Nejste přihlášen/a.
Přeji hezký den i následující víkend.
Prosím popradí - poučí mě někdo, kdo má zkušenosti a znalosti?
Je možné - bezproblémové, do rozkvašeného kvasu a do kvasu, který je již v pokročilém-konečném stavu kvasení, dodatečně přidávat další ovoce - švestky.?
Děkuji miro
z uveřejněného snímku bych poukázal na základní chyby.Nádoba by měla mít možnost utěsnění ,aby ke kvasu neměl přístup vzduch.Ovoce by mělo být optimálně rozmělněné,použít třeba ponorný mixer.Doplňovat další čerstvé ovoce se nedoporučuje.Prodlužovalo by se kvašení,.Doba kvašení při pokojové teplotě by neměla překročit 6 týdnů.Pak se mohou uplatnit kyselé kvasinky octového kvašení.I ostatní patogenní organizmy,které pak vytvářejí další škodliviny(metylalkohol,etylacetát a další)
JABRAKA
měl bych doplňující dotaz - a daly by se zastavit další už nežádoucí procesy (zkysnutí, plísně) nějak jinak než destilací, nebo zavařením? (protože výsledek má bejt sladká (jo, do ovoce by bylo napřed přidáno hodně cukru) zalkoholizovaná směs, a její zavařování je otrava) - mně se to takhle podařilo, tj. nějak to zkvasilo, a pak už to tak zůstalo, ale jindy se to nakonec zkazilo;
taky bych rád stopnul proces, když je to spíš sladší než už moc alkoholický
Abychom se připravili na zpracování co největšího množství ovoce,pak je skutečně možné ho zavařit.A pak najednou otevřít a vložit do kvasné nádoby a 6 neděl kvasit.Ovoce ovšem co nejvíce rozmělnit.Cukr přidávat nemá smysl,pokud je cukernatost ovoce nad 10%.Je vhodné pak přidat kvasinky(třeba vinné)protože při zavaření jsou všechny přítomné zničeny.Kvasinky jsou schopny kvasit jen do 12 - 13 % alkoholu,ostatní cukr zůstane v kvasu a je to škoda.Kvas po vykvašení určitě nemá být sladký.Pokud došlo ke tvorbě kyselin,nevadí to příliš,octová kyselina se při destilci oddělí od alkoholu.Jen sníží trochu výtzěžek.
JABRAKA
Dobrý den,
Mám slivoň krásně obalenou plody, ale je napadena ( asi) moniliovou hnilobou viz foto.
Je možné tyto plody, které jsou na půl měkké nebo po odstranění napadé slupky, měkkou dužinu dát na kvas, aniž by byl výrazně omezen proces kvašení nebo chut pálenky? Po ochutnání dužiny není cítit žádná pachut, jen je dužina " rozbředlá".
Předem děkuji za názory, Pavel S
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.