Nejste přihlášen/a.
Udělal jsem si sirup z glukózového sirupu a ovocné štávy ze švestek. Je třeba to skladovat v lednici nebo ne? Vím že běžné sirupy z obchodu se v lednici neskladují (není to uvedeno na obalu). Ale u domácího si nejsem jistý. Štávu jsem převařil a pěnu odstranil.
U těchto výrobků je nutná konzervace.Buď vysokým obsahem cukru,nebo tepelně s dalším uzavřením sklenice,v níž jej chceme skladovat.Také se pak používají chemické konzervanty(áčka),třeba kyselina citronová.
JABRAKA
Měl jsem dvě láhve. Jedna byla až moc sladká a druhá tak akorád. Tu sladkou jsem skladoval v lednici a vydržela asi dva měsíce než to někdo vypil. Přivřeno kovovým víčkem. Tu méně sladkou láhev jsem měl v pokoji při pokojové teplotě, zadělanou nalévátkem na sirup (vzduch se do toho dostal jen při nalévání, ale teklo to hodně pomalu). Než jsem to zkonzumoval vydrželo mi to 6 týdnů a nic zlého se s tím nestalo.
Domácí sirup je sice bez konzervantů ale se spoustou cukru, po čase se mi kazil a nebo nešel, pro svojí hustotu, dostat z lahve. Nejlepší je jablečný mošt v PETKÁCH, zamrazím a máme pitíčko až do nového. Letos ale nebyly u nás jablka moštu je jen 50l.
Do těch lahví to šlo ale po čase to nešlo ven. Vařila jsem jednou v jakémsi babiččině hrnci-překapávači, spousta práce a výsledek mizerný. Pokud se nezkazil vydržel i 2 roky ale jak říkám, nešel z lahve, zhoustlo to jako marmeláda. Rozehřívala jsem ho v hrnci s vodou abych tu "marmeládu" z lahve dostala.
A jak dlouho vám vydržel? Měla ste to moc husté, já měl ideální poměr hustoty, takže to pomalinku vytékalo. Moc hustý, to už není sirup, ale ovocný koncentrát s minimem vody.
Tak to u nás by tak dlouho nevydrželo. Řešením by mohlo být že pokud sirup po čase začne houstnout, tak ho vylít z láhve dokud to jde, přidat vodu a převažit a zase nalít do láhve a utěsnit. Pokud to ovšem nezačalo krystalizovat, to by zůstalo část vevnitř. No ale i tak, když tam nalijete ten horký sirup tak se krystaly zase rozpustí.
Pro mě nebyla práce s tím sirupem, jako spíš s tím sušením švestek v troubě (při čemž se uvolnila štáva, kterou jsem následně jen přidal do glukózového sirupu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.