Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ochlazuje CO2 limonádu?

Od: kokodak* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

už nějakou chvíli mi vrtá hlavou jak je to se sycenými limonádami. Z fyziky na základce si pamatuju, že při rozpínání plynu se teplo z okolí odebírá a tak by mě zajímalo, jetsli to funguje stejně i u sycených limonád? Když lahev protřepu, uvolní se nějaké množství plynu.

Mě by zajímalo jestli teoreticky se tím nápoj ochlazuje, nebo jestli je to jiný proces, kdy se teplo neodebírá... No a taky prakticky Jestli to může mít nějaký vliv.

děkuji!

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Nevím zda na tuto otázku bude mít někdo jiný názor, ale z praxe mám vyzkoušeno že opravdu k ochlazení dochází.

V zimě když ve spíži byla teplota hodně blízká bodu mrazu...a vzala se odsud láhev s minerálkou, která se následně otevřela, pak se v lahvi vytvořil v hrdle led.

 


0x

Taky bych si troufla říct, že se ochlazuje. Máme doma nově Soda Stream a sifon mi vždy přijde studenější i po delší době od "udělání".

 

bruk600*

0x

Před časem jsem někde viděl nějaký dokument a tam právě řešili CO2 v nápojích a případně i vliv na zdraví. Rozpínající se plyn se ochlazuje a stlačovaný plyn se ohřívá, ale v limonádě ho není tolik, aby to mohlo hrát zásadní roli. Při pití nápoje s CO2 náme pouze pocit v ústech, že je chladnější.

 

co2

0x

Taky se ve vodě snadno rozpouští, přičemž se přitom zčásti slučuje s vodou na kyselinu uhličitou:



CO2 + H2O ↔ H2CO3. a způsobuje okyselování organismu .

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]