Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Smažený sýr s hranolkama a marmeládou, fakt?

Od: petan86* odpovědí: 21 změna:
Náhodou jsem se dneska na kole dostal na horskou chatu na hranicích s Polskem. Vytušil jsem z nabídky smažený sýr s hranolkama a objednal. Namísto tatarky byla marmeláda a přílohu tvořila strouhaná mrkev. Mám spíš pocit, že si že mě paní čistička udělala srandu.Je v Polsku normální taková kombinace?
Nicméně nebylo to zlé.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x
Brusinky.
V Rakousku běžná kombinace.
lidus*

Přesně, brusinky, to je výborné.

 

jezevec*

3x

On je trochu problém v české zaprděnosti. Spousta Čechů nedokáže pochopit, že česká kuchyně opravdu není tou nejlepší na světě a že gastronomie nekončí nadívaným bůčkem s knedlíkem a zelím. Spousta Čechů se bude předem ošklíbat nad čímkoliv, co nepochází z jídelního lístku zaflusaný pivnice na periférním nádraží. Krevety? Bléééé! Cibulová marmeláda? Blééééé! Sushi? Blééééé! Sice jsem to ještě nejedl, ale vypadá to divně a Mařka z kravína říkala, že je to hnusný...
Smažený sýr s brusinkama je podle mého názoru naprosto v pořádku.

liska5
30.04.19 18:00

Jezevče

petan86*

A co si myslíš že, jsem ještě nejedl v cizině? Podle tvého kometare, mínim že sám jsi zaprděný Čech Že jsem se vůbec ptal...

jezevec*

Petane možná jsi úplně nepochopil, jak to bylo míněno, myslel jsem to tak, že se tu spousta lidí ofrňuje nad něčím, co nikdy neochutnali. Bavoráci třeba k bramborákům často servírují jablečné pyré. A světe div se, chutná to fantasticky, ale kdybys to na letní zahradní párty předložil bandě kamarádů, polovina se štítivě odvrátí, aniž by to ochutnali.
Prostě jiný kraj - jiný mrav...

jezevče, to jsi vystihl přesně. škoda že nemám víc bodů na ocenění

 


2x

Jiná země, jiný mrav. Myslím, že to je normální.

 

ss

1x

Můj názor je ten,že na smažený sýr si dokáže dát brusinky jen prase a vůbec to nejde dohromadyJako když houmlesak kuchař dá do řízku vepřového salám!

 

jofa*

0x

Pokud se vám z toho neudělá špatně, tak je jakákoliv kombinace možná. Viděl jsem jist i koblihy s hořčicí.

 

nox®

0x

V Ikei se třeba ve velkém pojídají masové kuličky, hranolky a brusinkový džem a nikomu se to divné nezdá, naopak je to velmi dobrá kombinace, slané a sladké.

 


0x

Nejen v Polsku. Brusinkový džem je v této kombinaci naprosto v pořádku (dokonce lepší než tatarka nebo nedejbože kečup). Bez mrkve bych se sice obešel, ale neurazí.

 


0x

Brusinky ke svíčkové omáčce vám nevadí?

 

lee*

0x
Syr vypada na hermelin a k tomu se to vylozene hodi. I kdyz ja bych potrebovala i tu tatarku k hranolkam. Jinak treba muj deda vzdy jedl bramboraky prave s brusinkami a mne to tedy take chutna. Nedam si toho moc, ale vzdy si jeden bramboracek udelam takhle nasladko. A treba smazena niva s brusinkami je take super

 

sebod*

0x

V Mekáči si můžete dát kuřecí kousky a k tomu sladkokyselou omáčku. Něco jako marmeládový džem. Výborný. Doma také dávám sladkou marmeládu k pečenému masu. Třeba k bůčku. Fakt dobrota.

 

petan86*

Hermelín to nebyl, byl to takový řidší sýr, ne jak náš plastelínový eidam na který jsem zvyklý.
Jinak brusinky na svíčkové miluju. Jak jsem psal bylo to celkem dobré, ale příště zkusím radši tu jejich klobásu, snad nebude taky na sladko

 

danys*

0x
Jak by řekl starý dobrý gastrotechnik Zděnda.. po tomhle bych jel domu na plnej plyn :D

 

 

liska5

0x

Poláci rádi sladká hlavní jídla. Běžně mají sladké polévky. Něco, jako naše zředěná ovesná kaše. To mne moc nebralo. Co je ale hodně dobré, jsou vepřové jazyky v polské omáčce, ve které jsou mandle rozinky,trochu rybízové marmelády, suš.švestky, citron... Základem je zahuštěný vývar z těch jazyků máslovou jíškou. Jazyky se pak oloupou- po přelití stud.vodou to jde dobře- a nakrájejí na kolečka do omáčky. K tomu domácí knedlík a super!

Jinak se moc nedivím, kečup je taky hodně sladký a běžně se dává k hranolkům. Sladkokyselá chut brusinek se k tomu hodí.

 


0x

Brusinky nejsou nic nepatřičného. Používám je spolu s plátkem citrónu a šlehačkou na dozdobení svíčkové. Ke smaženému sýru jsou trochu zvláštní, ale snědla bych je zvlášt.

A proč se divíte té mrkvi? Mrkev není přílohou, jak mylně uvádíte. Přílohou jsou hranolky, takže máte ten sýr tak, jak jste zvyklý od nás. Snad jen tatarka...

Ta strouhaná mrkev je něco navíc, jako salát, či kompot. Z té bych měla radost, mám strouhanou mrkev moc ráda, ale nerada ji strouhám.

To jsou daleko horší věci:

1) na expedici mladých botaniků v Bulharsku (rok 1969) jsme si dělali bramboráky. Někdo přinesl sklenici červené marmelády a bramboráky tím namazal. Jedla jsem to tehdy taky, byl hlad a nebylo to špatné. Ale od té doby jsem to už nikdy nezkusila.

2) k obědu v jídelně JZD byla bramboračka a pak smažené koblihy s marmeládou. Jeden strávník sedl ke stolu, koblihy s tou marmeládou rozlámal na kusy do polévky, zamíchal a pak to všechno najednou s chutí snědl.

3) známý, žijící ve městě, dostal v práci od kolegy domácí jitrnici. Taková dobrota. On ji vymačkal a rozetřel na krajíc chleba a na to namazal silnou vrstvu ovocného jogurtu. Jedl a moc si to pochvaloval.

Tak vidíte, Poláci na Vás nespáchali žádný atentát, kombinace chutí jsou někdy opravdu zapeklité. Jaga.

Ještě - kdo je to v polsku "paní čistička"? To by mě opravdu zajímalo.

 


0x

Kdyby se mi ta kombinace nezdála (jako že mi nevadí), snědla bych sýr s hranolky a ty brusinky zamíchala do mrkvového salátu - mňam

 

jp

0x

Vypadáta to dobře, ta marmeláda bude určitě navinulá, mrkev strouhaná je výborná.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]