Nejste přihlášen/a.
Pro babkuzov: Nejlepší je, když přejde mrazem a to se již zaplatpánbůh letos již stalo. Trhám vždy listy od spoda a jenom co potřebuji. Obsahuje velké množství vitamínu C, vápníku, ale i jiných. Nemá až tak výraznou chut, tak se dá použít do mnoha jídel. Asi jako kapusta. Řapíky se vaří trochu déle, ale okrajové části jsou brzy měkké, tudíž zhruba odseparovat a přidávat nejdříve řapíky a až ke ke konci zelenou hmotu. Někdy je problém se mšicemi. Potom je dobré před použitím listy namočit do st. vody, aby breberky vylezly. Vloni mi kadeř. již před létem teplem a mšicemi zežloutl a všechen /až na jeden/ jsem vytrhala a co se v září nestalo, obrazil a narostl velmi pěkný a zcela bez mšic. V pozdním jaru vybíhá do květu, takže používat a nesyslit.
Můžete ho pokrájet do polévky, do míchané zeleniny k mrkvi, petrželi, celeru a porku, do vaječné omelety, do slaného závinu, karbanátků, možná i spařený na pizzu s anglickou a česnekem.
Kadeřávek je na trhu pomálu a málokdy, spíše ve farmářských prodejnách, venkovních trzích, nebo kupovat přímo ze dvora, přece jenom dlouho na prodejně pěkný nevydrží a ovadá.
Strakáči, mám ho také a to nejsou mšice, ale ty bílé potvory, teď si nevzpomenu jak se to jmenuje, ale snad to někdo napíše. A kadeřávek je tím známý a kolikrát se z toho vznese celé hejno bílých mrňavých motýlků a zespoda kladou vajíčka na listy. Také mám kadeřávek ráda, protože ho dávám do polévek. Ale hnusí se mi ti motýlci. A taky se pak přenesou i na kedlubny a zelí a kapustu. Doprčic, nemůžu si vzpomenout jak se ty potvory jmenují...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.