dotvarování´´ víček, ty se tím spíše zprasí. No a z 65 lahví nepovolila ani jediná.
Je to jednoduché, nová víčka jsou nekvalitní. Jak ty omnia, tak ty šroubovací. Je to šmejd všechno. Mám naprosto stejné zkušenosti. Špatné! Není to tou "hlavou", ale špatným výrobkem. Já už jsem to vzdala a nekupuji nová víčka, protože z 10 kusů bude držet možná polovina. Nejlepší je po známých sbírat sklenice od kupovaných zavařenin a opravdu si víčka opatrovat. A to ještě chtějí za jedno víčko i 3 koruny a pak to člověk vyhodí do popelnice. A to ještě k tomu ta práce, naštvání že to nedrží a vyhození i těch okurek, protože dvakrát je zavařovat nemá smysl, pak jsou rozvařené. V mikrovlnce teda nezavařuji, i když jsem četla, že to někteří dělají. Někteří zavařují i v myčce nádobí. Já tohle nedělám, protože ani mikrovlnka, ani myčka nádobí není určená k zavařování potravin, které pak budu konzumovat. Chápu, že to některým lidem vyhovuje, ale já mám k tomu prostě negativní přístup a zavařuji v hrnci, který je k tomu určený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.