Nejste přihlášen/a.
Bambulo, můžete mi vaši otázku přeložit do češtiny? Šnaps je je kořalka, lihovina. Malinovka říkají slováci berevné, sycené limonádě. Ale s tím uhlím si neporadím, ani v Ostravě. Na co se to ptáte?
doplněno 14.07.15 18:03:bmbxb, představte si, že asi nepatřím k těm "všeobecným". Nejenže nevím, ale ani netuším. Ani já, ani moji mladí. Nikdo z nás si malinovku nikdy nikde nedal.
Omlouvám se předem, ale ptáte se stejně debilně jako Tuna.
Malinovka je barvena jako mnoho jiných poživatin barvivem z hnědouhelného dehtu.
Reportáž je jako obvykle natočena tak dramaticky jako by měla malinovka být obarvená kyselina sírová. A měli jsme po vypití jedné skleničky do zítra umřít.
A on je tam dokonce sacharin! Jaká to hrůza hrůzoucí. Že takto nebrojí proti dalším desítkám jiných nápojů, které jsou slazeny sacharinem?
Totéž s konzervanty, ty jsou taky v kde čem.
...
Takže za mě malinovkou se neživím a když si ji dám jednou za čas v hospodě, tak z toho neumřu.
doplněno 14.07.15 20:53:@gismo: Děkuji. Píšu si
Už někdy před padesáti lety byla slovenská malinovka velmi chutná, sudová, točená, bohatě napěněná bublinkami, sladká, osvěžující, červená, zřejmě z opravdových malin, protože v té době byl i ovocný sirup zahradní směs z Fruty Krč opravdu ze zahradního ovoce, rybízový sirup z rybízu pěstovaného někde na kutnohorsku, jahodový z jahod, jablečný opravdu z jablek, lesní směs opravdu z malin, ostružin a borůvek, samozřejmě s přísadou opravdového řepného cukru a žádných umělých sladitel.
Už v době mistrovství světa v lyžování na Štrbském plese (FIS) a následujících letech (poprvé se vysílal barevný televizní signál) se na Slovensku prodávala v zelených láhvích výborná Vinea a Márka, což byl zřejmě mošt z nezkvašených vinných hroznů, výborný, kultovní pití návštěvníků Vysokých Tater i dalších měst na Slovensku.
V Čechách šikovný potravinářský expert vyvinul výbornou Kofolu z kvalitních surovin (snad prý i z malinového listí?) a následně se začala vyrábět a prodávat chutově podobná Arokola, později se začala vyrábět sudová Rokola. Kofola v třetinkových lahvičkách za 90 haléřů byl pojem a docela i kultovní pití nejen mladých. A dobré pití.
V Modřanech se vyráběla žlutá nebo červená Modřanka, ale to už asi bylo víc chemie a barviv než ovoce, i když v tom nějaký ovocný podíl byl, protože bylo dobré lahvičku před otevřením nebo po otevření trošku protřepat, aby se usazenina od dna smíchala s ostatním obsahem lahvičky.
Ovocná z opravdového a hustého ovoce byla Ovona v malých asi 2 dl láhvích s krouceným reliéfem. Z mrkve se vyráběl sirup pro ředění s vodou Karotela, z jablek se lisoval výborný jablečný mošt za 3,15 Kčs za litr, což byl plat asi za půl hodiny práce, ale mošt byl výborný a číšníci jím prý někdy na zábavách za stejnou cenu vína ředili víno, ale chut byla dobrá a snad si ani nikdo si nestěžoval, nebo to jen byla fáma a pomluva.
V Káraném se vyráběla Káranka a jinde v republice i jiné podobné dobré nápoje, v Deštném snad Deštěnka... atd. Všechno kvalitní nápoje.
Dnešní...? Když to lidem chutná, tak to kupují a občas čtou obsah cukru nebo náhražek cukru, ale stejně kupují to, na co mají chut.
Jsou spokojení s chutí. Podle mě 90% lidí složení nečte. A když čte, tak neví, že se barvivo v limonádě vyrábí z uhelného dehtu, sladidlo z toluenu atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.