Nejste přihlášen/a.
Jak jste došli k receptu na bramborový salát, který děláte dnes? Z čeho ho děláte? Co v něm nesmí chybět? A kdo ho dělá? :D Doma, u rodičů, byl lavorek ve kterém maminka v létě dávala hlávkový a na vánoce bramborový salát. Táta měl rád v bramborovém salátu na kousíčky nakrájenou kyselou rybu. My, děti, ne. A taky celer jsme z duše nenáviděly. Pak, po čase, maminka druhý den do něho vyklopila konzervu fazolí a zase byl úplně jiný. A vzpomínala, že za války dávali misto majonézy bešamel. :D Já mám v posledních letech v salátu ráda konzervovanou kukuřici. I hrášek. Ubrala jsem brambory a přidala jsem zeleninu. A ředím vývarem, který svařím v maličkém kastrůlku, z vývaru kořenové zeleniny, přidávám ocet a cukr a sůl. Těším se na něho velice. Moc!
Ono je taky docela hezké když spolu začnou dva žít a přijdou vánoce a ejhle,my děláme salát takto,ale my takto a já ho mám rád takový a já zase makový...
U nás je br.salát z brambor,vajec na tvrdo,cibule,hrášku,mrkve,sůl pepř,okurky sterilované,majonézy.Dochucovat solí,pepřem,ředím vodou z okurek.
Honzo, to jsme zažili všichni, že? Každý si z domu přineseme něco jiného, ale pak dáme z každého to najlepší a je to úplně nový recept. A my jsme si založili tradici. Tu svou. A tak to je se vším, když založíme rodinu.
doplněno 22.12.13 11:02:alileta, přesně jako vy, si to myslím i já. Také nedávám ani maso, ani vejce. Příjde mi, že těžkých jídel je na stole už dost, že stačí zelenina a brambory a majoneza. :D Kdo ví, jak tež dělají bramborový salát v Americe. Víte to někdo? Vždycky ve filmech vidím jen mísy, ale jak to vypadá unitř, to by mě zajímalo.
Čekala jsem, že se tu rozvine spíš diskuze, zda dávat do bramborového salátu salám, šunku a pod. Alespoň v okruhu mých přátel a známých jsem ve výrazné menšině s názorem, že do salátu, který je přílohou k masu, už žádné "maso" nepatří. Připadá mi, že všichni se na mě dívají jako na někoho, kdo šetří a neumí sváteční přílohu "vymazlit" do naprosté dokonalosti těmi nejlepšími ingrediencemi.
Můj názor a názor mé rodiny je stejný a do bramborového salátu nedávám žádnou uzeninu.
doplněno 22.12.13 14:08:Majonézu dávám napůl s bílým jogurtem - není to tak tučné a chut majonézy není jogurtem dotčena.
doplněno 22.12.13 14:11:Cibuli nedávám, jen asi tak půlku brambor a druhá půlka se skládá z přibližně stejných dílů celeru, mrkve, petržele (víc celeru, míň petržele), nakládaného hrášku a kyselých okurek. Dochucuji solí, špetkou pepře a vodou z okurek.
My jsme začali svou historii. Vařím brambory ve šlupce, oloupu a přes takové drátkové sítko promáčknu, zrovna tak i vejce na tvrdo. přidám vařenou mrkev a celer, který my máme rádi a nastrouhám zelninu na struhadle. Dávám jednu majolku a jednu tatarku, jednu nakrájenou na drobno cibuli a pár sterilovaných okurek. Když tak ředím vodou ze zeleniny a trochu z okurek, oslím, opepřm a hotovo. Žádný salám, žádnou uzeninu ani jiné ingredience. Z jara ho dělám bez majolky a tatarky, jen s trochou oleje. - pt
Dělám ho přesně takový, jako ho dělá moje mamka a manžel neprotestuje.
1. den předem uvařím brambory ve šlupce a vejce. Ten den také vše oloupu.
2. druhý den na drátkovém kulatém sítku promačkám brambory, zaleju je tak 1 dl okurkového láku a nechám lák hezký nasáknout.
Navrch té hromady už dávám všechny ingredience: Nakrájená vajíčka, rozkrájená sklenička sterilované zeleniny Kunovjvanka, nakrájená kyselá okurka, velice jemně nakrájená cibule, hořčice, sůl, pepř, majonéza, trošku šlehačky, štáva z citronu.
3 vše lehce rukama promíchám, případně přidám majonézu tak, aby to bylo spíše vlhčí a jemné.
V naší rodině jíme velice ochuzený salát. Vzniklo to tak, že kdysi dávno se mámě podařilo koupit nejspíš už jetý gothaj a když udělala salát, do druhého dne se skazil. Nic jiného se už koupit nedalo, takže se uvařily brambory, kořenová zelenina a vejce, to se přes sítko nakrájelo, přidala se nakrájená kyselá okurka a cibule, sůl a pepř a vše se zalilo lákem ze sterilovaných okurek. Tak nám to zachutnalo a tak jsme si na to zvykli, že jiný salt už neděláme a já se přiznám, že bramborový salát zkažený majnézou, hořčicí a bůh ví čím v pudu sebezáchovy už ani do pusy nestrčím. Prostě jím jen ten svůj a klidně si udělám pár porcí jen pro sebe. Stejně tak bych kapra nepozřela připraveného od cizích. Někdo vůbec kapra nedává do mléka, někdo to zas smaží i s kůží a to bych se vážně zeblila. Partnerova babička zásadně kupuje 5kg a více tzv bahňáky, kdy se smaží naprudko i s kůží a to je nechutnost. Já si svoje maličké porce z uloveného kapra pěkně alespoň přes noc naložím do mléka, pak osuším, obalím a na mírném ohni usmažím. Už jsou zvyklí, že štědrovečerní večeři si připravuju zásadně sama a nenechám si jí od nikoho kazit.
Také jsem zalévala vodou z okurek, ale pak jsem jedla velikou lahodnou dobrotu, že už jinak nedělám. Takový nálev, jaký se dělá na hlávkový salát: 1 lžíce octa, lžíce cukr a lžíce sůl, do vývaru který zbyl po vaření zeleniny. Cca 0,5 dcl. Je to takové lahůdkovější. Pro pb, když by můj táta slyšel nebo četl, jak upravujete rybu, tak by utrousil koutkem úst: Proč tolik práce?! To si zrovna může koupit a usmažit sýr. :D 2 lidi, 5 receptů :D
Salát dělám běžně, den předem, aby se rozležel. Nedávala jsem nikdy moc zeleniny, jen cibuli, sterilované okurky, a nahrubo nastrouhanou syrovou mrkev a ster. hrášek.
Letos jsem udělala změnu: ve slané vodě jsem uvařila mrkev, celer a petržel, pak nakrájela na kostičky do salátu. Bylo to moc dobré. Také vejce a šunkový salám.
Salát zadělávám majolkou napůl míchanou s bílým jogurtem, aby to nebylo příliš hutné. Ráda přidávám i najemno nasekanou petrželovou nat.
Co je ale moje specialita, zděděná po babičce: do salátu přidám oloupané a nahrubo nastrouhané 1 nakyslé jablko. Způsobí příjemnou navinulou chut. Jaga.
Zet pro to nemá pochopení.Pokaždé se hloupě vyptává: A NEJSOU TAM JAPKA?
Také připojuji můj bramborový salát - zdravého životního stylu.
Suroviny:
- ve slupce uvařené vychladlé brambory
- uvařenou mrkev, cerel, petržel
- kyselé okurky
-cibule
-šunka
___________________________
Vše výše uvedené nastrouhat na hrubém struhadle /slze/ a viličkama promíchat.
Zálivku:
1 bílý jogurt /klasik/
trocha hořčice
zakapat worčestrem
opepřit
kdo solí - dosolit a promíchat se surovinama.
Je to naprosto úžasný lehký salát. Dala jsem si se pstruhem, kterého jsem lehce pokapala olejem a upekla na pečícím papíře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.