Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sardinky ultrazpracované potraviny?

Od: konzerva odpovědí: 10 změna:
Jsou například atlantické pravé, pravé sardinky ultrazpracované potraviny? Sardinky mě opravdu mimořádně chutnají, je to delikatesa za dobrou cenu narozdíl od obecného humusu tradičně prodávaného k rychlé české svačince, obědu, večeři mimo domov třeba. Obsahují kuchané pravé sardinky, sůl, olej, případně kečup, chilli. Tudíž doufám že nejsou ultrazpracovanou potravinou, jím jich opravdu hodně průměrně 2-3-4 za týden. Vyhýbám se kupování baltických "sardinek" a obecně nepravých "sardinek" nebo sardinek v sojovém oleji. Obecně je v česku tragická nabídka cenově dostupných ryb. Dále tedy jím hodně mražené filé z pravé aljašské tresky i z důvodů opravdu rychlé přípravy, dá se koupit i dnes výjmečně v akci i kolem 130Kč/kg. Svátečně jsem kupoval mraženého nebo "čerstvého" candáta, filety, ale z Globusu už je nechci, byly cítit čpavkem, neklamné znamení nečerstvosti.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Sardinky v konzervě jsou obecně zdravé ( dokonce jsem někde četla, že jsou nejzdravější, poněvadž žijí v nejčistších vodách), bohaté na omega-3, bílkoviny, vápník a vitamíny, ale zda jsou ultra-zpracované, záleží na konkrétním složení; pokud obsahují mnoho aditiv (emulgátory, barviva, příchutě) a dlouhý seznam složek, blíží se UPF (Ultrazpracovaným potravinám), ale základní ryba je zdraví prospěšná a lze ji zařadit do jídelníčku jako zdroj cenných živin.

Čtěte etikety: Vyberte si variantu s co nejkratším seznamem složek, ideálně jen ryby, olej a sůl/koření.

Kvalita: Sardinky jsou testovány (např. dTest), což může pomoci při výběru kvalitního produktu.

Závěr: Sardinky jsou nutričně hodnotné, ale je třeba rozlišovat mezi kvalitními, minimálně zpracovanými verzemi a těmi, které jsou obohaceny o mnoho aditiv; čtení etiket je klíčové pro zdravou volbu.

 

ben®

0x

Dobrý den, ultrazpracované asi nebudou, když je snad konzervují přímo/ihned na rybářské velkolodi/plovoudí fabrice. Ovšem, divím se, že Vám spíše nevadí, že v podstatě pojídáte leklé/udušené rybky/mršiny. Nebo si myslíte, že každou/jednotlivou sardinku z té hromady po výlovu nějaký rybář humánně usmrtí? Zdravím!

 

konzerva

Kupuju tyhle převážně, dají se sehnat i kolem 16Kč, ale ne v česku. midav.ma/...

 

smode2

0x

Není co by na nich bylo ultrazpracované. Naopak, jsou kolikrát zdravější než jakékoliv jiné konzervy. Ovšem 4 týdně, zaděláváte si pomalu ale jistě na dnu.

konzerva

To si nemyslím, mám přes 50 let a sardinky jim hooodně desitky let. Vypadám prý o až 15 let mladší. Jím sardinky s chlebem a při čisté váze sardinek na porci sotva 90g a obsahu soli 1.1g to jsou titěrné množství masa na dnu. Nehledě na to, že z rybiho masa bude choroba rna az na posledním místě mezi masy obecně. Možná z uzených tučných ryb ano.

 


0x

Nevím, neumím odpovědět na vaše otázky. Jen vím, že na dialýze nám sardinky a mořské ryby vůbec, zakázali. Je v nich fosfor, draslík a nějaké prvky, které dialýza neumí odčerpat. Vítané prvky pro lidi s ledvinami, ale neřešitelné pro lidi s probémy s ledvinami. Občas zahřeším a pak trnu, jestli se to projeví při velkých odběrech. Hodně mi ryby chybí, jsem vydra a sladkovodní ryby, ty jsou jen na Vánoce.

 

hugon

0x
Filé z "pravé tresky" za 130,-/kg , tak to musí být opravdu echt gold kvalita, nejspíš nějakých smetků okolo mrazáku na rybářské lodi.
Cena masa z opravdové "tresky obecné" začíná zhruba na 1 000,-Kč/Kg.
konzerva

Jsou různé tresky. Kvalitní mám, krásné světlé maso bez převládajících tmavých pruhů nebo tmavého nalisovaného "mramorování". Smetky jsem před časem také koupil a ihned reklamoval a český "výrobce", tedy fakticky řezač pilou z velkých zmazených bloků tresky na 100g bločky vše uznal a dal mi více jak 100% slevu, kupony na jakýkoliv nákup u svého velkého odběratele. Běžné treska filé v česku se nahrazuje levnjší smradlavější mořskou štikou typicky. Jsou daleko horší druhy a úpravy masa z "výroby" než fileé z aljašské tresky. Jako jsou různé ty obalované rybí prsty, obecně ryby z Baltského moře a blízkého severo-atlantského evropského příbřeží atd. Kolik procent čechů si může dovolit jako pravidelnou stravu, denní jídlo jakékoliv maso kolem a nad 1 000Kč/kg...? Zkrátka pořad vycházi zdravotně jako jídlo nejlépe z mas, rybí maso.

 


0x

Jediná možnost, jak se těmto jedům vyhnout je, že si sám všechno vypěstujete, vychováte, nebo ulovíte v nějakém čistém koutu přírody a budete to jíst pouze čerstvé, naložené, sušené, nebo mražené. A budete si to připravovat sám, nebo někdo, kdo vás má rád. Tedy pohlídáte si, že v jídle nebude nic hnilého plesnivého, ani uhynulého na nemoc..

Skoro vše, co se prodává přes obchody, musí být něčím "otráveno", aby to vydrželo minimálně několikadenní cestu až na váš talíř. takže jste odsouzen číst éčka na obalu a věřit. A ovoce z běžného obchodu je taky děs.

ben®

tomkk - patrně jste to přehlédl, ale ono jde v dotazu o mořské sardinky a ty si nikdo zřejmě u Brna nevyloví .

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]