Nejste přihlášen/a.
Čím je škoodlivý palmový olej? Proč je škodlivější, než třeba řepkový?
V potravě potřebujeme hlavně mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, z nich hlavně omega 3, omezit nasycené a transmastné kyseliny. Jelikož palmový olej má těch nasycelých 50%, zato omega 3 žádnou a řepkový nasycených a transmastných do 10% a k tomu ještě druhý nejvyšší obsah omega 3, po rybím tuku, je jasné, proč je palmový horší a řepkový nejlepší.
"Zdravější" občanovi jsou omega-nenasycené mastné kyseliny:
Palmový olej obsahuje zhruba 50 % nasycených kyselin / tuků, palmojádrový olej dokonce téměř 85 %! Což činí z palmového oleje spolu s kokosovým olejem suverénně nejhorší tuk po stránce zastoupení nasycených mastných kyselin, a to dokonce i ve srovnání s tolik kritizovaným vepřovým sádlem.
Řepkový olej obsahuje přibližně 8 % nasycených, okolo 10 % omega 3 a 20 % omega 6 mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžných olejů a tuků nejnižší (zhruba 2 x nižší než v olivovém oleji, a více než 5 x nižší než v živočišných tucích).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.