Nejste přihlášen/a.
Moje maminka červenou řepu nikdy nedělala a nějaká strouhaná, jako salát, mi od babičky nechutnala. Nejedla jsem ji. Až jako hodně dospělá jsem ji ochutnala a zachutnala mi, s křenem, sladkokyselá. Ale nevyhledávala jsem ji, nemusela jsem ji, obešla jsem se bez ní. Udivuje mě, kolik lidí červenou řepu kupuje. Vy ji vaříte, používáte ji? Jak? K čemu?
Kdysi nám ji dávali na škole jako salát a já ji nenáviděla. Teď ji mám ráda zapečenou v alobalu nebo jen tak volně na plechu v troubě. Kdybych byla zdatnější kuchařka, využívala bych ji víc. Takhle si schroupu třeba plátek syrové, nebo dám do smoothie. A ještě jsem objevila sušenou - čipsy, tu taky můžu. M.
Dobrý den. Babko, mi červenou řepu sázíme každoročně a momentálně máme odhadem tak 70 sklenic různé velikosti. S křenem ve sladkokyselém nálevu. Všem nám chutná. Máme ji nakrájenou na kostičky, nikoli strouhanou. Například dneska si budu dělat smažák a hranolky, tak si jí určitě vezmu. Je pravda,že to zpracování je zdlouhavé a navíc, když se řepa vaří, tak zrovna nevoní. A pak to oloupat a nakrájet. Navíc to hrozně barví. No a vždycky při sklizni si dám stranou a udělám boršč. Loni jsme měli hodně velkou ůrodu, tak jsme dali příbuzným. Jinak jsme jim dávali už sterilovanou. Udělali to zase trochu jinak. Nastrouhali jí nahrubo a nálev byl trochu jiný, ale taky byla moc dobrá. Když jsme jí v minulosti nesázeli, tak jsme jí pravidelně kupovali, ale to je tak 30 let.
Dobrý den. Dělávám salát z čerstvé červené řepy, mrkve, celeru a jablka. Mrkev a celer nastrouhat nahrubo, jablko a řepu najemno. Posolit, pokapat citronem, polít vyškvařeným na kostičky nakrájeným špekem - dle chuti. A pak vařím klasický boršč z červené řepy. Anebo obyčejnou polévku u červené řepy.
Děkuji za všechny odpovědi. V každé je něco, co se dá použít. Jetro dal bezva adresu a tam jsem našla dolcevita.blog.cz/... No řekněte, nesbíhají se vám sliny? Paráda!
Naše stařenka dělali úžasná strouhaná jablka s křenem. Maminka se o to pokoušela, já také, ale nikdy to nebylo ono. Mám pocit, že do toho lila i horkou polívku. Neznáte to někdo?
Já jsem červenou řepu kdysi nosila ze školky domů. Hezky napěchovanou do kapsy u zástěrky . Také jsem ji potom měla za něco . Až teď na starý kolena ji s chutí baštím. Já ji nastrouhám, přidám třeba nastrouhaný jablko (nebo nechám samotnou), trošku jogurtu, trošku majolky (sýr lučinu, cottage, tvaroh - prostě co je doma). Já nesolím a nekořením. Ňamka.
Spousta dětí nakládanou červenou řepu nenávidí už při pohledu na řepou obarvené ostatní jídlo (hovězí v zelenině s bramborem, šunkofleky s červenou řepou, atd.), některá sterilovaná červená řepa smrděla zatuchlým sklepem a odrazovala od ochutnání, dnes to snad tak už není. V poctivém bořči je řepa nenahraditelná a velmi chutná.
Výnorná a chutná je červená řepa ze zahrady, pouze oloupaná a nakrájená na tenoučké plátečky připomínající tenké plátečky karpáča z hovězího, je výborná jako příloha k chlebu se sádlem, k večeři apod. Vůbec nebarví ani prsty ani talíře, jak by se zdálo. Je to výborná pochoutka tak jak je. Žádné tepelné zpracování. Stačí brát si z mističky rukou pláteček za plátkem a přikusovat k jídlu.
Nastrouhám najemno, trochu majolky, zakapat citronem, to miluju. Strouhám do červené misky postavené do nerez dřezu a na sebe si vezmu něco tmavého, raději starého
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.