Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem parádní bůček. Je pěkně libový, prorostlý proužky tučného. Koukla jsem se na recepty na moravského brabce, že bych úpravu inovovala a nestačím se divit, jak tohle jednoduché jídlo lze upravit tolika způsoby. Jak ho děláte vy? Se zelím nebo se špenátem?
Se zelím, kapustou, špenát minimálně, peču v troubě jako každé jiné maso s česnekem a cibulí (čím víc, tím lépe) a těším se na vypečené sádlo a čerstvý chleba k snídani. Raděj ale máme-bůček nakrájet na pásky, osolit, pokmínovat mletým kmínem, naklepat, naplnit co to jde kysaným zelím, smotat závitky a upéct, příloha brambory. Toto jídlo z bůčku jí i dcera která normálně milimetr tučného vykrojí.
doplněno 14.03.14 18:41:Mleté řízky se ¨v naši rodině dělaly vždy z bůčku, zásadně nekupuji nic mletého, manžel bůček vykostí a namele, na 1kg masa, 1 smetana ke šlehání, 30dkg aidamu ani moc nesolím (sýr bývá slaný), obalím v trojobalu nebo udělám placku, naskládám do ni vejce na tvrdo, kapii, plátky špeku, smotám a upeču zakryté alobalem v troubě, asi 5 minut dopeču odkryté.
větší kostky z prorostlého bůčku, pár kousků plecka pro ty co nemají rady tlustější. na hrubo cibuli, sůl,kmín a česnek,lehce podlít vodou. peču pod poklicí,pak sundat a dorazit barvu. nakonec maso vyndám do kastrolu a štavku lehce zapráším hl.moukou, orestovat, přadat podle potřeby vodu a provařit. když jsem línej, tak štavku vynechám. špenát, zelí podle chuti, střídám to.
Brabce dělávám stejně jako vy. Jen v některých receptech na netu chtěli nakrájet, nasolit a pokmínovat + cibule a česnek, promnout a nechat odležet do rána. Jinde chtěli kostky masa opéct a pak teprve to ostatní. Jinde chtěli opéct + lžíci rajského protlaku, podusit a pak do trouby. A ještě jinde orestovat, přidat lžičku cukru a nechat zkaramelizovat. Pak teprve ty česneky a cibule a troubu. Liduš, závitky s kyselým zelím dělávám poměrně často. Fakt jsou vynikající. Včera mi kamarádka říkala, že Holandské řízky (mleté maso + nastouhaný sýr, jako karbanátky) jsou nejlepší z bůčku. Namleté a se strouhaným sýrem, smíchané už den předem.
doplněno 14.03.14 15:35:Olaf, máte pravdu. Když za komančů dostal člověk kousek dobrého masa, musel koupit bůček. Maminka ho vždycky namlela, dochutila a přilila do něho mlíko, dala do misky na noc do ledničky. Druhý den udělala karbanátky v torjobalu nebo vyklopila z misky jako bochánek, který dala do trouby a chutnalo to kapku jako lunch. Anebo nakrájela na plátky, obalila v mouce a usmažila. To mlíko úplně tuk zlikvidovalo. Bylo to fajne
holandské řízky jsou tak nejlepší proto, že se tak mají dělat. hodně lidí si myslí, že když se dá do mletého sýr, tak že je to holanďan. patří tam i mléko
doplněno 14.03.14 15:50:pár let jsem dělal ve výrobně lahůdek a po bývalém šéfovi jsem zdědil normy všech lahůdek, kterése tenkrát vyráběly,včetně kalkulací. to bylo počtení. škoda, že už je nemám. věnoval jsem je někomu, kdo chtěl s tímhle začít podnikat v USA.
Ano, do holanďáků patří kromě sýra i mléko a vajíčko. Pořádně to propracovat. Teprve pak jsou patřičně štavnaté. Pokud se dá jen mleté maso a sýr, je z toho tvrdá podrážka.
Ty moravské brabce dělám taky. Nejraději se špenátem, špenát je totiž to nejlepší, co znám. Když zbyl na táboře /děti o něj příliš nestály/, poprosila jsem kuchaře, at ho navyhazuje a druhý den jsem chodila pořád z kotle ujídat - během celého dne. To bylo něco, poprvé jsem měla jen pro sebe tolik špenátu, kolik jsem jen chtěla.
K brabcům je dobré i zelí, raději než kyselé mám hlávkové - moravské, takové řidší. A ta kapusta? Tu bych taky mohla nahusto, ale děda by asi trucoval. Leda, že bych mu ji vydávala za zelí, aby to nepoznal.
A knedlíčky bramborové - šulánky, nebo občas pro změnu třeba i chlupaté. Hodí se i halušky. Prostě, aby to nebylo pořád na jedno brdo.
Dneska vařím knedlíčkovou polévku, obalované žampióny a okurkový salát. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.