Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můžou diabetici jíst meloun? Má hodně cukru? Někde se píše, že ho můžou jíst, jinde, že ne.
Jak to tedy je. Díky za odpovědi.
Mohou. Pro diabetiky je rozhodující glykemická nálož potraviny. )
Chceme-li zjistit hodnotu GN musí nás vedle GI stejně tak zajímat i celkové množství sacharidů v potravině. Přestože meloun "vlastní"rychlé sacharidy, jeho výsledná GN je nízká. Meloun obsahuje pouze 4 % sacharidů (zbytek je voda). Z tohoto důvodu vyplaví 100 g melounu do krevního oběhu celkově 13× méně inzulínu než například 100 g balení cereálních sušenek (jejich GI je kolem 65 a množství sacharidů ve 100 g je 65 g → (65 × 65 / 100) GN = 42.
Pro prevenci, léčbu diabetu, obezity a dalších metabolických onemocnění je výhodné upřednostňovat potraviny s GN pod 10. Potraviny s hodnotami GN 10–20 jsou méně výhodné a GN sto gramové potraviny vyšší než 20 zatěžuje látkovou výměnu velmi výrazně. Glykemickou nálož o hodnotě 10 nepřesáhne žádný druh zeleniny, nemá ji ani drtivá většina ovoce (pozor na sušené ovoce, které má GI vyšší a kde jsou sacharidy zastoupeny v koncentrovanější podobě).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.