Nejste přihlášen/a.
Pokud jste neviděli na Nově, podívejte se na tn.nova.cz/...
Pečete? Jak levně vás vyjde 1 kg chleba? Energie aj. Hrušku evidentně nezajímá.
Určitě tam není započítaná cena za energii. Cenu surovin si můžete spočítat sám/sama. Je to dle velikosti chleba, ale dejme tomu v průměru 13 Kč (za suroviny). Cena energie je odvislá od toho, v čem pečete. Domácí pekárna má asi nejnižší spotřebu el. energie. U trouby těžko odhadovat, ale dejme tomu 5-10 Kč. Nebo má někdo troubu vyhřívanou dřevem a tam je jen cena dřeva.
Já to umím spočítal a proto se ptám, kde je ta levnota u Hrušky? Nezajímá mne dřevo, ale jak pekl Hruška levně. Co vás stojí 1 kg chleba doma pečený v troubě elektrické? Řekněmě, že spotřebuje necelé 2 kW. Sakumprásk dám za kWh přes 5 Kč.
Vždyt Vám to říkáme - nezapočetl tam cenu elektřiny, ale jen cenu surovin. I tu cenu, co mě stojí chleba pečený v troubě si můžete z příspěvku spočítat (13 Kč +10 Kč = 23 Kč)...
jak jste přišel na ty 2kWh? To neodpovídá realitě? 2kW má cca příkon trouba. Pečete cca 50 min, to je 2kW * 0,8 = 1,6kWh. Ale ještě musíte počítat s tím, že trouba topí přibližně třetinu až čtvrtinu té doby, po kterou je zapnutá. Tedy 1,6/3=něco málo přes 0,5kWh. Krát v mém případě 3kč to dělá asi 1,50.
Tolik k těm energiím.
Nehodlám tu komentovat reportážní žvást o chlebu bez žitné mouky a bez kvásku. To není chleba, ale buchta.
To není chleba, kde má žitnou mouku? Podobné těsto bez kmínu dělám na bagety. U levného tarifu mne pečení chleba v pekárně vyjde na 1,06 Kč za elektřinu. U Hruškové trouby je to podstaně více.
doplněno 10.01.14 22:27:Všimli jste si, že Hruška má asi Zlatou sůl . Kilo soli stojí kolem 4,- Kč, ale u Hrušky 1,5 čajové lžíce stojí 1,- Kč. Kdyby dobře počítal, měl by ten super levný chleba ještě levnější.
At je to co je to, už jsem zadělala a ráno to jdu zkusit upéct.
Naposledy jsem pekla recept kamarádky, 600gr. polohrubá mouka, 3,5 dcl voda nebo půl na půl s pivem, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky olej, 1 lžička ocet, 1 lžička sušeného droždí (dala jsem čerstvé za 1,50), drcený kmín, loupaná slunečnicová semínka.Pekla jsem v plynové troubě asi tak na 180 stupňů, cca půl hodiny a potírala pivem. Kolik je cena to netuším. Dělala jsem bochánky a snědly se horké hned po vytažení.
Štírečku, ten náš jsme snědli do hodiny po upečení, jaký by byl druhý den, netuším. Koukám, že praskl i vám, mě sice víc ale ničemu to nevadilo.
Ale takové prasklé jsem měl rád, jak se to uždibovalo, než jsem s ním přišel z pekárny..., kde jsou dnes?
Vážení já se na to pečení chleba vykašlu. Večer jsem zadělala, ráno vstala v 7 hodin a v půl deváte jsme snídali, teplý chléb a domácí paštiku. Teď u počítače dojídám poslední kousek patky a manžel se drze ptá, kdy zadělám. A tentokrát nepraskl.
Dá se celé to vyrábění chleba vtěsnat i do 5 hodin, ale jasně no, nejlepší je čerstvý a to by člověk musel zadělávat pomalu denně. U nás je to tedy obden obvykle.
Ušetřené peníze a energie v tomhle měřítku jsou mi ukradené. Ale jíst ty sračky, co se cpou do průmyslově vyráběného chleba, ne díky. I chut toho domácího je nesrovnatelně lepší a ještě jako bonus v něm je jen to, co do chleba patří a ne exkurze do chemické laboratoře. Jediná smůla je, že dneska už není možné tohle praktikovat u všeho, ale i tak, čím míň umělotin, tím lépe.
To je pravda, ale jak se říká, čím míň, tím líp. Jasně, voda, s tím člověk tolik neudělá, i když třeba převaření by mohlo pomoct od určitých obav, mouka, ta vydrží sama, takže věřím tomu, že kromě rozemletí nemají důvod to nějak zakonzervovávat. I tak dávám navíc přednost celozrnné mouce. Člověk se nepřipraví o dost z toho kvalitního. No jo, jak jsem psal, dneska už se tomu člověk vyhnout nemůže, ale minimalizace problému je dost dobře možná a řekl bych i nezanedbatelná. A pořád je tu i to, že se tím ušetří peníze a ještě to má lepší chut. Takže to celkově vidím jako velkou výhru.
Davide tady snad o nějakou korunu vůbec nejde, ten teplý chléb je výborný a když příjde nečekaně návštěva na kafe, mám bábovku z mikrovlnky raz dva, líp jak v hrnku je péct v plastové krabičce.
Jo,jo Lučina je bezkonkurenční.
Ten chleba peču už dost dlouho,našel jsem ho na netu podstatně spíš,než MISTR kuchař Hruška.Spotřebu energie jsem neměřil(peču ho pro jednoduchost a dobrou chut),ale při ceně v obchodě 30 Kč za bochník vyjde určitě laciněji.A je jedno,jak velký bochník nebo kolik pečete,hlavně se vám musí vejít do trouby.Hlavně mě vadí,že Hruška se ani slovem nezmínil o zdroji SVÝCH receptů a vydává je za své.Ten hřebínek,co mu narostl oproti prvním vystoupením,je viditelný hodně zdaleka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.