Nejste přihlášen/a.
Sardinky v konzervě jsou obecně zdravé ( dokonce jsem někde četla, že jsou nejzdravější, poněvadž žijí v nejčistších vodách), bohaté na omega-3, bílkoviny, vápník a vitamíny, ale zda jsou ultra-zpracované, záleží na konkrétním složení; pokud obsahují mnoho aditiv (emulgátory, barviva, příchutě) a dlouhý seznam složek, blíží se UPF (Ultrazpracovaným potravinám), ale základní ryba je zdraví prospěšná a lze ji zařadit do jídelníčku jako zdroj cenných živin.
Čtěte etikety: Vyberte si variantu s co nejkratším seznamem složek, ideálně jen ryby, olej a sůl/koření.
Kvalita: Sardinky jsou testovány (např. dTest), což může pomoci při výběru kvalitního produktu.
Závěr: Sardinky jsou nutričně hodnotné, ale je třeba rozlišovat mezi kvalitními, minimálně zpracovanými verzemi a těmi, které jsou obohaceny o mnoho aditiv; čtení etiket je klíčové pro zdravou volbu.
Dobrý den, ultrazpracované asi nebudou, když je snad konzervují přímo/ihned na rybářské velkolodi/plovoudí fabrice. Ovšem, divím se, že Vám spíše nevadí, že v podstatě pojídáte leklé/udušené rybky/mršiny. Nebo si myslíte, že každou/jednotlivou sardinku z té hromady po výlovu nějaký rybář humánně usmrtí? Zdravím!
Není co by na nich bylo ultrazpracované. Naopak, jsou kolikrát zdravější než jakékoliv jiné konzervy. Ovšem 4 týdně, zaděláváte si pomalu ale jistě na dnu.
Nevím, neumím odpovědět na vaše otázky. Jen vím, že na dialýze nám sardinky a mořské ryby vůbec, zakázali. Je v nich fosfor, draslík a nějaké prvky, které dialýza neumí odčerpat. Vítané prvky pro lidi s ledvinami, ale neřešitelné pro lidi s probémy s ledvinami. Občas zahřeším a pak trnu, jestli se to projeví při velkých odběrech. Hodně mi ryby chybí, jsem vydra a sladkovodní ryby, ty jsou jen na Vánoce.
Jediná možnost, jak se těmto jedům vyhnout je, že si sám všechno vypěstujete, vychováte, nebo ulovíte v nějakém čistém koutu přírody a budete to jíst pouze čerstvé, naložené, sušené, nebo mražené. A budete si to připravovat sám, nebo někdo, kdo vás má rád. Tedy pohlídáte si, že v jídle nebude nic hnilého plesnivého, ani uhynulého na nemoc..
Skoro vše, co se prodává přes obchody, musí být něčím "otráveno", aby to vydrželo minimálně několikadenní cestu až na váš talíř. takže jste odsouzen číst éčka na obalu a věřit. A ovoce z běžného obchodu je taky děs.
tomkk - patrně jste to přehlédl, ale ono jde v dotazu o mořské sardinky a ty si nikdo zřejmě u Brna nevyloví .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.