Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat, proč lidé pěstuji cukety? Můj otec je pěstuje taky, ale vždy, když je v něčem cuketa, tak ji ani necítím a příjde mi to jako zbytečná ingredience, která nemá žádnou chut. Možná v neuvařeném stavu je lepší, ale příjde mi úplně bez chutí taktéž. Proč jsou tak populární?
Dobrý den, protože je to celkem nenáročná rostlina (vyžaduje jen hodně vody), vydatně plodí a plody jsou velké. Vtip je v tom, že se musí ochutit, resp. je to surovina např. pro "bramborák", můžete ji zavařovat v nálevu jako okurku (řezy), upečete z ní sladkou buchtu apod. U nás cuketu zpopularizovala již před léty herečka, paní Štěpánková. Zdravím!
sisi - ano, cuketa je odolnější a okurkám v nálevu se skoro vyrovná.
My jsme ji taky začali kdysi pěstovat kvůli zavařování místo okutek, které se kvůli plísni neurodily.
Cuketa se musí ochutit, jak už píše Ben. Já je jím syrové a hodně malé, protože uzrají dříve než okurky. Je to zelenina, kterou se můžete opravdu nacpat k prasknutí a neztloustnete. Navíc ta malá je i chutná. A pak, když už to nestíhám jíst, tak větší přidávám do všech zeleninových jídel. Buchty z ní teda nepeču, ale vím že jsou oblíbené. Bramborák jsem jednou zkusila, ale muselo se přidat hodně mouky, protože cuketa je vodnatá, tak mi to nechutnalo. A jednou jsem ji zavařila, ale nebylo to dobré. Moc vodnaté a nedalo se s tím nic dělat. Udělala jsem i jako sterilované zelí do sklenic. Také nic moc, i když je to ochucené, zelí se cuketa nevyrovná.
Dávám cuketu hodně do vaření i pečení. Mám ráda hodně zeleniny a hodně omáčky, a ta cuketa se hezky rozpeče (rozvaří), moc dobrá omáčka a i sosík je takový hutnější a přitom dietní (nezahuštuju). Pokrájím na kostičky (plátky atd.) a osolím a okořením zvlášt.
Ale mnohem raději mám patizon, je jemnější.
Nastaví se jimi krásně lečo a dodá se tak zinek do stravy. Když se pečou ryby, dávám je na kolečka cuket. Nevysuší se a nepřipálí. Cukety jsou takové dietní jídlo. Nejvíc mi z nich chutná zelí. Nastrouhané na zpěněnou cibulku, trochu kmínu, lžičku cukru, špetku soli, okyselit a třeba i smetanu - a je to rychlejší a jemnější, než klasické zelí. A pečenému vepřovému s bramborem dobré!
Nevím proč jsou populární, ale o té chuti bych s vámi polemizovala.
Já cuketu miluju. Nejvíc pečený cuketový hranolky nebo cuketový kolečka ala pizza. Taky pečenej bramborák.
Někdo tu psal, že se musí přidat hodně mouky, ale já si to nemyslím. Cuketu nastrouhám, vymačkám vodu a pak už stačí té mouky jak do klasickýho bramboráku.
No napsala jsem to já. Tak se mi to tenkrát asi nějak nepovedlo. Ale je fakt, že nejsem milovnice mastného, tak nedělám ani ty klasické bramborové. Ale tyhle z cukety jsem jednou zkusila, protože jsem ji myslela, že to bude zdravější. No a nechutnalo mi to. Ale četla jsem, že se to dá udělat i v troubě na plechu, aby to nebylo tak mastné. Ale i tak se do směsi musí přidávat mouka, nebo strouhanka. A to mi dost vadí, protože pak už je to dost hutné a moc výživné. Což já, jako "lehce" pracující a nemající dostatečného pohybu, zrovna nemusím. Ale je to jenom můj názor a moje chutě. A to není pro ostatní směrodatné.
suzymon, mě taky nechutnají mastný bramboráky, proto peču v troubě. Zkusila jsem do cukety přidat i strouhaný tvrdý sýr místo mouky, žloutky zvlášt a z bílků sníh. Je to lehký mňamkózní jídlo. Chutná mi to i studené.
m123, tak s tím sněhem z bílků a sýrem by to mohlo být hodně dobré. Cukety už mi pěkně rostou, tak určitě vyzkouším. Já je mám hodně ráda, ale většinou je jím opravdu syrové a hodně malé. Smíchám třeba rajské, papriku a cuketky a zaleju zálivkou, přidám černé olivy, ale ty s peckama, přidám tuňáka, kousky v oleji (je chutnější) a nakrájím do toho vajíčka natvrdo a jím to bez pečiva. Je to strašně dobré a netloustne se po tom.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.