Nejste přihlášen/a.
Dnes se piše ve zprávách na Seznamu o škodlivosti mleka pro organizmus, ze neprospiva zdravi jak se driv tvrdivalo, spiš naopak je problematicke pri traveni, takze čemu máme verit? Co si o tom myslite?
Dobrý den. Každý den, sedmkrát v týdnu, čtu na internetu, co je zdravé a co škodlivé. S tím, že často je něco jeden týden zdravé a druhý týden škodlivé. Tuším, že v sobotu jsem se dočetl, jak nebezpečný může být česnek po té, co léta na něj slyším samé chvalozpěvy. Prý můžou jeho silice způsobit krvácení do trávicího traktu. Většinou ty články ani nečtu, přečtu si jen titulek. Mám to podobné jako Jethro. Mám rád všechny sýry, ale hlavně smraďochy a plísňáky( ty jsou také nebezpečné, kvůli záměně ušlechtilé plísně s pravou). Také jogurty i mléko. Nemám ho denně, ale občas si ho dám. Jinak je nezdravé maso z mnoha důvodů, zelenina (dusičňany), houby (kovy) a dalo by se pokračovat. Osobně si myslím, že mléko by se mělo dávat dětem když jsou malé, tedy pokud ho vyslověně neodmítají. Alespoň tak mluví lékaři. Ale třeba zase jiní lékaři Vám řeknou opak. Já ho piju od dětství. Nikdy jsem s ním neměl problémy. Jediné co nemůžu, je teplé mléko. To se mi opravdu hnusí. Ale třeba kakao mi chutná.Takže je to jednoduché,pokud Vám chutná a nezpůsobuje zdravotní problémy, dejte si ho.
Dobrý den, pokud není mléko nemocné, tak je zdravé . Jiná věc je, jestli je zdraví prospěšné. Zdravím!
mleko - pro člověka, který nemá potíže s trávením je prospěšné. Ovšem, myslím si, že více dá tělu ve formě mléčných výrobků (sýr, jogurt apod.).
Já ho považuji za jednu z mnoha potravin, která mi vysloveně neškodí. Člověk je vlastně všežravec, takže pokud konzumuje stravu pestrou, je mu ku prospěchu. Samozřejmě pokud není alergik či nemá intoleranci.
Třeba teď si neumím představit nic lepšího, než jsou nové brambory na loupačku + máslo + sůl + mléko. Delikatesa!
Kaši jsem měla zrovna včera, sice bez muškátového oříšku, ovšem dělanou s láskou
...Mňam. Anebo smíchat vše na šaramantně epesní brambůrkovou kašičku, brambůrky typ "na pyré", mlíčko povařené čerstvé plnotučné a muškátový oříšek nezapomenout případně .. prozeny.cz/... Do kaše zamíchané kostičky šunky - to je oběd!
I "zdravé" potraviny vás na tomto světě zaručeně dovedou nakonec ke smrti je to nevyhnutelné, čili zas až tak bych se neznepokojoval "zaručenými a vždy novými studiemi"...
Janm - vtipná odpoveď , ale je lepši vyvarovat se konzumaci potravin, ktere nám zpusobi zdravotni komplikace a tu smrt zbytečne priblizi.
Zdraví ovlivníte, ale hodinu vaší smrti ne, pokud člověk nevěří tzv. "společenským mýtům" stačí se podívat kolem sebe...zrovna nedávno pohřbívali jednoho "známého"- zdravý životní styl, zdravé prostředí, plno plánů do budoucnosti všichni se nad tím podivovali a je zameteno a není jediný co jsem tak zaznamenal, ne to není vtip ale realita, jenže lidé "chtějí tu iluzi"...
Co jedniomu prospívá,druhému může škodit.U mléka jde ne o vlastní tekutinu,ale o jednotlivé složky.Nejvíc mlého obsahuje vody.Škodí voda někomu?Snad jen alkoholikům.Mléčný tuk.Chce někdo tvrdit,že je máslo škodlivé člověku?Bílkoviny.Některé mléčné bílkoviny asi 1% lidské populace škodí.Mléčný cukr - Laktoza.Je řada lidí,kteří trpí alergií na laktozu.Dokonce jsou to některé genotypy,zejména větší část žluté a černé rasy.
www.profimedia.cz
"Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny. Je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí," konstatuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. Lidé, kteří je nemohou konzumovat, trpí buď intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některé z alergenů obsažených v mléce.(od strejdy Google)
JABRAKA
Každý podle svého gusta, chuti a možnosti.
Já mléko piju od mala a i dnes jsem mlíková, tedy každý den litr mléka, podmáslí, nebo žinčice, mléko i do rozpustné kávy. Cokoliv a k tomu sýry typu čerstvého /žervé, lučina, cottage, čerstvý sýr, bryndza, olomoucké tvarůžky a pod./.
Kulajda je celá moje.
Též preferuji mléko s červeným víčkem, tedy lahvové a ne v krabicích, trvanlivé.
Co nejím často, to jsou plísňové sýry /Hermelín, Niva/, tak 1-2 krát ročně na oslavy - Silvestru na chlebíčku, nebo pomazánce.
Krevní testy za jedna, nic mě nebolí, žádné klouby apod.
Takže jezte a pijte přiměřeně co Vám chutná a nedělá potíže.
Těžko říct, jak to vlastně je.
Pokud se ale objeví informace, že něco je nebo by mohlo být nezdravé nebo přímo škodit, raději to preventivně vypustím a nejím/ nepiju. A takové informace se objevují už pěkně dlouho.
Takže mléko raději konzumuju pouze jako kefír, který mi doma vyprodukuje Tibetské houba. O zdravotních přínosech takového kefíru se shodnou všichni.
elane - "Pokud se ale objeví informace, že něco je nebo by mohlo být nezdravé nebo přímo škodit, raději to preventivně vypustím a nejím/ nepiju..."
A to jste ještě nezamřela hlady ? Z čeho žijete? Já snad neznám potravinu, která by v posledních letech nebyla označená jako zdraví škodlivá, či dokonce jedovatá. Masem počínaje, přes uzeniny, pivo, alkohol, vajíčka, pečivo, sádlo, oleje, většina zeleniny... až po to mléko. Dokonce i voda prý organismu škodí. Takže já jím a piju všechno, na co mám zrovna chut, zbatečně o tom nepřemýšlím, podobné články beru s rezervou a žiju bez větších problémů už něco přes 60 let . Moje babička nad jídlem taky moc nedumala a dožila se v relativním zdraví 92 let.
"O zdravotních přínosech takového kefíru se shodnou všichni."
Že se "všichni" shodnou dneska neznamená, že už zítra nějací vědci (nejlépe američtí, v minulosti sovětští) neobjeví, jak je takový kefír přímo zabijácky nebezpečný. Stejně, jako to do nedávna tvrdili o vajíčkách nebo sádle. Taky se na tom shodovali všichni.
magdone, představte si, že nezemřela. Naopak mě přešly všechny problémy, které jsem ve svém věku měla a které moji vrstevníci stále mají a bojují s nimi. Já o žádném svém zdravotním problému již 15 let nevím, ty co jsem měla mě opustily, a zhubla jsem tehdy za necelý rok asi 30 kg. Je mi líp a jsem zdravější, než jsem byla před mnoha lety.
O jídlo a jeho účinky se zajímám, jdu do hloubky a sleduju i zahraniční výzkumy a studie. ALE máte pravdu, názory na potraviny se liší. Stačí se ale zamyslet nad tím, kdo studii či výzkum financuje a co tím asi sleduje. Pokud firma financuje a zveřejní studii, jak jsou její výrobky zdravé/zázračné/neškodlivé, přesto, že existují opačné názory, je na každém, komu a čemu chce uvěřit.
Vaše babička nemusela nad jídlem přemýšlet, protože minimálně polovinu svého života jedla skutečná jídla a ne chemické náhražky, nepila přeslazené limonády a vodu zamořenou pesticidy, jedla většinou to, co si sama vypěstovala nebo co bylo vypěstováno bez chemie, atd... a určitě se hýbala víc, než většina současné populace. Takže pokud nějaké škodliviny v sobě měla, její tělo je při pohybu (při práci) spálilo.
A máte pravdu, že většina doporučení výživových poradců jsou naprosté bláboly. Člověk musí vyzkoušet na sobě, co mu vyhovuje. Spoustu věcí ale vyzkoušet nemůžu, nap. účinky teflonu/tefalu nebo mikrovlnné trouby na naše zdraví. Takže když se objeví informace, že jejich používání škodí nebo může škodit zdraví, tak je nepoužívám.
Nikomu svůj názor samozřejmě nevnucuji. Když se ale v poradně někdo zeptal na účinky mléka, tak jsem odpověděla. Ostatně je to asi jediný názor proti všeobecnému souhlasu s užíváním mléka. Měl by se tu ale objevit, aby se tazatel/ka mohla nad tím aspoň zamyslet.
O kefíru se mluví jenom pozitivně, ostatně jako o všech fermentovaných potravinách, a to už několik set (možná tisíc?) let.
Pro ra252: Tibetská houba dělá z mléka kefír.
Pro farm: Díky za odkaz na článek o kefíru. V podstatě potvrzuje příznivé účinky kefíru a vyvrací případné obavy z něho: Z článku vybírám:
"Proč nebo čeho se lidé nejčastěji bojí? 1. Nevolnost... Nejedná se však o nic vážného, tělo si na netradiční nápoj musí nejprve zvyknout. 2. Obsahuje bakterie a kvasinky ...Vzniklé prospěšné látky dokáží zničit skutečně škodlivé bakterie a kvasinky v našem organismu a zamezit hnití potravy ve střevech. 3. Zažívací potíže...Mírné průjmy zpočátku kefírové kůry jsou důkazem, že se tělo účinně zbavuje škodlivin a toxinů. " ...
"Vědecké studie o působení kefíru z tibetské houby stále probíhají, dosud však nebyly zjištěny nějaké jednoznačně negativní účinky. Pokud tak domácí kefír vyrobíte správně a dodržíte podmínky užívání, nemělo by vás až na drobné výše uvedené obtíže nic zlého potkat."
elane - znovu - co je ta Tibetská houba?
Není možné získat kefír bezpečným způsobem, například zakoupením v obchodě? Se zárukou složení kvasinek a ostatních mikroorganismů?
ra252: já si třeba dnes budu dělat domácí šunku. Přestože bych si ji bezpečněji mohl koupit v obchodě, se zárukou složení a kdesi cosi
Pro ra252: Vy nám očividně chcete o Tibetské houbě sdělit nějaké hrozné tajemství. Tak už nás nenapínejte.
Tibetská houba ve skutečnosti není houba, ale směs baktérií (většinou kmen Lactobacillus) a kvasinek.
A já budu asi první oponent. Kravské mléko je uváděno i v seriozní literatuře, jako nejčastější alergen. Proto se doporučuje vynechat ho u astmatiků a atopiků. Má téměř 10x více vápníku, nežli mléko mateřské. Což je pro tělo zatěžující / musí ho někam "uklidit" /. Na mléko snadno vzniká závislost. Když vám chutná, neznamená, že Vám prospívá. Asi nejvodnější forma je kysané mléko, kefír, podmáslí. Některé lidi mléko zahleňuje.To je i můj případ. Že lze žít bez něj, dokazují Číňani a další šikmoocí. Ti ho nepijí a ani si nedají sýr. Co se týká krevních skupin, tak skupina B toleruje mléko nejlíp.
pro: jabraka: No jo no, je to tak. Teď už ale výrobu převzali od Valachů Tibetani.
Mimochodem, to mi připomnělo vtip z doby mého dětství: "Víte, jak bude v roce 2020 muset začínat každý životopis? No přece: Již od dětství jsem měl/a rád/a rýží."
Tehdy jsme se tomu smály (blbý děti, no). Dneska mi to teda vtipný už absolutně nepřipadá. Začínám se bát, že to bude pravda.
@Janm - kdybychom meli verit tomu, ze kazdý uz má svou hodinu smrti predem určenou, moli bychom si ušetrit spoustu starosti nejen s potravou , nicmene já tomu take verim, akorát tu svou hodinu neznám, tak je mi ta vira prd platná , ledaze by mi ji nekdo duveryhodný prozradil, mozná by se mi pak zilo mnohem lehčeji bez zbytečných strachů a potazmo problemu. Vy tu svoji hodinu H znáte a vite jak se dá dopátrat?
mleko
Tak jeden známý který se zabývá věštěním mi předpověděl věk 65 let jako věk mé smrti, kupodivu se tento věk nápadně podobá smrti mého otce který zemřel náhle a nečekaně ve věku 64 let o čemž ten známý nevěděl vlastně nemohl vědět nebot tehdy ještě otec žil ...ale je to zajímavá shoda (rok je dobrá tolerance) Beru to s rezervou a nadhledem ale s humorem říkám že už mi zbývá jen tolik a tolik a pak už je mi to fuk Neznepokojuje mně to nebot všichni musíme..., a když to vezmu kolem a kolem tak že bych tu byl nějak extra štastný to bych říct nemoh...
P.S. Ono nejde o to ani "kdy" jako spíš "jak" já se toho známého neptal na věk, to mně nezajímalo, ptal jsem se na to "jak" jestli náhle (což bych si přál) nebo se povleču s nějakou protivnou nemocí, on mně nepotěšil řekl že nemocí a aniž bych chtěl vědět kdy ,tak začal zjištovat "kdy" no , to mně ale ani tak nezajímalo ale už se stalo, ještě je otázkou jak dobrý je věštec , no to se ukáže až přijde čas tedy budu-li mít pak ještě čas mrknout na datum u hodinek nebo mobilu a uvědomit si rok...
Jinak tedy jsem přesvědčen o tom, že úmrtí je opravdu "dáno" na jistý čas každému individuálně, stačí se podívat dokola, někdo má za sebou několik infarktů, mrtvici, překoná rakovinu nevím co ještě, pro někoho je to ale konečná, čili proč jeden "přežije" a druhý..., nezřídka se také stává že zemřete na úplně něco jiného než na co máte predispozici vlivem nějaké třeba závažné nemoci apod.,takže dokázat to nemohu ale myslím si že je to tak že jak dostanete "povolávák" (povolávací rozkaz) tak prostě jdete i kdyby to mělo být na "zlomený palec" ono to tak totiž často i vypadá. Někdo vede vysloveně zničující životní styl neustále v lihu a kouři a přežije toho kdo "žije zdravě" mnoho a mnoho takových příkladů ve svém okolí naleznete vedle těch kde platí i ta "běžná logika" že kdo žije zdravě přežije toho kdo vede zničující styl, zkrátka shrnuto to čemu lidé věří je pouze pravděpodobnost, ale v žádném případě realita ta je často hodně odlišná...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.