Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sušení žampionů

Od: zaneta1 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, koupila jsem si žampiony, chci si je nakrájet a usušit, protože kupované sšené houby jsou strašně drahé. Mám je před kráením omýt? Neshnijou pak?

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

saz

7x

Já bych řekla, že sušit žampony je i škoda, když jsou v obchodech k sehnání čerstvé a po celý rok.

 


3x

Žampiony před sušením stačí očistit a sloupnout slupku z hlavy.

" Houby obsahují průměrně 90 % vody, sušením ji snížíme až na 5 % a zabráníme tak rozvoji mikroorganismů. Pro sušení jsou nejvhodnější pravé hříbky, hřibovité houby, žampiony, růžovky, václavky a všechny ostatní druhy hub, které nemají příliš vodnaté plodnice. Vybíráme zásadně suché a zdravé houby. Očistíme je, u žampionů a klouzků sloupneme slupku z hlavy, houby nakrájíme asi na 4 mm silné plátky a rovnáme je v jedné vrstvě na síta. Sušíme při teplotě 40-50 °C po dobu asi 5-8 hodin podle vlhkosti. Dobře usušené houby při shrnování ze sít chrastí. Houby ukládáme do tmavých láhví se zabroušenou zátkou nebo šroubovacím uzávěrem. Uložíme je v chladnu a temnu, aby si dlouho uchovaly svoje vlastnosti. Sušené houby před použitím máčíme asi dvě hodiny ve vodě nebo v mléce, a když nabobtnají, použijeme je jako houby čerstvé."

bionaire.cz/...

 

72mona3*

2x

Pro ty, co neví, proč sušit

Sušené houby mají výraznější chut i aroma. Kdo má, třeba si je i namele a používá k dochucení. Já teď měla možnost porovnat sušené a zmražené hříbky. Je to nesrovnatelné.

Pokud už sušit žampiony, tak ty hnědé. Jsou více "houbovější". Nejdou loupat, takže umýt, nechat oschnout na papírové utěrce a pak už zpracovat dle potřeby. M.

 

111®

1x

myslíš že jdyž na ně v přírodě zapší, že shnijí? Však je budeš sušit ne? tak oschnou a následně uschnou

 

jabraka*

1x

Myslím si,že sušit žampiony je kontraproduktivní.Když jsou sušené houby drahé,jak drahé jsou sušené žampiony?Jen se musí porovnat cena čerstvých s váhou sušených.Pro konzumaci bych koupil jen tolik,kolik sním.Nedělal bych zásobu sušených.

JABRAKA

 


1x

Houby se jen čistí, okrájí, ale neomývají. To vám řekne každý houbař.

 


0x

Já je nakrájím a dám zamrazit.

 


0x

Já žampiony zamraziji.Když se mi chce, podusím je na cibulce, s kmínem, až z nich vydusím většinu vody.. Když se mi nechce, nakrájím je na plátky a pak zamrazím. Dávám je do krabiček od salátů. A snažím se je spotřebovat co nejrychleji, protože mají snahu provonět celý mrazák.

 

figurek*

0x

Když je omyjete, natáhnou vodu jak už to houby dělají a při sušení vám neshnijí, ale zplesniví. Sušit houby musíte zasucha a ne zamokra.

No ale mám dotaz já na vás : Proč vlastně chcete žampiony sušit, když si kdykoliv můžete koupit čerstvé? Sušené houby musíte před použitím zase rozmočit a navíc, tou dobou už budou plné roztočů a podobné havěti. Čerstvé jsou vždycky lepší.

zaneta1

Do kulajdy

Do kulajdy žampióny nepatří - ideálně lišky nebo hříbky, tedy pevnější houby.

 

lidus*

0x

Nesušte, je to zbytečné jak už tu zaznělo, koupíte čerstvé. A ano, i já je do kulajdy dávám a také hlívu, nic jiného by vnučky nejedly. Budete- li přece jen sušit nebo mrazit je zbytečné je omývat, předpokládám, že je loupete.

 


0x

Já jsem to jednou zkoušela, nejsou tak dobré, je to opravdu škoda, když jsou čerstvé celý rok. Já osobně si vždy aspon pár nakrájených a orestovaných zamražuju, abych je měla k dispozici, když se mi nechce letět do obchodu a chci je přidat třeba na pizzu nebo do omáčky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]