Nejste přihlášen/a.
Jakou polévku míváte na Štědrý večer? A jak ji vaříte? Já miluji rybí. Z hlav a vnitřností. Se zeleninou, s kousky vnitřností, jikry, mlíčí, se zásmažkou na másle, zelenou petržilkou a s krutonky z rohlíků.
Chvála polévkám. Jsou podceňované, ale nesmírně zdravé. Doplňují zanedbaný pitný reřim, jsou plné vitamínů a nerostů, vyluhují se ze zeleniny a z masa. Také je důležité, že když sedáme ke stolu hladní, hlad zaženeme hltavě hlavním jídlem. Když však sníme teplou poléku, největší hlad polévkou zaženeme, zklidníme se, trávení prohřejeme a pak už si hlavní jídlo vychutnáme, jak si zalouží.
Manžel nebyl polévkový, nevařila jsem tedy žádnou. Jen kuřecí řízek a salát /on/, kapříka já.
Rybí polévku jsem zkoušela od dvou žen nezávisle na sobě ochutnat, obě kuchařky byly vynikající, čistotné, přesto jsem rybí polévce nikdy nepřišla na chut. Cítila jsem tu rybinu.
Zet zase musí mít na Štědrý večer vinnou klobásu. A hrachovou polévku. Na Nový rok čočkovou. Každý má rád něco jiného.
Jeden příbuzný MUSÍ na rozkaz manželky jíst rybí polévku. Strašně ji nerad, jí ji s odporem. Ale protože se nechce na Štědrý den pohádat, tak se překoná a sní to. Já bych se snad radši pohádala. Ale nesnědla. Jaga.
Když je rybí polévka z kapřích vnitřností cítit příliš rybinou, pak zřejmě ryba nebo ony drůbky nebyly čerstvé. Chut se zhorší, když se do polévky dostane rybí krev /to černé pod páteří/ či srdíčko /hned za hlavou/, které jsou hořké. Ty se mají předem odstranit, vyškrábnout. Někdy naopak není ryba v polévce vůbec cítit, neb je jí tam málo a polévka je pak příliš jalová. Tam bych vmíchala trochu sardelové pasty.
Zvláštní rybí silná vůně a někdy i bahenní aroma je u starých, velkých ryb. Nebo ze zanedbaného rybníka a krátkého pobytu ryb v čisté vodě, aby se vyčistily. To dělávají rybáři, hned po výlovu rybníka. Náš tata říkal: "Když ti vadí, že ryba voní rybou, kup si sýr! "
Jako celoživotní rybář tak rybu (kapra) ani cítit
Takže hrachovka ale recept nevím, to je tajemství mé manželky.
Juraji, rybář nejsem, ale ryby všeho druhu miluju jako kočka. Až něco chytíte, vše s radostí beru a revanšuju se na oplátku něčím, co máte rád zase Vy. Co třeba takové švestkové balené buchtičky? Hlavně, abych pro tu rybu nemusela jet přes celou republiku. Nejvíc bych uvítala, kdybyste chytal na středním toku Labe. Ale to už chci asi moc, co?
Hezké Vánoce přeje Jaga.
Ja si robievam šošovicovú (čočkovú) - šošovica, zemiaky, koreňová zelenina, cesnak, mäsová zložka (niekedy sme si dávali párky, inokedy klobásku, alebo kúsok údeného), koreniny. Sýta, chutná, pre mňa najlepšia Ostatní členovia rodiny klasickú z kyslej kapusty, ale to ja neznesiem - keď som bola malá, doslova ma do nej nútili, a tak ju teraz neznesiem ani cítit, čo je škoda
K večeři žádnou. K obědu tzv. "voděnu".
Několik krajíců chleba nakrájet na kostky (tak 2x2 cm), rozmačkaný česnek, sůl, pepř, majoránku, kmín, syrové vejce. To vše do mísy a pak zalít horkou vodou. Na talíř se pak obvykle servíruje tak, že se do něj dá lžíce či dvě mačkaných brambor (druhý chod štědrovečerního oběda - brambory s mlékem) a k těm se přidá hotová polévka. Někdo ji jí bez brambor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.