Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
poslední dobou se mi zdá, že cukry sladí výrazně méně než obvykle. Na stejné množství čaje do hrnce, musím nasypat skoro dvakrát tolik cukru než jindy, aby to mělo stejnou chut. A nejedná se jen o cukr krystal, ale i moučku od jiného výrobce. To začali ty cukry nějak hromadně vyrábět v horší kvalitě nebo jak? Máte někdo podobnou zkušenost?
Oba cukry koupeny v Tescu, Moučka cukrovary Vrbátky, Krystal - Agrana, hrušovany nad jevišovkou. pravda byly to jedny z nejlevnějších, ale i tak, nějakou kvalitu by to mít mělo, ne? Dotaz na zemědělskou inspekci, už jsem zaslal. Jen se ptám, zda je nás víc, co si toho všimli. Díky.
Nemůže to být tím, že na sladkou chut si chutové buňky zvyknou a otupí se? Do cukru stejně jako do ostatních základních potravin je zakázané přidávat aditiva, proto také v 90. letech zakázali výrobu barevného cukru. Mnozí jistě pamatují barevné moka kostky cukru.
a čím myslíš, že by cukr nastavili, aby ho tam mohlo být méně? že by tam dřív dávali hroznový cukru se sladivostí 120% a teď už ne? Tomu věříš?
Ano, máte pravdu. Cukr samozřejmě není tak sladký jako dřív. Už tak nesladí.
Bohužel se nejedná jenom o cukr. Co například schody. Nezdá se vám, že jsou daleko prudší než dříve? Před dvaceti lety jsem schody vyběhl a ani jsem se nezadýchal. A dnes? No, zadýchám se. Z toho jednoznačně usuzuji, že schody jsou dnes daleko prudší než v minulosti.
Co hřeben? Před dvaceti lety mi vlasy zůstávali v hřebenu a dnes žádný Pokud přejedu hřebenem svoji pleš, nezůstane mezi zuby ani jeden vlas. Ach jo, i ty hřebeny jsou daleko horší...
A tak bych mohl pokračovat, ale nezoufejte, některé věci jsou lepší, daleko kvalitnější a silnější. Např.pivo. Před dvaceti lety jsem jich vypil deset a skoro nic. No a dnes vypiju piva tři a poměrně dost je Hezký den. cítím. Z toho vyplývá, že pivo je na rozdíl od cukru daleko silnější než v minuosti.
Atd...
Pokud jste tehdy kupoval uherák a dnes měkký salám tak zcela jistě. Ale v jednom máte pravdu. Tehdy neexistovaly vakuová balení a čím déle trvanlivý salám ležel na prodejně, tím byl více vysušený a tedy lehčí.
Někde jsem četl, že třtinový cukr je slabší než cukr z cukrovky a taky levnější. Tak jestli to nebude tím. Jinak máte pravdu poslední 2 roky je slabší, ale když u jiných výrobků výrobci zmenšují objemy balení a cenu nechávají stejnou tak bych řekl, že to je ten pravý důvod. Přece nebude kupovat 800 gr. cukru jako za kilo a to výrobce moc dobře ví. Ono ještě před 20 lety bylo všechno jinak.
Souhlasím s asdf - přesně takhle to bude. Jsme okrádáni, kam se podíváme. Na kvalitě, na množství. A kde to nejde, tak je přimíchána nějaká laciná náhražka. Kdo ví, čím nás v tom cukru výrobci krmí. Jen tiše doufám, že je to alespoň zdraví neškodné
V místě pěstování třtiny a současně výroby cukru z ní asi levnější bude. Výroba je technologicky mnohem jednodušší. Ovšem doprava, cla a marže obchodníků pak udělá své. Informace o levnějším třtinovém cukru pochází pravděpodobně od globálních ekologistů.
Ahoj. Ildika má podle mě pravdu. Tohle pozoruju už několik let. Hlavně je to znát u kostkového. Zmenšili kostičky a ještě jsou méně sladké. Jethro, konspirace by mohla být v tom, aby jsme požívali méně cukru. Ale, asi ho mnozí nahradí úspěšně sladkýma vodama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.