Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kde v okolí Přerova roste bez

Od: cdr odpovědí: 20 změna:

Dobrý den , žádám tímto o radu kde roste bez v okolí Přerova i v nějaké vesničce. Dělám z toho sirup a Technické služby všechen v Přerově všude i na sídlištích i v zahrádkářských koloniích nepochopitelně pokáceli. Děkuji za info. Email: wear@centrum.cz

 

 

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ovczaak*

1x

víte,kde jsou Sušice? když je projedete směrem na Nové dvory,máte po pravé ruce kopce. když projdete přes les,najdete louky a tam roste,na rozhraní těch lesů a luk...

iv®
Ano. Tam rostou...jen doplním že ještě nekvetou..☺
sebod*

ovczaak. Ty se domníváš, že Sušice jsou v okolí Přerova?

ovczaak*

sebod,nedomnívám,vím to naprosto jistě,10 let jsem tam bydlel... pro vaši informaci,je přerov u olomouce a přerov asi v čechách. a jsou sušice 7km od moravského přerova a také sušice v čechách.


doplněno 16.05.17 20:05:

v pohodě,podle toho,jak psal o technických službách,jsem usoudil,že je zdejší... o přerově se říká,že to není město,ale životní styl...

sebod*

Jejky, tak Sušice u Přerova neznám. Pak se omlouvám

 

 


0x

Vy chcete dělat ze šeříku sirup, nebo myslíte Bezinky?

cdr

normální bílý bez co teď poroste

sebod*

Maky, tak keř se opravdu jmenuje BEZ černý. Bezinky jsou plody

sebod, jo no jo, máte pravdu, bez černý, jsem si to neuvědomila, u nás se používá jenom bezinky, at kvetou, nebo mají plody, porád bezinky


doplněno 13.05.17 14:01:

sebod, ale z hřibů sirup neuděláte ani z dálky se bezu černému nepodobají

sebod*

Nojo, no. Známí se taky pořád chlubí, že nosí z lesa koše hřibů. A pak mají plný koš nějaké všehochutě a pravák ani jeden

neměla jsem napsat "chluběj a nosej" , aby bylo jasné, že jich je víc?


doplněno 14.05.17 19:11:

maky, tady nešlo o sirup, ale o názvosloví. U vás se keři bezu nesprávně říká bezinka a za bez považujete pouze šeřík a tak může dojít k nedorozumění. No a jinde říkají hřiby všem houbám a také může dojít k nedorozumění

Neměla, je to jasné z prvního slova že jde o víc lidí. "Známí"...

 


0x
Pokáceli, neb to je plevel. Jakmile se to jednou rozroste, takřka se toho nedá zbavit.

Na jednu stranu plevel, na druhou stranu cenná surovina, neříká se nadarmo "před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni". Ale květy musí být čisté, někde v přírodě a ne u silnice, nebo v místech, kde se práší. Také jsem dělala sirup, nyní vnoučata chtějí z toho "med".

Mám to od nepaměti kousek od baráku. Osobně to nějak nemusím, ale třeba se dělají obalované květy, případně na podzim štáva.
Každý rok jeden porazím a neubývají.

Obalované jsou prý výborné, říká se tomu "kosmatice".

Tak se upravuje i akát, ale mně je z toho vždycky špatně od žaludku. Je to hrozně mastné. Jinak tady (jižní Morava bez ještě nekvete, i když už má "namále". Letos se to všechno nějak zpozdilo oproti jiným letům.


doplněno 13.05.17 15:53:

Tak bezy už přece jen kvetou, ale začaly až dnes nebo max. včera; květů je zatím jen pár.

K těm kosmaticím - mamka i babička je vždy dělaly na pánvi, takže to bylo asi tím. Já jsem to raději ani nezkoušela, protože jako malé mi to nedělalo vůbec dobře. Ale ty akátové bych v troubě možná mohla zkusit.

sebod*

ildiko, já je peču v troubě na pečícím papíře. Jenom maličko potřu máslem nebo sádlem. Nebo je dám na chvilililililičku na pánev do oleje a potom zase do té trouby. My je milujeme.

 

pohanka*

0x

U nás je ještě brzy /Praha - východ/, nekvetou.

Kde máte nějaký les, tak po okraji. Nebo lada, remízky.

 

jabraka*

0x

Pamatuji se na Bochoř.Sloužil jsem jako voják na letišti,černého bezu tam rostlo plno na každé mezi.

JB

 


0x

Zkuste sednout na kolo a udělat si výlet, porozhlédnout se po krajině a pak jít na jisto. Jinak ten sirup se dá dělat i ze spousty dalších bylin, které mají podobné účinky, já dělám ty sirupy třeba z popence břečtanolistého, česnáčku lékařského, kopřivy, mladých výhonků smrku - teď zrovna je to akorát, během léta třeba z řepíku lékařského, mateřídoušky, v zimě, když nic není, dělám sirupy ze zázvoru. Dají se využít různé byliny a třeba já jsem na bez alergická a z sirupu je mi špatně. Ještě bych doplnila, jestli si někdo vzpomenete, že je dobrá marmeláda z bezinek doplněná jablky, ty bezinky tomu dodají zajímavou chut.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]