Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
měl bych dva dotazy pro ty, kteří mají zkušenosti s pěstováním vína.
1)
Pokud víno zraje v dubovém sudu, je sud nějakým způsobem ošetřen? Pokud ano, čím?
2)
Proč se nechává víno v láhvi na tmavých a chladných místech (sklep) aby dozrálo? Víno přece s chemického hlediska již v uzavřené nádobě zrát nemůže. Kvasinky zabije alkohol a navíc je uvnitř vakuum.
Díky
Nový dubový sud se vypálí, povrch zuhelnatí a je třeba ho zavínit, aby se usadil vinný kámen. V dalších letech se ošetřuje pouze sířením. Zrání vína je složitý chemický proces a kvasinky v něm nehrají žádnou roli. Jde o složité řetězce těkavých látek, esencí a jejich slučování. U většiny těchto látek neznáme ani chemický vzorec, natož vysvětlení jejich vzájemné reakce. Chemikálie z postřiků jsou kapitola sama pro sebe ...
p.s. Ze slivovice se během "zrání" ztratí 2-3 % alkoholu z uzavřené láhve.. Kde se ztratil když je vše hermeticky uzavřeno? Říká se jí andělská daň
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.