Nejste přihlášen/a.
Vzpomněl jsem si jak jsme jako děti v čase kdy jsme chodili do školy pily mléko. Dělali jsme si kakao, nejspíš to bylo granko + kakao a smíchali jsme to v takovém tom dětském mixéru. Možná to bylo i obyčejné kakao a teplé mléko. Každopádně toto nepiju snad od 14 ti let. Piju ale místo toho čokoládové kapučíno ze Sáčku z Kauflandu. A protože změnili barvu obalu z tmavě modré na hnědou, změnilo se i složení: už ta chut není nebesky čokoládová, ale převládá chut kávy. Tak to nechci. Nic mi to nedává, jen závislost. A tak mě napadlo udělat si kakao a vzal jsem k tomu půl hrníčku polotučného mléka a do toho malou lžičku kakaa. A po ohřátí a promíchání jsem zjistil, že to mléko má takovou dost silnou chut oproti kapučínu. Tak mě napadlo, že příště bych to zkusil zředit převařenou vodou v poměru 1:1, protože to mléko je moc silné a dát do toho malou lžičku kapučína... možná ta káva tam pak bude cítit. Co vy na to? Může se mi něco stát nějaký zdravotní problémy když mléko nepiju? Já osobně nevařím takže mléko nepoužívám. Tak uvažuju, že bych přešel na zdravější stravování, ale musel bych to zředit vodou, protože je moc silné.
Né každej snáší trávení mléka a mléčných výrobků. Někdo snese jen třeba kozí a kravské ne. Někomu vadí všechny mléčné výrobky.
Vy ovšem řešíte mléko, jak jsem pochopil jako doplněk ke kafi nebo kakao.
Já když byl mladej, tak jsem loupl litrovku mléka. Zvláště vychlazeného z lednice. Moc mě chutnalo Olmácké s modrým víčkem polotučné. Červené plno jsem rád neměl.
Dnes tak maximálně jogurt nebo sýr či na chut kozí mléko.
Rozhodně vynechání mléka nijak extra zdraví neovlivní. Spíše jsou takto extrémě ovlivněni vegani a jiné skupiny, co dobrovolně jí jen oves, vypadaj jak z koncentráku a chybějící vytamíny a minerály či bílkoviny doplńují nějakými náhražkami či prášky.
Pořád platí, že nic se nemá přehánět a strava má být pestrá. A co člověk špatně tráví a ví, že se takto děje, tak se tomu vyhejbá.
Zdraví životní styl není jen a pouze o mléce
A dnes se i zjištuje, že mléko je mnoha příčinami potravinových alergií. Možná na tom něco bude, ale já z minulostí pití mléka a dnes IBD... kdo ví.
Rozhodně bych to být vámi extra neřešil. Pokud z mléka nemáte průjem, tak proč ho občas nepít v nějaké rozumné míře. Tím chci říct, že asi není dobré ho pít 2litry denně díky tomu, že jste si vsugeroval, že budete zdravější. Takto to nefunguje.
Mléku zdar!
Mléko, to je věčný důvod ke sváru. Lidi jsou jako kočky. Někte míko pijí a někteří mají z něho srajdu. Ten, komu nevadí sýry a mléčné výroky vůbec, ten nemá problém ani s mlékem. Je třeba vyzkoušet. A když mléko neva, je to dobře na vápník pro kosti.
Obecně je mléko zdravé, avšak jen mateřské a to jen do několika málo let dítěte. Poté je lidský organizmus připraven pít čistou vodu. V dospělosti by člověk mléko ani mléčné výrobky konzumovat neměl (neblahý vliv na klouby, kosti, prostatu atd.) Což však nikdo nedodržuje a proto zde máme takzvané civilizační choroby.
gruziňákjinak, Peter, na ty to většinou neplatí - oni se stravují jinak a tak jim ani mléko nebude vadit. Spíše se to týká civilizované společnosti.
@smode2 Již delší dobu sleduji Vaše konspirační až hoaxerské "názory", které ale nejsou názorem, ale pouze papouškování něčích bombastických, ovšem od reality utržených tvrzení.
ZDE si můžete pročíst něco, co píší dietologové s odborníky na stravu a ne nějací prodavači zázraků v pilulkách na eshopech. A přikládám pro jistotu i video, jelikož konzumenti dezinformací obecně neradi čtou.
Tak si tu vodu převařte a píjte čaj
DHMO je strašení. Stejně jako hormony a antibiotika v mléce krav.
Pane Chlochydessi, podle toho co zde píšete vy, jste extrémista a fanatik který se potřebuje léčit. Vy jste schopen začít pít denně savo pokud by se našla dostatečná autorita které věříte. Kdyby byla pravda co píšete, měla by každá žena mléko ne jen chvíli po narození dítěte, ale celý život. Je jasné, že lžete.
Můžeme se domluvit na dvou věcech: buď nebudete komentovat mé příspěvky a nebo já začnu komentovat ty vaše, a věřte že vám to bude proti srsti daleko více než mě, protože v útocích jste proti mě absolutní břídil. Takže: jak se rozhodnete?
No ty aby ses náhodu nepřidalstarý komunista a bude tady rozhazovat svoje "moudra". To víte hoši, jsou lidé kteří jsou schopní samostatně přemýšlet, respektují ostatní a drží se tématu jako třeba já, a pak ostatní, co jen papouškují falešnou autoritu a jejich cílem je čistý útok, propagace komunizmu, cenzury, extrémizmu a dezinformací - jako třeba vy dva. Ale nebojte se, třeba na tom jednoho dne také budete líp
smode2 = A můžu se taky přidat do party dezinformátorů?
Každý člověk chce někam patřit. Výstelky mám zaplat pánbůh ještě čisté.
V historii se vůbec mléko nezpracovávalo způsobem jakým dneska. Pleteš hrušky a jablka dohromady. Ona je pšenice přece taky naprosto nezávadná, páč ta dnešní superpřešlechtěná plná chemie, zato extrémně levná co se cpe do všeho - ta je přece taky úplně stejná jako ta ve středověku, že? Kluci ty vaše argumenty, to je fakt bída. Když se chceš k něčemu vyjadřovat, taky bys o tom mohl napřed něco vědět. Mimochodem, říká ti vůbec něco třeba termín "konzervace potravin"?
paní Prostromek: můžete být kým chcete, dneska máme (ke vzteku mnoha i zde) svobodu a demoGracii
genehawkins: Proto pasterované i čerstvé mléko ze supermarketu nikdy nezkysne a nestane se z něj kefír, že? Sám si to zkuste, mít někdy mlíko ze supermarketu na teple, bude nechutně hořké, cuckovaté a úplně zkažené, zkrátka se vám z něj bude chtí blinkat. Pak si vezměte čerstvé mléko od opradového farmáře, právě nadojené, třeba hodinu po nadojení. Nahoře budete mít smetanu, dole mléko. A to mléko bude plné chuti, a když ho necháte na teple, vznikne vám z něj kefír, bude lehce kyselý, bude drobně perlit a chutnat lahodně. Z takového mléka jde vyrobit třeba i jogurt, různé druhy sýrů, tvaroh, a další skutečné mléčné výrobky, ne ty, co nám prezentují supermarkety.
A kolik tak myslíš, že lidí si chce v supermarketu koupit potenciálně zdravotně nebezpečné mléko, které do druhého dne zkysne? Proto se pasterizuje. Spotřebitelé nechtějí ani mléko se sedlým tukem, proto se homogenizuje. A co?
Mimochodem, i čerstvé mléko v supermarketu je samozřejmě pasterizované.
genehawkins: Jaksi nejsem blbá, a vím, že se čerstvé mléko v supermarketu pasteruje. To, že někdo "někde nechce kupovat mléko se smetanou", jsou jen marketingové kecy, aby to zákazník opravdu nechtěl. Aby výrobci vydělali na tom, že mléko nejprve zabijou, pak odstředí, pak do nějakých výrobků ten samej tuk přidali, protože jsou plnotučný, z něčeho zase tuk vypumpovali, protože jsou nízkotučný...
Za časů, kdy supermarkety neexistovaly, a člověk si nadojil sám normální mlíko od krávy, tak si ho buď taky převařil, když měl echt strach, nemusel na tolik stupňů jak to mlíko zabíjejí v mlíkáranách, nebo to pil jen tak s vidinou, že v nejbližších dnech umře. Smetanu stloukl na máslo, nebo používal dál, vyrobil zakysanou smetanu nebo nějaký jiný tučný výrobek ze smetany. A mlíko sdělal taky (buď vypil nebo na výrobky), co přebývalo nechal na teple, a měl kefír...
Co se týká výroku, že proč by si někdo chtěl kupovat potenciálně "nebezpečné mléko"... V krámě si taky kupujete brambory syrové, které si uvaříte doma. Nebo snad kvůli bezpečnosti kupujete brambory už předvařené, k nedělnímu řízečku? Počmáknete si na nich? Schválně snězte 350 gramů syrových brambor, a poreferujte o tom, jak vám po tom bylo. A co teprve potenciálně nebezpečná vajíčka či kuřecí maso. Je to plné salmonely. Kdo by to chtěl kupovat, když je to tak nebezpečný! A vůbec, kdo by to chtěl jíst, například v tataráku ty syrový vajíčka. To je vám tak nebezpečná věc, že ji prodávají v téměř každý restauraci. A kdo by chodil do restaurací, když tam podávají potenciálně nebezpečná vejce v jídlech! Panenko skákavá, jak tohle vůbec jako lidstvo můžeme dopustit, tohle hromadný ohrožování lidských životů...
Těžko říct, jestli jste blbá, když napíšete "pasterované i čerstvé mléko ze supermarketu" což jaksi ve vašem podání znamená, že to čerstvé mléko pasterované nebude.
Jinak jsou to bláboly...
Je na vás abyste si zjistili fakta, pokud něco nevíte. Já nejsem povinen vám cokoliv vysvětlovat nebo psát rovnou. Tazatel se ptá, zda je mléko zdravé. Není. Neptá se proč, neptá se na zpracování ani na minulost. To že se odpověď vztahuje k současnosti je kromě pár lidí tady každému jasné. Nebo vy doma pijete nějakou časoporostorovou dírou mléko z roku 1620? Pochybuji. To je jako argumentovat že pít vodu z Vltavy je zdravé protože to dělali v roce 1410 kočí co chtěli přejet Karlův most a nic jim z toho nebylo, takže můžeme přece pít i to bahno co tam teče v současnosti. Ne, sorry kluci, ale to je dedukce jak dolní končetina
Nejak nechapu, ze se vam mleko 1,5% zdalo silne a jeste jste si ho musel zredit? Vzdyt tohle mleko ani poradnou chut mleka nema!
U toho hotoveho cappuccina bych si precetla slozeni. Obavam se, ze je tam spousta chemie.
Ja osobne mleko nepiji, pouze do kavy, a to si davam 3,5% a pro chut trochu skorice.
S tebou, který tady podává jen informace od lékařů mlékařů co papouškují to co se tobě zrovna hodí a kdy záměrně zamlčuješ i ostatní informace od ostatních lékařů, které ovšem nejsou ve tvůj prospěch, nemá smysl se o čemkoliv bavit. Napsal jsem vše. Tak si to laskavě přečti. Vyjasníme si však jinou věc co jsi tady jako typický dezinformátor-manipulátor napsal: kde v tomhle vlákně píšu o ploché zemi?
Dobrý den, zdravotní problém (když si např. bílkoviny do těla dostáváte jiným způsobem, jako pomocí tvarohu či tvrdého sýra) nebude. A zkuste i mléko jiného druhu, než jen to kravské (kozí, ovčí, sojové, mandlové, ovesné, kokosové a i sušené). Zdravím!
Osobně mléko neřeším a piju všechno.
Bezlaktózové, kravské, kozí, acido, podmáslí, tučné i méně tučné, sladké zahuštěné, občas koupím i farmářské ve skleněné lahvi v bezobalovém obchůdku, též se nevyhýbám sýrům, mléčným výrobkům, případně si něco vyrobím doma (puding, kašička, kokteil ...). Pouze trvanlivému mléku neholduji, ale mám ho v zásobě, to ano.
Nepocituji žádnou újmu.
Do kávy si též kápnu nějakou 10%-12% smetanu.
Zaměřila bych se na složení té Vaší sypané směsi. Kaufland nemám v dosahu, tak nevím, co to je konkrétně za kávu.
Co obsahuje, jaké přídavné látky, chemikálie, protispékavé látky, proti oxidaci, barviva, cukr a podobné. Podívejte se, jestli není pod drobnohledem na FÉR potravina. Bývá tam barevná stupnice té které potraviny, jak je vhodná třeba i pro děti.
Strava má být pestrá ( různé druhy ze svého podnebního pásma, co právě roste, dozrává, a opravdu ty barvy - oranžová dýně, bílý celer, zelené zelí, kapustičky, z ovoce jablka, naše hroznové fialové víno apod.. , co nejméně zpracovaných potravin. Tudíž toto kapučíno zvolte jen jako sváteční nápoj, při výjimečných příležitostech. A tedy byste si měl vařit svoje rychlá a jednoduchá jídla. Pro zdraví určitě lepší než cokoliv koupeného hotového.
Pokud Vám plné mléko nechutná, tak jej nařeďte. Občas to také dělám, třeba do ovesné kaše, i když tam snad ani nemusí mléko být, když tam jsou ořechy, semínka, ovoce ...
Takže si zkoušejte připravit svůj čokokávový nápoj - mléko, nebo sušené mléko, rozp. káva, práškové kakao (Granko neee, to má hodně cukru a prášku kakaa tam moc nebude), skořice, kousek čokolády na vaření ... časem si vychytáte
Zkuste ochutnat tuto s kořením, doporučuji = zbozi.cz/...
A někdy zkuste zlaté mléko s kurkumou (pepř, med ...), recepty najdete na internetu, lze různě kombinovat.
Základ je pestrá a vyvážená strava. Mléko, narozdíl od masa, je možné vynechat, stačí vědět, co mléko obsahuje a jaká je doporučení denní dávka toho či onoho.
Člověk je jediný tvor, který pije mlého jiných savců. Výjimka jsou domící mazlíči, ale tam to není přirozené chování.
Pokud nemáte na mléko alergii, nejsou mléko a mléčné výrobky problém.
Poznámka k masu, ve vyspělých zemích je spotřeba masa mnohokrát vyšší, než je je zdrávo, zjednodušeně řečeno, pravdu nemají ani masožrouti, ani vegetariáni.
Pokud chci pít mléko co nejzdravější, tak od chovatele, a kozí, kravské až na druhém místě. Samozřejmě pasterizovat. To, co prošlo mlékárnou už není ideál. Smode2 ma pravdu v tom, že jsme jako lidé jediný živočišný druh, který pije mléko jiného živočicha a že teoreticky by měla jeho konzumace končit v batolecím věku, nebot střevo ztrácí enzymy k jeho trávení. To se jedná o rozkládání dvoumolekulové laktozy enzymem laktázou v tenkém střevě. Taky existují etnika, která mléko vůbec nepijí a ani nestráví /nejvíc v Africe/. Máme- li nějaké jejich geny, můžeme mít s mlékem problémy. Jindy je to ve stáří, kdy enzym laktáza ubývá, po požití mléka bývají křeče, nadýmání, průjem... Tomu se říká intolerance. Když budu dál mléko pít, dráždím si střevo někdy až k zánětu. Není to alergie. Ta znamená imunologický konflikt s bílkovinou kravského mléka. Tam je pak otok uzlin, ekzém a zánět střeva. Proto je mléko nečastěji uváděný alergen. Prý nejméně problémů s konzumací mléka mají lidé krevní skupiny B, tzv. původní pastevci. Lidský organismus se ale tisíciletími dokázal s mlékem většinou srovnat. Některé bakterie střevní mikrobioty enzym laktázu dokážou nahradit. Proto se doporučují výrobky s mléčným kvašením. Poznámka: bezlaktózové mléko neřeší alergii na mléčnou bílkovinu. Taky jsem četla, že na mléko se vypěstuje závislost.
Vytanula mi vzpomínka. Když ještě chemický průmysl byl v plenkách a mé děti byly dětmi, v pátek jsem chodila na velký nákup a jim jsem koupila smetanu v půllitrové, papírové krabičce a biskupský chlebíček. Každá dostala hrnek a vyšlo i na kníračka Endyho. Ten vylízal misku do vysokého lesku. Když ale dostal mléko, letmo k němu čuchnul a prskal a kýchal. A pak se na mě vyčítavě díval. Zase ale, přežily děti i na tom divném mléku, dnes mají přes padesát let a já také mlíko přežila. Dnes mám na snídani kakao a štrúdl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.