Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Slavičí jazýčky

Od: magie* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mně, jak je to v gastronomii se slavičími jazýčky. Jestli jsou, nebo byly dělané ze slavíků, nebo jak to je.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Ani omylem něco takového nemohlo ani být. Poláci mají pro jedno mléčné krémové pití název, ptačí mlíčko. A ptáčci také nejsou z ptáčků. Čokoládové kočičí jazýčky také nejsou z kočiček. Je to jen pojmenování nějakého jídla.


doplněno 17.11.16 10:58:

Ildika, možná ano, ale já tohle slyšela na mlíko s vanilkou, zahuštěné pudinkem a žloutkem. Po zavaření se ndo varu po lžičkách, zamíchává sníh. My jseme tomu doma říkávali obláčky v hrnku. Vždycky jsem si spálila jazyk.

72mona3*

A co třeba dětský olej? Ale kdo ví...

magie*

Já že u těch gurmánů člověk nikdy neví

Ted by se měli dělat z kachních prsíček, ale o co vůbec jde

" Poláci mají pro jedno mléčné krémové pití název ptačí mlíčko"

-

A nejsou to i nějaké cukrovinky (karamelovo-sněhové bonbony máčené v čokoládě a dort podobného typu)?

V zemích bývalého SSSR se pro tyto výrobky také používá název "Ptačí mléko"a nakolik vím, pochází to z Polska.


doplněno 17.11.16 11:11:

Tak jsem se podívala a zjistila jsem, že dort se začal dělat až později v Rusku, ovšem bonbony (na jejichž bázi pak vznikl i ten dort) vyráběla varšavská cukrárna E. Wedela od r. 1936. Myslím, že to má nějakou spojitost i s oním nápojem, protože jsou tam podobné ingredience. Přemýšlím, že bych si ho (to pití) zkusila také udělat.

 

figurek*

0x

jsem kdysi četl dobrou definici, že prý paštika z slavíčích jazýčků se vyrábí ze směsi dvou druhů masa v poměru 1:1, jednoho slavíka a jedné krávy. Tak dobrou chut.

 


0x

Já jsem kdysi četla, že to je jen nějaká metafora, jako slavičí jazýčky byly podávány jemné kousky masa z kachních prsou nějak upravená a recept byl zaznamenám již ve 13. století.

 

lidus*

0x

Zmiňuje se sice o nich už věhlasný římský kuchař Marcus Gavius Apicius na samém počátku našeho letopočtu, recept s tímto názvem je prý dokonce zaznamenán v kuchařské knize z roku 1375, kterou sepsal na příkaz Filipa z Valois proslulý Taillevent, kuchař krále Charlese VI., – ale všechny ty řeči kolem slavičích jazýčků beru jako kuriozitu, podobně jako například plněné velbloudy. Dnes jsou ovšem slavíci téměř na celém světě chráněným ptactvem, takže i kdyby tento pokrm existoval, tak jen teoreticky. Dočetl jsem se, že v jakési restauraci měli na lístku "Slavičí jazýčky z kachních prsíček marinované v pomeranči a čerstvé bazalce". Představuju si, že šlo o tenké plátky masa z prsíček, jež mohou svým tvarem připomínat jazýčky. Vyřezávat slavíkům nebo plameňákům jazyky jen kvůli labužníkům, to se jistě nedělá. A pak: sehnat tolik slavíků a pečlivě jim vyřezávat jazýčky... Zdroj: postulka.blogspot.cz/...

...Slavičí jazýčky z kachních prsíček marinované v pomeranči a čerstvé bazalce".Ty byly tak křehké, že se téměř rozpadaly na jazyku. Zdroj: webcache.googleusercont e/...

Řekla bych, že je to prostě něco velmi dobrého, jemného. Neumím si představit, že by se někdy lovil slavík a vyřezával mu miniaturní jazýček, kolik by takové jídlo muselo stát peněz a kolik by na porci muselo být slavíků.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]