Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Funguje doplňek vitaminu C z aceroly?

Od: kristyna odpovědí: 8 změna:
Zdravím,
doplňuji vitamin C ve stravě práškem z lyofilizované aceroly. Jedná se o přírodní doplněk stravy s vysokým obsahem céčka.
Přežije ale vitamin proces lyofilozace?
Má vůbec užívání aceroly v této formě smysl?
Případně jak ideálně zajistit dostatečný přísun vitaminu v zimě v horských podmínkách?

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

1x

Dobrý den, špatné to nebude, ale už jste zkusila Celaskon z lékárny? Je vyzkoušený a asi i levnější. Jinak pojídat ovoce a zeleninu a tu tabletku jen občas (vitamínem C se lze i předávkovat). Zdravím!


doplněno 09.09.25 09:36:

kristyna - a ten Celaskon znáte? Nemáte až nutkavou potřebu ho vyzkoušet, pokud je to pro Vás novinka? Vyzkoušejte a dejte vědět (bacha, možná pro někoho překvapivé, ale je to kyselé ).

0rion

Předávkovat vitamínem C? To by ho musela jíst v nesmyslném množství, pak by z toho mohla mít žaludeční problémy, předávkovat se můžete skoro čímkoli, třeba i chloridem sodným, tedy obyčejnou solí. Doplněk stravy s céčkem je naopak vhodné jíst denně, jelikož céčko se v těle neukládá a dosti rychle se vylučuje.

ben®

0rion - když dovolíte, tak si ponechám svůj názor a budu doufat, že ho tazatelka pochopí.

 

0rion

0x

Nevidím důvod, proč by kyselina askorbová neměla přežít sušení mrazem, ale zdá se mi to zbytečné, nejspíš by postačilo klasické sušení zdroje vitamínu, v tomto případě aceroly. Vitamín C zajistíte buď pravidelnou stravou obsahující více než jen symbolický obsah tohoto vitamínu, což není tak úplně snadné, nebo jednoduše doplňkem stravy. Jelikož syntetický vitamín C je naprosto shodný s tím přírodním, není nutno používat drahé preparáty s přírodním vitamínem, i když ty můžou mít bonus v tom, že přírodní zdroje obsahují často látky, které účinek céčka podporují.

 

kristyna

Děkuji všem za názory. Při lyofilizaci neprochází ovoce teplem, takže by céčko mělo zůstat zachované. Zároveň se ale acerola prodává rozdrcená na prášek, což by mohlo kyselinu askorbovou zničit. Podobně jako u mixovaného ovoce třeba.
Výrobce aceroly píše obsah vitaminu, ale nejsem si jistá, jestli se to týká výsledného produktu nebo čerstvé aceroly.
Co vím, tak je céčko v ovoci hodně náchylné na zpracování, takže usušit, namlít, skladovat a pak zalít vodou a vypít už mi přijde jako drastický proces. Ale nevím
0rion

Úbytek vitamínu C při běžnémm sušení sice nějaký je, ale většina to přežije, lyofilizace tedy není nutná, akorát prodražuje výsledný produkt.
Vitamín C není nijak zvlášt choulostivý, pouze se nedoporučuje dlouhodobé vaření a zpracování ovoce v kovových nádobách bez ochrany povrchu. Nerez nádoby by snad vadit neměly, ale já bych pro jistotu ani ty nepoužíval, pouze plast, sklo či keramiku.
U doplňků stravy se samozřejmě musí uvádět obsah účinné látky v preparátu, nikoliv v surovině.

 


0x
Doporučuji přečíst tohle.
lyofio.cz/...
Ale mám takový divný pocit, že vám ani tak nejde o vitamíny ale o menší reklamu na výrobek.
0rion

Paní tazatelka zde žádný konkrétní výrobek nezmínila. Preparátů se sušenou acerolou je na trhu mnoho od různých výrobců.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]