Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Meruňkovy jam - džem

Od: tomba* odpovědí: 21 změna:

uvařil jsem meruňkový jam a nandal do sklenic zavekoval a nevím jestli jej mám jěště sterilizovat varem v uzařených sklenicích..

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Zdravím. Já všechny džemy hned po uvaření naplním do sklenic a otočím víčky dolů, což funguje stejně, jako sterilizace. Pokud už máte džem vychladlý a toto jste neprovedl, na takových 15 minut bych sterilovala.

Nikdy se mi žádný nezkazil a vydrží i několik let, tedy pokud nezkonzumujeme dřív

 


0x

merunky jsou choulostivé na plísen, sterilizací nic nezkazíte, připojuji se též ke sterilizaci, je to taková jistota,

 


0x
Jinak jej samozřejmě zavařuji.
Stačí projít varem a hotovo dvacet.
Meruňky jsou velmi náchylné na plíseň,zrovna tak,jako třeba jahody.

 


0x

Jak jste uvařil džem? Z čeho? Na želírovacím cukru je návod, že se má povařit, naplnit skleničky, zavíčkovat a obrátit dnem nahoru. Dokonce tam píšou snad jen 10 minut? Já je nechávám do vychladnuti. Nesterilizuji.

 

eivlis*

0x
Ja vyrabim marmelady z merunek,jahod a
broskvi v pekarne, ktera vse uvari,vyrobi misto me a ja vse potom naleju do pripravenych zavarovacich sklenic,ktere poradne zavru a hned otocim a necham tak az do vychladnuti.. Sklenice uz nevyvarim,dam jen pred nalitim do mycky..Zadna plisen se mi po cele mesice az 1rok a 1/2, nikdy neukazala.Dal uz nevim, protoze vse snezeno, nebo rozdano rodine, kamaradum..
patronka*

Dělám to téměř stejně, akorát nemám myčku a před zavřením vyvařím pouze víčka

eivlis*
A mycka neni ani potreba a taky to funguje skvele..

 


0x

Závidím Vám meruňky, je to snad podle mě nejlepší ovoce. Dělala jsem letos z jahod a z višní. Po uvaření jsem ještě pro jistotu skleničky sterilizovala - asi 20 minut při 80 stupních. Nic se tím nepokazí, budete mít jistotu, že je obsah v pořádku.

Jinak, děláte jam - džem. Nelekněte se proto, když pak otevřete skleničku a ona tam bude MARMELÁDA! Jaga

Jaký v tom je rozdíl marmeláda - džem? To by mě fakt zajímalo. Není to jedno a to samé?

Já si taky dělám občas džem či marmeládu, ale sklenici neotáčím, po vychladnutí si to hned namažu na chleba. Takže tohle neřeším.

eivlis*
Co mi bylo receno,tak džem je s vice kousky ovoce a v marmelade jsou kousky ovoce rozmixovane, tak v tom je ten rozdil..

Aha, takže u džemu se to asi má jen pokrájet a já to vždycky rozmixuju a vařím.

eivlis*
Presne tak.

Marmeláda je z citrusových plodů. Džem je z necitrusových plodů, je řidší a jsou v něm kousky ovoce. To, čemu se dřív u nás říkalo marmeláda (tj. z necitrusových plodů a bez kousků ovoce) se jmenuje nově ovocná pomazánka/směs.

Pojem pomazánka se u mě neujme protože pomazánka, pokud kupujete v obchodě, může tam být cokoliv od palmového tuku, tekuté oleje až mo rozmixované chrupavky, škrob a výrobní salám. To ale nezní moc lákavě, že ne?

Ještě tu trvanlivost po otevření by to chtělo dořešit. Na džamu je napsané spotřebova do 10 dnů po otevření a to tam nejsou chemické přísady.


doplněno 23.07.16 15:41:

Jakkoliv, hlavně ne pomazánka

No, neříkám, že to zní bůhví jak lákavě, ale i domácí z jahod třeba, není marmeláda (oficiálně). Marmeláda je prostě jenom z citrusů (nebo z určitého podílu citrusů). Jak jinak říkat "naší" marmeládě (tj. z jakéhokoli ovoce, husté a bez kousků) to nevím.

 

Nejen že jsou v džemu kousky ovoce, ale je z jednoho druhu ovoce. V marmrládě je použito nekolik druhů ovoce. To, co je nejlevnější, většinou jsou to jablka, je nějakým způsobem dochuceno, přivoněno deklarovaným ovocem. Někdy ovocem, někdy chemií, někdy kombinací těch dvou. Kdysi jsem podobným způsobem vyrobila: Rozvařená a ve varu dohladka namixovaná jablka, jsem doplnila kousky meruněk. Nechala jsem je prohřát a ihned plnila do skleniček. Bez želirovacího prostředku. Mladá si to pak mlsala, nalívala na vločky a do jogurtu a tak. Bylo to skvělé a věřím, že s těmi rozvařenými jablky + jiné ovoce, se dají dělat kouzla i jen tak i želírovacím prostředkem. Bez je to skvělá přesnídávka a s marmeláda. A to ani nevzpomínám zmražení v krabičkách. Dříve se tomu říkalo mražená dřeň. Mívala jsem omrzlý jazyk.

 


0x

Já mám problém s uchováním otevřeného džemu. V lednici vždy zplesniví, než ho stačíme sníst. Co s tím? Čím to je? Zavřený se nekazí.

Do džemu, majonezy, burákové pomazánky se nesmí sáhnout lžičkou nebo nožem, krý někdo olíznul, nebo se někde jinak neviditelně "znečistil".


doplněno 17.07.16 16:40:

Já nejsem příliš velká a dobrá "zavařovačka", protože nemám přístup k levnějšímu ovoci, ale když otevřený jam nějakým způsobem nekontaminuji, vydrží dlouho. No, vlastně ani tak dlouho ne jak týden. Dám si ho do jogurtu a na rohlíček a tak.

Podobnou otázku si kladu také. Zajímalo by mě jak dlouho se to po otevření a bez konzervantů může ukládat v lednici.

 

jabraka*

0x

Ztráta vitamínu C je závislá na času tepelného zpracování.Ale pokud se hmorta ohřeje v mikrovlnce,obsah je tepelně namáhán jen několik minut.Sklenici dej do MW otevřenou,jen maličko chycený závit víčka.Většinou stačí minuty(u větších sklenic,u menších v poměru obsahů) a jen sleduji,co dělá zavařenina.Pokud nevaří,minutu přidám.Pak zase v rukavicích utáhnu víčko,sklenici otočím víčkem dolů a vše jako obyčejně.Abych ubránil znečištění talíře,podložím obyčejný talíř bez ořízky.

JABRAKA

 


0x

mívali jsme velký strom merunku na zahradě, dělala jsem kompoty a také jamy /džemy/ a aby měly velkou trvanlivost i po otevření, před zavíčkování jsem na marmeládu položila kolečko celofánu a nasypala nějaký konźervační přípravek /Pektol nebo Pektogel, už nevím/ tím to bylo docela dobře pojištěno proti plísni a do výrobku ta chemie nepřišla.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]