Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je dřevo z thújí vhodné na grilování?

Od: misoskamisoska odpovědí: 4 změna:

Můžu grilovat maso na dřevu ze zeravu západního /thúje/? Nebo mi hrozí otrava?

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*

2x

Větévky, šištice ba i dřevo zeravu západního obsahují silice, jejichž složkou je i jedovatý thujon (též psáváno tujon), a jsou tedy také jedovaté. Na grilování bych ho nepoužila.

misoskamisoska

Děkuji za odpověď, trochu jsem si to myslela

 


1x

Já tedy nevím ale dřevo jehličnanů (a thúje mezi ně asi patří) se na uzení nehodí.Na uzení výhradně tvrdé dřevo listnáčů či ovocných strpmů.Dub a buk a z ovocných se u nás doma používala výhradně jabloň a kadlátka,pardon švestka!Pokud táta neměl dostatek ovocných tak buk ,dub a na závěr aspoň pár polínek z ovocných!

misoskamisoska

Díky za odpověď, ale já se nechystám udit maso, to si taky pamatuji, že se používá tvrdé dřevo a dřevo ovocných stromů. Jde mi o to, že po úpravě zahrady mám celkem dost dřeva z thújí a nevím, jestli na ohni z toho dřeva mohu opékat např. párky nebo na mřížce v krbu grilovat maso. Jestli se neuvolňují nějaké škodliviny, když je thúje jedovatá. Na smrkovém dřevu párky opékáme, ale u thůjí máme pochyby.

A mimochodem, děkuji za přínosnou odpověď v tom, že aspoň vím, co jsou kadlátka. Setkala jsem se s tím názvem několikrát v beletrii z české vesnice a vždycky jsem si myslela, že jde o nějakou odrůdu jablek... Že je to švestka mne nikdy nenapadlo. Nějak mi to pasovalo na ta jablíčka.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]