Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jak se má správně točit pivo do keramického půllitru? Jak hostinský pozná, že už má správnou míru? Nikdy jsem tomu nerozuměl, tak prosím o vysvětlení.
Díky P
Podle zkušeností, odhadu. Stojí - li za pípou již delší dobu, tedy v délce pracovních poměrů, tak ví přesně, jak má dlouho naraženo, kolik vytočeno, ke konci a na začátku pivo pění trochu jinak, jak jde chlazení, tudíž ví, jak pivo pění. Celý den čepuje většinou do skleněných sklenic, půllitrů, tak asi ví, na kolik udělá pivo do keramiky. Dá se udělat i na jedno natočení. Na hladinku, na šnit apod. Ve většině zařízení se točí do skla a do keramiky se mnohde čepuje štamgastovi. A jestli tam je nebo není přesná míra jako pro čojku, tak to nikdo neřeší. Já jsem točila pivo jako 14ti letá a dá se to velmi dobře naučit. Stačí trocha cviku a zkušeností. Existují i soutěže výčepních v točení piva. A nejen v republice, ale i po světě. Klání se účastní a nezřídka i vyhrávají ženy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.