Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je nezdravý jídelníček ve velkém zdravější než nadměrný příjem zdravé stravy?

Od: omiim odpovědí: 11 změna:
Dvě situace: člověk se přejídá zdravým vs. nezdravým jídlem. Je přejídání se nezdravým jídlem méně škodlivé? Říkám si, že ano: protože nezdravé jídlo obsahuje málo živin, a když ho sníte příliš, získáte vlastně dostatek těch živin. Zatímco u zdravého jídla, když se přejíte, tak dostanete do sebe až příliš živin.
Na druhou stranu u nezdravého jídla do sebe dostanete hromadu nezdravých "živin“ (cukr,...).
Takže nakonec asi přejídání se zdravě vyjde ze zdravotního hlediska lépe, třebaže tělo asi nedovede tu hromadu prospěšných živin využít, takže člověk vlastně plýtvá jídlem. Ale u nezdravého jídla, pokud se nepletu, ony nezdravé "živiny“ okrádají tělo o “dobré živiny“.
Takže co je podle vás horší? Přejídání se zdravou stravou, anebo nezdravou?
Děkuji za odpověď

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x
Zdravé i nezdravé jidlo může mít stejnou kalorickou hodnotu. Hodně lidí nechápe, že i po zdravém se tloustne.
To jako myslíte že si tělo z nezdraveho jídla vezme jen ten zdravější podíl a zbytek zahodí? Hm, tak na takhle hloupou otázku...
Zkuste celý život jist smažené brambůrky a někdo jiný vyváženou stravu, schválně jak se to projeví.

 

petrsykora*

3x

"Protože nezdravé jídlo obsahuje málo živin, a když ho sníte příliš, získáte vlastně dostatek těch živin." - tahle dedukce by se měla tesat do kamene a dietologové nebudou mít co žrát

No teď opravdu, přejídání není zdravé ani v jednom případě. Je to nepřirozené, přílišně namáhá trávicí soustavu, játra, ledviny a má negativní efekt na mitochondrie (výroba energie v buňkách). Čím více je nutíme vytvářet pracovat, tím více je opotřebováváme a při "správných" podmínkách přispět ke zkrácení našeho vymezeného času. Krom toho, konstatní přejídání je nepřirozené, tělo neprodukuje energizující hormony. Prohlubuje ne-aktivitu, nečinnost.

Cítím z toho, že jídlo "milujete" a něco si tím pravděpodobně kompenzujete. Znám to, jídlo je skvělá věc i nad obvyklý rámec zajištění základních biologických funkcí. Zkuste si popovídat s kamarádem nebo vyzkoušet jedno, dvě sezení s psycho-analytikem. V dnešní době je složité s někým strávit delší čas, který vám bude věnovat pozornost a dávat podnětné otázky na které si člověk odpoví sám.

omiim

U mě jídlo prohlubuje aktivitu: při jídle (a když se poštěstí, tak i dlouho po jídle - nejčastěji po sladkém) jsem mnohem více produktivní a motivovaný, třeba píšu články nebo edituji videa... Naučil jsem se(většinou) jíst pomaleji takže tento efekt mužů prodloužit. A když delší dobu nejím, tak jsem takový naštvaný či nevrlý a potřebuji dělat nějakou fyzickou aktivitu, abych ze sebe dostal ty negativní emoce. A když se ještě déle nenajim, tak jsem takový smutný, pomalý, nic se mi nechce. Ale emoce jsou u mě hodně individuální, nicméně toto je nejčastější scénář. Někdy jsem třeba vydržel nejíst před 2 dny (což mi zlepšilo určité zdravotní komplikace způsobené přejídáním a byl jsem poměrně produktivní a uklidněný).

 


2x

Dost divná úvaha.

Přejídání se jakýmkoliv jídlem je nezdravé. Samozřejmě, že přejídání se nezdravým jídlem škodí víc, než přejídání se jídlem zdravým. Ani velmi nezdravé jídlo nemusí nutně obsahovat hodně živin, stejně tak jako jídlo zdravé nemusí obsahovat živin málo. Ta škodlivost jídla není daná množstvím obsažených živin, ale jeho složením.

Takže důležité je se nepřejídat ničím a v tom případě nemusíte ani moc přemýšlet, jestli je něco zdravé, či nezdravé.

"...u nezdravého jídla, pokud se nepletu, ony nezdravé "živiny" okrádají tělo o "dobré živiny" ".

Tenhle blábol jste slyšel kde?

omiim

Slyšel jsem, že třeba cukr "okrádá" tělo i živiny. Už nevím, kde jsem to slyšel... Ale bylo to několik anglických zdrojů.

 


1x
Nějak.jste nedefinoval, co to je prejíst. Jestli množstvím jídla nebo jeho energetickou hodnotou.
Pokud do sebe natlačíte 5000 kcal, tak na tlouštku to bude mít stejný efekt, máte navíc cca 3000 kcal a ty půjdou do tuku. Samozřejmě u nezdravého to máte s bonusem - obvykle extrémní množství soli, tuku, éček atd.
Pokud myslíte prejíst se jako do fyzického pocitu plnosti a ještě dál, tak tam může být zásadní rozdíl. Když se budete přejídat quinoau se zeleninou a zapíjet to perlivou čistou vodou, tak do sebe dostanete podstatně menší množství energie, než když pojedete nějaký tradiční fastfood s colou. Fast food kromě toho, že je nezdravý atd. má jednu zajímavou vlastnost. Lze ho sníst relativně velké množství bez akutních následků. YouTube je plný tzv žracích výzev, drtivá většina je fast food, 5 kilo cizrny se špenátem nikdo nedá.

 


0x
Zlaté pravidlo je , všeho s mírou . Je ale rozdíl , když si dáte na snídani ovesnou kaši, jablko a kefír , než trojitý burger se slaninou a colu

 

sparcoo*

0x
Zdravé bude mít větší množství vlákniny, dokáže částečně zamezit negativním vlivům přejídání.
Prostě zdravé jídlo vždy vítězí.
A přejídání se je většinou nezdravé. Kromě třeba doby recovery PPP, po chemoterapiích,...
Tam je žádoucí do sebe dostat velké množství jídla.

 


0x
Nezdravé jídlo obsahuje tuky. Když je jich moc, tělo je ukládá i v cévách a ty se tím zužují. Občas se může kousíček uvolnit, a bývá to smrtelné. Díky cukrům, které si tělo umí vyrobit i z mouky, se při cukrovce zhoršuje pružnost cév a nenávratně se poničí důležité orgány. Hodně tlustých lidí cukrovku má. Navíc je bolí klouby, protože jsou přetížené.
Zdravá strava může nabízet přebytek vitamínů ve vodě rozpustných. Přebytek umí tělo bez problémů vyloučit. U zdravé stravy je důležité mít dost znalostí a umět se správně rozhodnout. Například některá syrová zelenina je hůře stravitelná. Konzervanty máme proto, abychom nepojídali potraviny, které zahnívají, ale ještě to na nich není vidět.

Trochu zavádějící, že nezdravé jídlo obsahuje tuky. I zdravé jídlo obsahuje tuky a tuky k životu jsou potřeba. Jsou vitamíny, které jsou rozpustné pouze v tucích apd.

 


0x

Nevím, ale vím, že velkým množstvím jídla se žaludek roztáhne a aniž by byl prázdný, hlásí mozku, že prázdný je a je potřeba se najíst. Operace, které mají vést k hubnutí jsou takové, že se žaludek v půli zaškrtí. A nově, že se zaškrtí a odstraní v místech, kd je nervové zakončení hlásící hlad. Takže když si žaludek roztáhnete (v Ostravě se řekne "vygajdate"), budete mít stále potřebu tišil hlad. A to se ani neodvažuji domýšlet funkci jater, slinivky a z ní cukrovku a ještě několik dost život ohrožující záležitostí, at se vyhýbáte smaženému, bílému cukru, mouce a jiný, prý škodlivým potravinám nebo ne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]