Nejste přihlášen/a.
Mám moc ráda jablková i švestková povidla a tvaroh. Moc nemusím mák, je takový sušší. Nemám ráda ani ořechovou náplň, je nahořklá.
Do jablkových povidel dávám trošku mleté skořice a strouhanou citrónovou kůru. Do švestkových lžíci rumu i tu kůru, pokud jsou povidla řídká a tekla by, zahustit rozmačkanými piškoty. Do tvarohu rozmíchat žloutek, také citr. kůru. Babička dávala i badyán. Mák je nejlepší umlít a utřít, se lžičkou mleté kávy, citr. kůrou a vanilkou. A strouhaným tvrdým perníkem.
Občas udělám domažlické koláče. Jeden koláč na plech, veliké kolo, zdobím od středu různými ornamenty všemi náplněmi v sáčcích. Je to dost pracné, ale výsledek stojí za to. Možno dozdobit rozinkami a mandlemi.
Balené buchty /honzovky/ plním nejraději švestkami. Na podzim si do mrazáku dám sáčky se švestkami. Ty předem otřít utěrkou, rozpůlit, odpeckovat a na velikém tácu zamrazit. Aby se následně neslepily do koule. Potom teprve sesypat do sáčku. Každý podzim si udělám kolem 10 pytlíků. A přes zimu jen vytahuji. Buchty s těmito švestkami jsou stejné, jako s čerstvými. Nejlepší jsou teplé, hned po vytažení z trouby.
Na štrúdl mám nahrubo nakrouhaná oloupaná jablka, namačkaná bez ničeho ve sklenicích a sterilovaná. Pak stačí rozdělat, rozložit na placku těsta a dochutit. Tato jablka je možné i dochutit a rozvařit na jablečná povidla, netrvá to dlouho. Jaga.
Kávu mám od babičky, nar. 1900, byla moc dobrá kuchařka, Tak to dělám po ni. Mák dostane dobrou chut.
A zamražené švestky = čerstvé. Otřít, vyloupat, aspoň poznáte a vyhodíte červivé a pak hlavně dodržet to předmražení v jedné vrstvě. Teprve zmrzlé do sáčku. Kdybyste je do pytlíků dala hnned, zmrznou Vám dohromady, slepí se a při plnění buchet by je nikdo neoddělit. Leda sekyrkou. A nechat je povolit, z toho by byla kaše. Jaga.
Tak příjemné pečení.
Mám moc ráda zelníky- naučila mě je teta, ale stejně jako ona je nikdy nemám Hlávkové zelí nastrouhám, dusím, přidám cukr, trošku soli, skořici,mletý pepř a dochutím octem, lze i citron. Plní se skládané buchty. Zkoušela jsem i mrkvovou nádivku podle staré kuchařky, ale ta mi moc nechutnala. Jinak když mám rebarboru, tak ta do buchet je výborná jinak klasika : jablka, meruňky, švestky, povidla , lze celkem cokoliv, co máte rádi.
V poslední době mám asi nejraději jakousi variaci na mrkvancovou náplň. Ta pravá je jen z mrkve, ale doma jsme dělávali z mkrve a máku. Částečně z pohodlnosti, ale i záměrně, aby bylo v soustu víc náplně a ovoce než těsta, dělám "koláč" přes celý plech a nápň na to mažu. Minulý víkend jsem pekla klasické buchty s tvarohem. Jen na posledních asi pět buchet tvaroh nezbyl, plnila jsem povidly. Přijel syn a vnoučci a tak dlouho hledali ty povidlové, až se buchty ztratily doslova před očima .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.