Nejste přihlášen/a.
Hejkálku, jako študáci jsme měli vlašák jako pravidelnou stravu. Stál 1,60 Kčs za 10 deka a byl sakra dobrý. To, co se dneska za něj vydává, s tím původním nemá pranic společného. Na vánoce dělám salát já a těch pár věcí do něj si koupím kdykoli. A dělám ho ještě na silvestra na chlebíčky, protože chlebíček bez salátu není pro mě chlebíček.
Není nad to, si udělat salát doma. V těch kupovaných samý konzerváty a stabilizátory- nic zdravého. Už se těším na štědrovečerní bramborový salát a řízeček z kapra. Mňamky.
pár let jsem míchal saláty v soukromé výrobně lahůdek v Berouně. můj seznam ingrediencí pro vlašský salát zde: brambory vař.,výrobní salám,ster.mrkev,ster.celer,ster.hrášek,ster.okurka,majonéza, sůl,pepř,cukr,ocet,worcester,hořčice obyč.
doplněno 10.12.13 19:34:ještě dodám, že jsem nikdy nepoužil ani miligram konzervačních látek. brambory vařené doma. bohužel obsah konzervované zeleniny a výrobního salámu jsem neovlivnil
Je vám doufám jasné, že vlašák bez konzervantů a stabilizátorů by měl tak krátkou trvanlivost, že by byl prakticky neprodejný?
Je lepší, když je na etiketě napsané všechno, než aby tam nebylo nic. A koupě je svobodná volba každého z nás.
K tomu vlašáku za 1.60: s ohledem na tehdejší obvyklý výdělek byl cca 2.5x dražší než ten současný - tak bodejt by nebyl dobrý
Ten seznam je tak dlouhý, protože je v něm rozepsáno složení všech součástí salátu zvlášt.
Nechci Vám kazit radost z domácího salátu ale: salám by jste si museli dělat svůj, jinak je v něm téměř to samé co v tom ze seznamu z koupeného salátu, okurky to samé, stejně tak majonéza, hořčice, ocet který do toho dáte. V tom všem jsou konzervanty a barviva. Takže vše je jen iluze o domácím bramborovém salátu bez "éček".
Jestli jste si ten seznam prohlédli, tak ten slovenský je ze salámu z drůbežího masa. Na rozdíl od většiny českých, kam se dává výrobní salám, který maso nikdy neviděl. Teda pokud za maso nepovažujete rozemletou kůži a uši.
Ještě bych to opravil - hydinové separované maso je ve skutečnosti kůže a pomleté kosti. Přidává ho většina výrobců uzenin, jen to neuvádí na obalu.
To jste nezažili salát bramborový ze závodky tady: byl úplně bílý, takže asi místo majonézy jogurt. Pak tam byly záhadné bílé kostičky a plátečky, po bližším ohledání jablka. Jinak celkem nic, sem tam kouštíček cibule a mrkve. Sůl žádná, ani na stolech, tu si musíte v balíčku přioupit (je jí zase moc). Umrtvující chut. Takže si myslím, že ten na obrázku nemusel být zas tak špatný. Saláty a chlebíčky pojídám obden, na vánoce bude vlašák s lutěninami a krabími tyčinkami možná - a se šunkou a bez hořčice.
Náhrada majonézy jogurtem je běžná věc pro ty, co se chtějí stravovat zdravě, a znám recept na salát kde jsou i ty jablka (otázka je, jestli se tomu ještě smí říkat vlašák). Ono popravdě řečeno ta majonéza člověku zatíží žlučník a organismus celkově víc, než nějaký ten mikrogram éček...
K
Zdroj: poradte.cz/...
Tehdy v tom vlašáku bulo tolik E-ček, umělin, místo majonézy zpěněný tuk a výrobního salámu ve ktrém dnes neni ani gram masa?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.