Nejste přihlášen/a.
Proč se v některých restauracích k černé kávě podává ještě voda? Jaký to má význam,děkuji za odpovědi.
Já bych důvod viděl jinde: před kávou si vypláchnout ústa od pachutí a jiných chutí, které by mohly snižovat požitek z kávy. I když jsou tací, kteří tu vodu pijí až po kávě,což mi přijde přímo zrůdné.
Jinak si myslím, že ta decka vody vás před odvodnění nezachrání.
Tento názor jsem slyšela v televizi od jskéhosi progresivního mladíka, který byl naprosto zoufalý z toho, jaké pijeme kafe, a vysvětloval národu, jak má vypadat preso a latté. A na co je voda ke kafi.
doplněno 12.10.12 20:53:A že správně připravená káva má krému. Nechápu, jak jsme se mohli celý můj život obejít bez tohoto poznání.
Dobrý den, Japajp.
Proč se ke kávě podává voda? Asi nejdůležitějším důvodem je, že když se napijete vody, osvěžíte si chutové buňky na jazyku a skutečně jste pak daleko lépe schopen rozpoznávat jednotlivé chutové vjemy a variace. Dalším důvodem je, že káva sama o sobě dehydratuje. Pokud vypijete hodně kávy, ledviny pracují intenzivněji, tedy potřebujete doplnit vodu. A v neposledním řadě káva podávaná s vodou dodává určitou eleganci dokonalého servisu a host to ocení. Já sám podávání vody ke kávě doporučuji.
Dobry vecer,
spise by tu mel byt nadpis: Proc se ke kave NEPODAVA voda...
Kdyz ji nekde vyzaduji, je mi nabidnuta mineralka. Nevim, kde je problem, prinest soucasne (popripade na pozadani) kavu a sklenici vody z vodovodu. Kdyz jsem o vodu z vodovodu pozadala, rekla mi servirka, ze to nejde (udelali jsme utratu za 600 korun)...Muze mi nekdo prozradit proc?
Zde najdete seznam restaurací, které podávají kohoutkovou vodu na požádání: kohoutkova.cz/...
Na to je jednoznačná odpověď. S odvodněním organismu díky kávě to nemá nic společného. Když se začala káva vozit do Evropy, tak se původně voda podávala proto, aby si , obzvlášt dámy, mohly, po jejím požití, vyčistit ústa a hlavně zuby. Dnes je to úplně jinak. Vzhledem k sofistikovaným přípravám kávy a spoustě chutí jednotlivých značek, je třeba vodou si vypláchnout ústa PŘED konzumací kávy a to proto, abychom si vytvořili v ústech neutrální prostředí a lépe tak vychutnali jemné nuance kávových chutí. Nic jiného v tom nehledejte, pijete li kafe kyblóso nebo skutečně kvalitní kávu z malých koflíčků, lhostejno, zda espresso nebo kávu z džezvy, akupressu nebo frenchpressu nebo jinak připravenou. Vtip je ale v tom, že málokterý barman, zdráhám se napsat barista, jak se tito lidé správně nazývají, umí kávu připravit. Například tzv. "velké espresso, což vůbec neexistuje, připravují tak, že vodu protlačují kávou tak dlouho, až dosáhnou požadovaného množství. Což je, samozřejmě, špatně, protože by měli vždy připravit řádné espresso, tedy 25-30ml nápoje a do patřičného množství ho dolít +-90 stupňovou vodou. Je to chutově úplně jiný nápoj. Takže k takovému zprasenému třeba "velkému espressu" nebo jinému většímu kávovému nápoji je zbytečné vodu dodávat, protože je to neuvěřitelný patok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.