Nejste přihlášen/a.
Borci si u nás vzali dodávku a objíždí pravidelně okolní obce vždy odpoledne. Dělají většinou dvě jídla jako burger, hot dog, sandwiche, domácí hrancle a nějaká sladkost. Začali skoro s nulou, ale dělají to poctivě, solidní porce a dnes se na ně stojí fronta. Začal bych také něčím malým, otuknout a pak řešit, co dál.
Celý život jsem pracovala v obchodě, víc jak 20 let jako OSVČ, ještě v důchodu jsem 5 let pracovala. Práce to je velmi zajímavá, několikrát jsem mohla mít jinou práci, ale nezměnila jsem. Prodávala jsem, hledala a objednávala zboží, vedla účetnictví i počítala mzdy, prostě všechno. Mohu porovnat práci jako zaměstnanec a jako samostatná majitelka prodejny s několika zaměstnanci. Práce mě opravdu bavila, ale ... dnes už bych to dělat nechtěla, změnily se úplně podmínky, už za nás jsme např. coca- colu nakupovali za 29,-až 32 ,- Kč a v obchodních domech se prodávala do 24,- Kč. nezbývalo nám nic jiného než třeba večer po práci vzít auto a jet např. do Makra, víkendy jsme trávili často na cestách. Navíc v pohostinství je opravdu velký důraz na hygienu , my měli každou chvíli nějakou kontrolu, naštěstí bez problémů a pokut. Hodně si to rozmyslete, dnes to vidím tak, že na toto podnikání není moc vhodná doba. Musel byste vařit opravdu dobře a asi hlavně meníčka, aby tam chodili řemeslníci a zaměstnanci z okolí, pak rozvážet obědy domů. Vidím to v blízkosti, jak to je náročné.Nemyslím, že byste v dnešní době na tom mohl zbohatnout. Ale pokud byste měl do toho opravdu chut a základní kapitál, tak to zkuste. Ale pokud budete chtět uspět, tak to je hodně náročné.
Opravdu chcete začít podnikat v tak nejistém oboru? Vzpomeňte na dobu covidovou, restaurace byly zavřené snad jako první. A lidi přišli na to, že vlastně ani moc nejsou potřeba. Naučili se vařit a péct doma. S vlnou zdražování potravin a energií vzrůstají a ještě budou vzrůstat náklady, kdežto kupní síla obyvatel se bude snižovat. Lidé začnou ještě více šetřit. K čemu já budu dávat v pizzerii 250Kč za jednu pizzu, když vím že výrobní cena je 10x nižší a i doma ji upeču takovou, že mi starší syn nepoznal, že není z pizzerie. To už se mi nechce dát v restauraci 1000Kč za rodinný oběd, když doma uvařím stejně dobře a 10x levněji. Já si ráda koupím kvalitní byt drahé věci, ale je mi úplně proti srsti platit víc, než má daná věc cenu. A na jídle v restauraci je to bohužel tak, uvař jim porci za 5Kč prodej za 150Kč a na to já nehraju, nebudu platit za službu, kterou zvládne každý doma a nemusí mít pro to žádné speciální vybavení, nadání, umění, nic.
Nejstem z odboru, zkusím poradit. Já jsem slyšel, že v podnikatelské sféře moc restaurace nevydělávají, spíš věčina má ztráty. Ale timto Vás nechcu odrazovat. Důležitý je koncept restaurace, tedy moto neboli lákadlo restaurace, to co Vám nahrne zákazníky. Mělo by být originální a hlavně zajímavé. (Př. Asi nemá cenu otevírat novou čískou restauraci vedle již existující.). Důležité je rozvrhnout si pro jaké lidi tu restauraci děláte jestli pro turisty nebo místní. Pro místní by mělo by být univerzálnější až domácí chod, pro turisty něco zajímavého na nějaké zajímavé cestě, pro které chodí, abyste je odchytla. Jestli jste si už vyhlédla plac proveďte průzkumy do okolních restaurací a také ankety u lidí. Menu by mělo být také zajímavé a tématicky vhodné. (Hanácká hospoda v Olomouci má v menu kapustu!? Kel nemajó?) Mělo by tam být i něco bez masa, ale pouze buchtičky s krémem v sekci pod vegetariánskými jídly je fakt hrůza.
Když dobře začnete, dobře skončíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.