Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rozdíly v přípravě kávy?

Od: andrea2® odpovědí: 15 změna:

Ahoj. Jsem dlouhodobě zklamaná chutí různých prodávaných (i zrnkových) káv tady běžně prodávaných v Lidlu, Albertu i Kaufu. (nemyslím Standard 100 Kč/1kg). Mám v úmyslu si konečně koupit přístroj na presso. Kdo ví, jak se liší v chuti tatáž káva udělaná jako turek, překapávaná či presso? Dík.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hahanaj*

0x

Dobrou kávu je dobré si koupit přímo z pražírny je jich už tolik, že to není problém -tyto marketové nejsou srovnatelné

 

albatros498022*

0x

V těchto obchodech opravdu dobrou kávu nemají, cena slušné kávy začíná někde kolem 600,- Kč za kilogram, ale ani tady žádný zázrak nečekejte.

 


0x

Já si myslím, že v kávách rozdíl sice je, ale není to pouze a jen v tom. Stává se mi, že když spotřebuji balení dobré kávy, koupím jinou, ale protože jsem si nezapamatovala, dříve, než jsem přesypala, jak to balení vypadá, koupím jinou, na stejné úrovni. A pak mi chvíli chutná nezvykle a někdy vůbec. Ale co už?! Zvyknu si a pak se to opakuje. Zase koupím jinou. Někdy se mi nechce vytahovat presovar nebo jak se tomu říká a udělám si turka. Vyzkoušejte, uvidíte. Když ji piji u pc s poradte.cz, tak někdy ani nevnímám rozdíl.


doplněno 30.11.16 07:44:

Káva, dobrá káva, to nemusí být z konce, kde je Jihlavanka. Ani z opačného, kde je cibetková. Zastavte se třeba v Kaufu u regálu s kávou a podívejte se na jiné značky, než je Tchibo a ta Jihlavanka. Je úžasný výběr a když je nějaká v akci, pak je možnost vyzkoušet ji, aniž by člověku nezůstalo na chleba. .


doplněno 30.11.16 16:36:

Andrea, já jsem dnes měla nějaké jednání v Mariánských Horách a tam je obchůdek Všechno pro kávu. Tož to je! Delší dobu jesm koukala a vybírala kávu pro 2 rodiny mých mladých. Bezvadně mi i poradili, protože, ikdyž si myslím, že moje mladé znám, netroufla jsem si vybrat. Jestli s více arabiky nebo robusty. Ale co je důležité, mají tam stroje a doplňky. Mezi jiným i kávovar, presovač na sporák pro jednoho. Ten, k velké spokojenosti, používám. Jejich ceny začínají na nějakých 300 kč.

A pak, pro jednoho french press. Měli tam moc pěkný, za necelé 200kč. Fakt jen na jedno bezva kafe. Začněte tím, dříve, než dáte velké peníze za něco, o čem si nejste jistý.


Velmi souhlasím.

 


0x

Mám podobné zkušenosti, ale Douwe Egbert fialový je dobrý, jinak opravdu v pražírnách a v mnohých varáničkác mžete velmi dobrou kávu koupit, ale o dost dráže.

 


Mám ještě poddotaz. Dejme tomu, že si objednám pressovač po eshopu. Tak jako si na tom udělám kávu, vedle tu samou ve vlastním překapávači a když mi ani to presso nebude chutnat, přístroj určitě pečlivě umyju a vrátím ve 14 denní lhůtě? Je to vůbec možné?

honzajs122

záleží na podmínkách e-shopu, teoreticky možné to je, prostudujte podmínky e-shopu

mot
eshop vam ale samozrejme muze nauctovat poplatek za uvedeni kavovaru do puvodniho stavu,tedy vycisteni v servisu...

takhle bych to nezkoušel. Je hodně prodejen i eshopů, kde vam kafe udělají v pressu na ochutnání. Popř zkuste známé, kdo má presso a porovnejte u nich obě varianty. Že byste poznala rozdíl podle různých přístrojů na presso není reálné.

 


0x

Dobrý den, jinou chut mít káva podle přípravy rozhodně bude. Presso bude výraznější, turek kyselejší, překapávaná káva podle množstvý vody, které tam dáte. Dále na chut má vliv i hrubost na kterou je namletá a kdy mletá byla (ztrácí se chut). Měla by jste vědět jakou chut nemáte ráda a té se vyhnout. Já nemám rád kyselou kávu, tak kupuji čistou arabiku. Dobrou zkušenost mám s poměrně levnou kávou s Ikea do překapávače.


doplněno 01.12.16 09:48:

Ano, acidita je spíš v Arabice Děkuji

mot
obecne je ale arabica kysela a robusta horka...
balzerka

Obecně se míchá arabika s určitým / menším/ podílem robusty. Já kupuji jen 100% arabiku, větší světlejší zrna, že je chutově jemnější. Robusta dělá tu ostrou sílu, zrna menší tmavší. To je má zkušenost. A ještě něco: Kdysi jsme koupili Zlatou kávu. Byla vynikající. A když jsme tutéž značku koupili po roce znovu, bylo to něco jiného.Zklamání. Asi si nejdřív získali zákazníky a pak polevili v kvalitě.

 

nikdo*

0x

Dobrý barista vám většinou řekne, že nezáleží tolik na druhu přípravy. Je potřeba dodržet pro ten daný postup, ten správný, a nejvíc záleží na kvalitě kávy. Pokud si chcete opravdu pochutnat, kupujte ve specializovaných prodejnách. Není nejlevnější. Nechte si od prodavače vysvětlit rozdíly. Nespěchejte. Ono tam většinou velký nával nebývá. Kupujte po 5dkg, víc druhů kávy najednou. Udělejte si z toho obřad. Kupujte zrnkovou. Melte těsně před přípravou. Uvařte si od každého druhu malé množství, všechny stejným postupem, a porovnávejte. Vůni, pěnu, chut. Jen tak poznáte rozdíly. Udělat jeden druh jeden den, druhý druh další den, nemá smysl. Mezití zapomenete rozdíl ve vůni a chuti. No a až si vyberete, tak u ní už zůstaňte. Ale není to nic levného. Tahle káva se pije jako pochoutka. Pro chut, pro vůni. Ne do velkého hrnku s mlékem a cukrem k snídani, nebo jako posilovač do práce. Na to vám stačí ta kterou pijete dodnes.

balzerka

Nikdo, hezky jste to napsal. Ještě dodat něco k jemnosti mletí a že tříštivé mlýnky raději ne, protože kávu devastují moc a hlavně při mletí ji moc zahřívají.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]