Nejste přihlášen/a.
ja myslim, ze ne, je to vlastne , nebo spis bylo ovocne vino ...spis krabicove vino, svarit s nejakym ovocem a zkusit udelat domaci , mozna plus koreni?...no, zlaty casy , ochutnali jsme ho snad vsichni z me generace
Minimálně 15 let jsem ho neviděl, byl to klasickej jabčák, tuším za 12,-Kč, pak dělali ještě dražší a lepší rybízák za 14...
Dneska už není více věcí, na které rádi vzpomínáme, ale opravdu byste chtěl zase zažít ty následky, které po tom byly?
doplněno 12.09.13 22:20: Pamatuji, jak jsme jednou seděli u jakéhosi táboráku a čůčo kolovalo, stále, nevím, kde byl zdroj a kolik jsme vypili flašek. Pamatuji, jak jsem se chtěl zvednout a dojít si do blízkého křovíčka, tak jsem si zase sednul a šel po čtyřech. Pak už jen smutné ráno po veselém večeru a těžký bolehlav.
Možná bych dneska tak decku vypil, jako nostalgickou vzpomínku, ale víc radši neeee!
Ladinku, to, co nabízíš, už není ono. My byli v roce 1972 se třídou na výletě v Českém Krumlově. Ano, jablečňák, litrová láhev za 9, pak rybízák za 11 a ještě měli třešňák. To byl výběr!. Nám bylo 17, chystali jsme se na start do dospělosti, tak jsme nakoupili. A nakoupeno pak jsme také měli. Ale jediný Pavel potupně zvracel, ostatní to ustáli. Dodnes na to nostalgicky vzpomínám, ale pít bych to už asi opravdu nechtěla. Možná fakt tak malý doušek pro vzpomínku a bylo by toho až až. Jaga.
Když Ty jsi, Fatálku, ještě moc a moc mladý. Ty nevíš, čím jsme v 70 letech minulého století byli uváděni do dospělosti my. A dobře, že to nevíš. Já bych si také daleko raději dneska dala to kapučíno, než ty samosery, které jsme zkoušeli. Třeba domácí víno z pampeliškových květů či víno z chlebových kůrek. Tenkrát byli lidé v naší republice skoro jako Rusové, dokázali udělat chlast ze všeho. Mělo to ale jen jednu nevýhodu - nedalo se to pít. Jaga.
"Mělo to ale jen jednu nevýhodu - nedalo se to pít"
A přesto to všichni pili. A podle toho pak taky vypadali.
My jsme vyráběli čůčovou pěnu.
To se našlehaly bílky do čůča a dále se pokračovalo jako svařák.
Nesmělo to projít varem a před vypitím vychladnout.
Vzpomínám na železité víno u nás v drogérii,litr za 7 Kčs,ale v hubě jak kdybys cumlal matičku nebo šroub...jablečňák a rybízlák jen o svátcích,bo peněz moc nebylo.
Ano, to železité víno z drogérie, litr za 7 Kč, ucucávala naše babička, bylo to prý blahodárné na tvorbu krve. Ale budiž jí ke cti, že jí ta láhev vydržela asi půl roku. Asi se to opravdu nedalo pít. A také si vzpomínám v drogerii na ŠUMAVSKÉ BYLINNÉ , bylo to sladké a vonělo to po těch bylinkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.