Nejste přihlášen/a.
Hezký večer, chtěla bych se zeptat, jestli jste se setkali s tímto chlebem. Já ho teď viděla prvně, prodavačka mi pouze sdělila, že se jedná o chléb z velmi jemné "první" mouky. Ale už nevěděla jaké. Internet mi poradil, že z žitné. Takže bych chtěla znat názor někoho, kdo se trochu orientuje ve zdravé stravě. Mám ho brát jako klasický žitný? Lepší?
Žitný si kupuju normálně, ale tenhle vypadal jinak. Bíle.
Díky, Mona.
Dobrý den, já Vám pouze napíši vzpomínku z dětství či mladosti - když mamka za "socíku" sehnala tento "vejražkový" chléb, tak byla spokojená. Považovala ho za lepší, než jiný chléb v té době a zřejmě byl i chutnější (já už si na tu chut moc nevzpomínám) a trvanlivější. Takže, vejražkový chléb není novinka, ale návrat (snad) ke kvalitě. Jinak je to asi normální žitný chléb. Zdravím!
No, u nás se zásadně říkalo vejražkový (i v prodejně) - to výražkový je až neskutečně spisovné .
Jak už píše ben. Zásadně vejražkový a trvanlivější. Já si navíc asi vybavila i tu chut - trochu jinou než u dnes běžně kupovaného chleba. Lepší. Rozhodně vám doporučím minimálně jeden pecen (ve vzpomínkách se mi vybavuje pecen, ne veka) koupit a ochutnat.
bimbam - musel to být kulatý bochník (pecen), protože "šišky" se začaly vyrábět až později (změnila se technologie). Myslím, že první šišku chleba jsem viděl až jako balený, podmáslový chléb a ten byl lahůdka (a jeho obal / sáček se mohl v domácnosti ještě využít).
Moje vzpomínky na veky chleba jsou z předškolních let, tedy z konce 50. let. Do města chodil pán z nějaké vesnice. Na zádech měl ruksak plný čerstvých chlebů. Byly ve tvaru veky. Pán je prodával. Vzhledem k poměrně malému množství, které na zádech mohl mít, asi pekl na objednávku. Ten chleba byl neskutečně dobrý. Od těch dob miluji patky a kůrky chleba.
Jestli můžu, se svojí troškou do mlýna, tak se vsadím, že když někdo jenom nahradí normální žitnou mouku vejražkovou, tak 99% lidí nic nepozná. Myslím, že ani já, který peču vlastní chleba bych to nepoznal. Možná, že by byl nepatrně bělejší na řezu, ale kdo ví? Na trvanlivosti to nepoznáte, na tu nemá vejražková mouka vliv.
A tady je důkaz, že nekecám. takové jsem dneska pekl 4.
Prosím odpovídajícího s nickem "NIKDO", jestli by zveřejnil recept na svůj kváskový, výražkový chleba. Děkuji.
Já nepeču výražkový chléb. Já peču úplně normální, žitnopšeničný, kváskový chleba.
cca 70dkg žitného kvasu, 25dkg pšeničné chlebové m, cca 10-30 žitné chlebové m.(prostě dotáhnu jím tuhost těsta dle potřeby, cca 1dkg soli, 5gr, kmínu. Dobře uhníst. Nechtěl bych to dělat ručně. Podle mých zkušeností na tom dost záleží. Špatně uhnětené těsto není tak hladké, má hrudky, nebo jak to říci.
Těsta je na jeden chleba cca 1,2kg. Do ošatek, 45-60min kynout v kynárně při cca 35°C, Nepřekynout. Vyklopit na plech, pomazat vodou, naříznout, do pece na 300°C 5min, potom stáhnu na 220°C a peču 2x15min.
Já jsem nejspokojenější s chleby od Kabáta - vlastně s pečivem vůbec. Sice nemá rohlík v akci za korunu, ale třeba u kulatého chleba mám vyzkoušeno, že mi v sáčku v lednici vydrží týden a pořád je k jídlu - ideální pro noční návraty z dovolené.
Za komančů byl v prodeji výražkový, obyčejný a kmínový chleba. Mám bratra, který byl mlynář. Měl velikou srandu z celozrných a "tmavých" chlebů a pečiva. Říkával, že všechny spady a kyselé deště jsou ve slupkách. Tmavé pečivo je dobarvované meltou a barvivy. On uznával pouze bílý, výražkový chleba, který se pekl z bílé mouky, zbavené všech slupek. Už jsem nějakou chvíli o tom s ním nemluvila, možná, že je to dnes jinak.
Jíst či nejíst? Tot otázka. Občas si koupím, ale cítím to v žaludku dlouho. Stejné to mán s rohlíky o kterých píšou, že jsou sojové nebo nějaké. Každý to má jinak. Někdo žije jen na těch zrníčkových a tmavých a tak podobně. Já jen občas.
Pravdou je, že když se začalo bláznit se zdravou výživou, najednou bylo všude plno "tmavého" pečiva. Jenže bylo pouze obarvené a nebo se do něj pro efekt přidalo pár celých zrníček (a hned bylo celozrnné )
Víte, ve slupce sice asi je bordel, ale pro trávení je prospěšná. Tak jíst, či nejíst?
Pamatuju ho, kupovala ho babička dědovi, který se na něj těšil jako malé dítě. Bohužel, za socíku ho u nás měli v obchodě pouze jednou týdně, ve středu. Byla to veka, měla zvláštní barvu kůrky, nebyla kaštanově hnědá, ale spíše trochu do červena-mahagon? Střída byla opravdu bílá, podobala se barvou trochu dnešnímu rýžovému těstu. Nevím jek to lépe popsat, spíše do barvy školní křídy. Dědovi náramně chtnal, ale mě nijak zvlášt neoslovil, i když nebyl špatný, ale sádlo se na něj teda nehodilo. To ale píšu o době už za socíku, dříve tento chleba nepamatuju. A že pamatuju ještě soukromého pekaře a jeho chleba a pečivo. Jsem tím asi rozmlsaný, protože od doby, co mu pekárnu zavřeli a začali k nám do obchodu vozit chleba z obrovské pekárny, kterou postavili komunisti pro celý region, jsem už nikdy takový chleba ani pečivo nejedl. Kdo neochutnal, nepochopí. Proto si peču sám kváskový a občas i rohlíky. Ten náš pekař dělal pouze kváskový pšenično žitný a pouze kulaté bochníky, a to malý a velký a i housky dělal malé (klasické) a velké. Úplně slintám, když o tom píšu. Cestou do školy jsme chodili kolem jeho pekařství a tak jsme si denně kupovali čerstvé, ještě vlažné pečivo ke svačině. Většinou jsme to jedli samotné jen s jablkem. A byla to bašta! Malá houska stála 45 haléřů a velká 1 korunu. Chleba byl nějaký čas po 48. roce na lístky, které rodina dostávala myslím na měsíc a byly dvě barvy lístků podle velikosti chleba. Malý stál myslím 5,20 a velký 7 korun - už si to přesně nepamatuju, je to strašně dávno. Ale tu vůni, chut a popraskané skrojky (patky) nikdy nezapomenu.
Mouka výražka (lidově vejražka) je žitná bílá, bělejší než pšeničná. Je to to samé, jako pšeničná hladká, úplně zbavená všech obalů zrna. Klasická žitná chlebová je světle šedivá a ta obsahuje určité frakce slupek, ale jemně semleté. Semínka, zrníčka, garahamy, celozrnné, to dřív vůbec neexistovalo, je to podvod a marketing. Jestli má někdo problém se střevem, tak má lepší denně ráno vypít sklenici tekutiny a v ní rozpuštěné psyllium nebo si nasušit švestky. Nic lepšího neznám. Meltu si dělám jenom do bílého kafe ...
Holt, dokud to budou lidi kupovat ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.