Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zpracovat maliny?

Od: plastelina* odpovědí: 13 změna:

Na zahrade se nám letos urodilo milion malin, krásné zdravé čisté veliké...jako z nebes nasypané! uz je mame zmrazene i zavarene a i pulka vesnice je zasobena,,,a furt jich je na kilá..a tak mne napadlo jestli nekdo nemá nejaký tip co s nima dalo by se este vymyslet,.,,třeba nejaký mražená změs? pomixovat nebo nasušit...něco rychlé,a neé-moc- pracné? nemáte někdo dobré rady k nadelení? prípadne, nechce si nekdo přijet natrhat? :D :D Děkuji.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*

0x

Výborná je štáva malinovka. Není to tak pracné, ale ta vůně - vnoučata ji zbožňovala. Važte si nadúrody, u nás není letos skoro nic. Když se rozhodnete pro štávu, určitě recept najdete na netu. Jinak pohledám také. Vím, že jsem to nechávala zalité vodou v nádobě s kyselinou citronovou. Druhý den jsem to přes plátýnko přecedila a šoupla na sporák a na mírném plameni míchala, než se rozpustil cukr. Jo a první várku jsem moc neždímala a naložila jsem to znovu.
doplněno 05.07.11 22:35:Buchta s pudinkem:
30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový pudink, 15 dkg cukru (stačí i 10-12), 1 vanilkový cukr zamíchat v míse. Můžeme nastrouhat trochu citr.kůry z dobře omytého citronu. V kastrolku rozpustíme 12 dkg másla(Hery apod.), vlijeme do něj ¼ l mléka a nalejeme do mísy. Přidáme 2 celá vejce a 2 lžíce oleje a pořádně vymícháme. Do bábovk.formy (vymazené tukem a vysypané hrubou moukou) nalejeme asi polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme asi 2 lžíce kakaa a můžeme přidat trochu cukru. Nalejeme na světlé těsto. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, po chvíli zmírníme asi na 160°C a pečeme zhruba asi 35 min. Zkusíme špejlí, jestli je bábovka upečená (nelepí se těsto na špejli) a necháme vychladnout. Vyklopíme na talíř a pocukrujeme.

Tento recept můžeme použít i na dort, koláč s ovocem a drobenkou a nebo na koláč s ovocem a želé.

Viděla bych to na koláč s malinami a želé. A jinak také nepečený: Na dno mísy nebo formy poskládat dětské piškoty, na to vrstvu zakysané smetany rozmíchané s vanilkovým cukrem (na 1 zakysanou 1 vanilkový), dále vrstvu malin, na to zbytek zakysané a navrch zase piškoty. Šoupnout přes noc do lednice a druhý den si už můžete mlsat. Do dortové formy asi 2-3 menší balíčky piškotů a 2-3 zakysané smetany se 3 vanilk.cukry. Nechte si chutnat!

ilonkaa*

souhlasim s lidkou domaci malinovka je supr uzasna ja jeste delam detem dren jako jahody rozmixuji s cukrem a dam zmrazit jenze u nas to ani nezmrzne deti to miluji hezky vecer

plastelina*

jééé malinovka, tak to mne nenapadlo. Jj dekuji nebesum za tak krásnu úrodu, už mam nahlašenou malinovou dovolenou v práci :D Tak pro dnešek jsem zbylých asi 5 litrů nechala v lednici, tak to este mrknu na web a zítra to zkusím naložit na štávu. Víte, já se o maliny letos vůůbec nestarala, na jaře jsem je zkrátila a potom nechala at se deje vule bozi... vubec jsem nenašla čas vyplít. ..Sousedé jen kroutili hlavou ze tam mám hotovou džungli a nejradsi by to vysekali.. a ted kolem krouží jak mlsné supy

no mražák se až potí jak nestíhá mrazit...a maliny dozrivaji ze dne na den silenym tempem. A nemáte nejaký dobrý recept na rychlou levnou buchtu? Mimochodem dekuji

 


0x

Jééé, natrhat bych si teda přijela. Ale udělejte si džem. Budete se oblizovat až za ušima. Ale trochu se "zlobím", i já mám maliny, ale kvůli suchu byly drobné. Tak Vám tiše závidím.

 

krkovicka*

0x
Jsme na tom stejně,ráno oberu 1kg k večeru to samé.Peču,házíme do pusy,to ještě mě čeká rybíz a borůvky.Nějak rychle to zraje.Ostružiny taky začínají červenat,je jich tam taky požehnaně...
plastelina*

Jj strašně rychle to zraje :/ když to neoberu hned tak druhý den to už z tezke vahy samo opadá.. :/

 


0x

Vypálit - malinovice je neuvěřitelně jemné a lahodné pití...

 


0x

přidám jiný způsob na malinovou štávu... nevím, či ještě dnes, ale kdysi (dejme tomu 20-25 let nazad) prodávali sice hliníkový, ale prodávali trojdílnou sadu na extrahování štávy z ovoce parou... do spodní nádoby naleji vodu, prostřední nádoba s komínkem v prostředku dna a s vypouštěcí hadičkou slouží na zachytávání štávy, do vrchní nádoby také s děravým komínkem a děravým dnem nasypu maliny, nebo i ostružiny, rybíz, a další podle libosti, přidám kilo cukru, pokličkou zakryji a šup s tím na vařič... pára prostupuje oběma komínky, naruší obal ovoce a vyextrahuje štávu, kterou potom z prostřední nádoby vařící napouštím rovnou do flašek...hotovo, zasterilizováno, jen flašku položím, aby štáva zasáhla i špunt nebo šroubovací uzávěr...

rychlé, snadné, osvědčené, jen nesmí voda vyvřít, pak se pálí dno... jako v každém hrnci...

doplněno 07.07.11 08:24:

.

plastelina*

:D no vskutku parádní vynález, já ho už ale nezažila no škoda, poptám se mamky jestli take neco nemá na půdě on ten hrnec vypadá fakt šikovně.

Ten hrnec se dá koupit i dnes a dokonce v nerezovém provedení například zde: potravinyvareka.cz/...
plastelina*

Zrovna se chystám na menší nákupy Tak omrknu i to děkujiiiíííí

lidka*

Takový hrnec jsme si přivezli z NDR (kdo nepamatuje - východní Německo ). A to je určitě víc než 35 let. Já jsem ho později zavrhla proto, že byl hliníkový. Nebojím se hliníkové nádobí používat - dodnes mám pár kousků alusporu a ten je bezvadný. Na jiné pánvičce bych neudělala tak dobré palačinky, to je bez debat. Ale nevařím v něm kyselé věci, jak jednou doporučovali. A tak zůstal na komoře. Stejně jsem většinou dělala džem a nebo míchané kompoty - ty nemají chybu, když se pěkně ovoce namíchá. Děvčata, máte kliku, že to u vás nepomrzlo.

doplněno 07.07.11 21:05:

Suzy, nebyla jsi u mne na komoře? :D Jestli máš zahrádku s dobrou sklizní, tak napiš Ježíškovi!

Já blbec, když jsem si koupila baráček, nalezla jsem tento podivný přístroj na půdě. Chvíli jsem ho převracela a pak vyhodila, protože jsem si říkala, že je to z hliníku, a tedy at už to sloužilo k čemukoliv, dnes"víme", že je jídlo z hliníkového nádobí nezdravé. Ale kdybych já věděla, že to takovýhle vynález, tak bych na nic nedbala, a určitě ho používala. Jinak jsem mrkla na ten moderní, od strejce a ten je úžasný, ale trošičku moc drahý. Momentálně pro mne. Ale určitě se to vyplatí, a přiznám se, že mám "brouka v hlavě".

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]