Nejste přihlášen/a.
Někdy se mi stává, že přemýšlím o tom, zda např. krystalový cukr či krupice a pod., je dnes stejně stejně sladký, tedy má stupeň cukernatosti stejný, jako např. cukr před více jak 30 lety. Jsem totiž skálopevně přesvědčen o tom, že dnešní cukr je "také" ochuzen, jako celá řada dalších potravin. Nikdy jsem ani neslyšel, že by se to někdy zkoumalo , či zda je na to nějaká norma.. Na obalu cukru nic podobného nenajdeme, je tam jen váha a max. trvanlivost a basta... Rád bych se mýlil ...
Sanyo,mohu tě ubezpečit,že krystalový cukr,nebo písek obsahuje 99,9% sacharozy.Jeho čistota je daná použitou technologií výroby.Na trhu je ovšem také cukr hnědý,kde je technologie výroby ošizená o poslední procesy čištění a bělení.Obsahuje tedy až 2% melasy.Jsou to zbytky před rafinací z řepných řízků.Obchodníci využívají hlouposti a neznalosti lidí a prodávají tyto šmejdy s mnohonásobným předražením.
JABRAKA
jabraka má pravdu. Jedinou možností by bylo cukr s něčím smíchat /naředit/ a to by dost dobře nešlo. Bylo by to poznat. Několik let jsem cukr vařil a fakt to nejde ošidit.
Nesouhlasím. V dnešní době "ti hajzlíci" dokážou ošidit všechno.
doplněno 07.04.13 19:24:Aneb všechno jde, když se chce.
nemas tak uplne pravdu, Hnedy cukr, ktery by mel obsahovat melasu je o neco lepsi nez bily. Bily cukr je cista sacharoza, jak pises, coz je prakticky rafinaci vycisteny hnedy cukr. Jde o to, ze v melase jsou obsazeny latky jako vitaminy, vlaknina a stopove prvky, tez ma hnedy cukr trosku jinou chut, ktera muze nekomu i vic vyhovovat. Ja osobne si kupuju jak hnedy tak rafinovany cukr a ten rozdil tam ja osobne citim celkem dost. Kazdej se hodi na slazeni jinych potravin ci napoju. Hnede cukry se daji koupit i s vetsim podilem melasy nez sou 2%,.
Jenze mas bohuzel i pravdu v tom, ze obchodnici nas na tomhle sidi. Klasicka procedura je, ze se cukr vycisti rafinaci, takze mame bily cukr, ktery se nasladne obarvi karamelovym barvivem E150d a nasledne se prodava za mnohem vetsi cenu jako cukr hnedy, coz je ale ovsem podvod a bohuzel to tak asi ve vetsine pripadu je.
Z praxe - zásadně nekupuji cukr krupicu v modrém pytlíku. Sladí o hodně méně - vyzkoušeno i mými známými. Nejlepší je krystal v bíložlutém obalu. Výrobce neznám.
doplněno 08.04.13 09:31:testováno při pečení. 100 g modrého cukru krupice - buchty akorát, 100g žlutého krystalu - buchty jsou přeslazené. Dnes už dávku upravuji podle druhu cukru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.