Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat, jak se dělá kalvádos. Kamarád mi poradil: Vylisovat jablka, dát do demižonu a nechat až to dobublá, potom
do palírny. Druhý tam přidává trochu jadýrek na chut a vůni.
Dělá to správně,Jablka rozemlít,dát do uzavřené nádoby,přidat cukr a nechat kvasit.Po 5 - 6 týdnech se obsah odveze do palírny.
Ke kvašení lze použít pouze úplně dozrálé ovoce,s dostatečným obsahem cukru.Padanky ze zimních "štrůdláků" se na tento bohulibý výrobek nehodí.
JABRAKA
Pokud budeš vyrábět nejprve mošt a ten kvasit,spotřebuješ velké množství ovoce.Ve výliscích je ještě spousta štávy,která přijde nazmar.Proto je lépe kvasit rozdrcené ovoce.Trochu cukru(asi 1 kg /10 l zvedne výtěžek,na chuti se to moc neprojeví.Kvašení lze podpořit ovocnými kvasinkami.
JABRAKA
Presne tak, palit z mostu je ptakovina, je to jen prace navic. Nekdo vetsi ovoce ani nedrti, ale mam zkusenost, ze to muze plesnivet, proto urcite nadrtit/nasekat. Pred odvozem do palenice odebrat z vrchu kolac ze susiny pokud tam je - muze pokazit celou goralku
z moštu to prostě bude top kvalita do dubových sudů a na staření... na obyčejné pití je to zbytečné, ale když se chce člověk blýsknout před sousedy... proč ne
Tak jako bourbon nebo whisky získává tu správnou chut až po patřičném dozrání v dubových sudech, posunuje se do vyšší kategorie i domácí ovocná pálenka, uložená alespoň na šest měsíců do dubového, či akátového soudku. Staletími prověřená metoda zrání dokáže z dobré slivovice, či kalvadosu udělat vynikající a i ty méně povedené, "s ocáskem" lze tímto způsobem velmi účinně vyléčit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.