Nejste přihlášen/a.
V poslední době preferuji mražení ovoce. Rozmixuji to, většinou směr různého. Dávám to do jogurtů a do mléčných koktejů.
U zavařování je velmi důležitá péče o víčka. Už používám pouze šroubovací. Použité víčko je potřeba dobře omýt a nechat oschnout, aby se nezačal tvořit rez. Víčka s náznakem rezu nebo nějakou jinou vadou už nepoužívám. Velké sklenice (okurky, nevypeckované třešně) zavařuji v zavařovacím hrnci. Na drobné ovoce používám malé skleničky. A malé skleničky, raději široké než vysoké, zavařuji v největším kastrolu, co doma mám. Po zavaření vše obracím dnem vzhůru. Po vychladnutí kontroluji víčka. Když má víčko maličkou a pevnou prohlubeň, je to v pořádku. Když se dá víčko prstem promáčkout, sklenice nedrží. Možná nebylo víčko dost utažené (je potřeba utáhnout "co to jde"), nebo mělo víčko nějaký kaz. Zmínila jsem rez, ale může být i nějak odřené. Takové zavařeniny dám do lednice a obsah spotřebuji tak do týdne.
Podobně postupuji u džemů. Horké nalévám do skleniček a obracím dnem vzhůru. U džemů je potřeba dbát na to, aby nebyl vršek sklenice zapatlaný. Aby mezi sklenicí a víčkem nezůstalo při šroubování nějaké semínko z ovoce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.