Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč krachují restaurace

Od: conconi® odpovědí: 74 změna:

Vrátili jsme se z dovolené, byli jsme v Olomouci, Znojmě, Telči a Českém Krumlově. Mimo tato města, kde jsme měli objednané spaní v penzionech jsme se ještě stavovali v restauracích po cestě a ani v jedné jsme nebyli spokojeni. Teplé pití, studené jídlo, v jedné restauraci v Krumlově jsme si všichni (6 lidí) dali řezy z vepřové panenky a všichni jsme dostali jen ty flaksovité konce, prostředek nikdo. V Krumlově, v restauraci U bejka jsme půl hodiny čekali na zaplacení zatímco servírky venku kouřili a když jsme šli zaplatit k pultu, tak nás ještě chtěla lohnout o dvacku. V jiné restauraci v Krumlově zase přinesli jídlo dvěma, po dvaceti minutách dalším dvěma , zase dalších dvacet minut... Pak jsem si jednou objednala "Alžírskou kávu" a přinesli mi 1,5dcl deci kávy se šlehačkou a nahoře tři kapky vaječného koňaku, to celé za 90Kč. Nemyslím, že jsem přehnaně náročná, pokud chci dostat jídlo do půl hodiny, k tomu čistý příbor a studené pití. Může mi nějaký odborník vysvětlit čemu se tyto podniky diví, když zkrachují?

 

 

74 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

iz*

6x

Ale ty podniky se přece ničemu nediví. A nediví se ani jejich majitelé, kterým nešlo o dlouhodobé poskytování kvalitních služeb, ale o "rychlé zbohatnutí". A přestože se to nezdá, praděpodobně svého dosáhli i přes ten krch.

 


6x

Protože má dnes restauraci každý Lojza, co o tom nemá ani páru. Je na to potřeba taky trochu talentu a vlastní píle, stejně jako v každém jiném podnikání. Rozeznat dobré jídlo od špatného, zvládnout vést a motivovat tým, zajímat se o spokojenost hostů... Bohužel úroveň gastronomie v ČR snad pořád klesá.

Ještě bych k tomu dodal, že po zavedení EET, mnozí zjistili, že velké zisky, které měli při okrádání státu, už jsou minulostí a poctivá služba veřejnosti jim nevoní.

ybuhe

ferax> Další blábol...

Jak chceš mít velké zisky při okrádání státu na daních, když ti hospoda moc nevydělává, tedy její daňová povinnost je minimální. To je finanční nesmysl.

- Ale zní to dobře, ne? Leckdo na ty "zloděje" slyší.

- nejsi jedním z nich? Máme své zkušenosti. Ale neříkám, že to je každá hospoda.

ybuhe

Hospodu či restauraci nemám a nechci. Až na pár, kteří těží z dobrého místa, tak je to řehole a daněma to není.

Kdo všechno je to my?

Samozřejmě, že to je řehole, stejně jako např. sestra v nemocnici. Každý na to nemá povahu. Ale někteří do toho šli právě s úmyslem napakovat se a pak to zabalit. Proto říkám, že takové znám. Na vesnici to ale nejspíš neplatí. Tam jsou tržby malé. Tam by to měl stát nějakou formou podporovat, stejně tak jako nějaký konzum, nebo něco v tom smyslu.

 

jurajjuraj*

4x

tak ono nektere restaurace kde se pohybuje hodne turistu jsou zalozene jen pro zisk z turistu, je jim fuk jestli budete spokojeni, prijedete tam treba jednou za 5 let, pojite, popijete, ponadavate na ten hnus a tim to pro vas konci, oni vedi ze takovych jako vy jsou stovky a to je zivi

taky tady mame v okoli jednu takovou restauraci, nikdo z mistnich by tam v zivote nesel, ale majitel si zije jako kral a zivi ho turisti kteri pak sice nadavaji ale stejne tam utrati pred tim penize

 

kimbert*

4x

Mě se osvědčila aplikace TripAdvisor,kde jsou recenze hostů restaurací i hotelů ,stačí zadat místo a jakou restauraci nebo hotel hledáte...

 

jjirka

4x

Doporučuji si otevřít restauraci a otázky se Vám zodpoví samy.k tomu je potřeba 2-5 mil Kč, odhodlání, veškerý čas,znalosti z gastronomie,hygieny,HCCP,najít stejně odhodlané zaměstnance,který bude ochoten udělat nějaký přesčas,žádná dovolená,protože tehdy,kdy ostatní mají volno tak právě ty musíš být v práci, atd. atd. a po 10 letech budeš vědět, že je to ten nejblbější byznys.Mám dvě známé rodiny,které provozovaly (nezávisle na sobě) a téměř je to rozklížilo a zničilo.Nikomu se nechce za služby platit.Pivovary každý rok zvyšují ceny,zvyšují se ceny surovin,zvyšují se mzdy.Gastronomie je obtížný obor,protože každý ví, jak to jídlo má vypadat,jak má chutnat, z čeho má být připraveno atd. ale třeba o autoservisu nikdo nemluví, protože když přijedeš do servisu s autem, že tomu něco je, tak servisman ti řekne:je tomu to a to bude to stát 12 tis.,no tak řekneš asi jo a vypleskneš prachy ani nemukneš, protože tomu nerozumíš.A další, podělá se lednice, kotel, necháš si vymalovat (jaké kvality bude barva -to zjistíš za půl roku ),necháš si postavit barák stavební firma tě oškube,protože tomu nerozumíš,znáš jen ten svůj obor. Ale hospodě rozumí každý. A nedostatek prac.sil, který je dnes v tomto prostředí bude za pár let ve všech řemeslných oborech, elektrikáři, topenáři,stolaři,zedníci,nikdo to nechce dělat,není politické zadání propagovat řemeslné obory.

hospoda

jjirka - svatá pravda. I zde to vidíte na odpovědích, každý tvrdí jak si majitel mastí kapsu a sám v životě nepodnikal v žádném oboru, jen vše zná nejlépe. K vašim důvodům ještě přidám - stát řídí podnikatele jak mají podnikat, již si nemohou rozhodnout, zda jejich podnik bude kuřácký či nekuřácký. Již nemohou si zavřít podnik kdy chtějí protože by rušili noční klid. Naplánované akce ( kdy nedodrží zavírací dobu) musí si necht schválit minimálně 3 měsíce předem atd. Náhodilou partu lidí musí násilně v deset hodin rozpustit i když by mu udělali maximální tržbu.

To mě připadá jako by stát nařizoval soukromým švadlenám, že mohou šít jen kalhoty a né sukně Když se hospodský musí sám živit, neměl by stát mu házet klacky pod nohy.

Celkový problém restaurací je v tom, že nejsou lidi, kteří jsou ochotni pracovat. Když majitel získá kvalitního kuchaře, musí jej řádně zaplatit, musí zvýšit ceny. A návštěvník jen brble a brble.

Ale prosím vás, co to tady povídáte. Nikdo nezlehčuje práci restauratérů. Já osobně bych do toho nešel, protože bych na to ty nervy opravdu neměl, hlavně co se týče byrokracie. Ale nemusím tomu přeci rozumět, abych poznal, že je například obsluha lemplová, když se plouží jak šnek anebo neumí načepovat pivo atd, že je něco špatně, když na jídlo čekám hodinu... Víte co mi například nejde do hlavy? Mohl byste mi to osvětlit, evidentně do toho trošku vidíte. Proč si například restaurace pořizuje více míst pro hosty, než dokáže obsloužit?

Ono když si otevírám restauraci, tak základem je přeci onen výstup k zákazníkovi, to je gro celého podnikání. Ostatní zákazníka nezajímá...

 


3x

Sice nejsem odborník na gastronomii, ale jen konzument. No, on jaksi šel do kopru pravý restaurační cech, do hospod berou kde koho, vyučen zedníkem třeba. Ti lidé tam chodí pouze do práce a ne že to mají jako ehm... "poslání" a ke všemu se to střídá jak ponožky. Tak co potom chcete. Jistě, jsou restaurace na úrovni, ale tam je jedno jídlo za 500.- a to ještě musíte mít sebou lupu, abyste jej na talíři našla.

A jak píše @ivzez, někteří si myslí, že hospoda má být zlatý důl-s tím také souvisí malá motivace zaměstnanců kvůli jejich mizernému platu a tak podobně.

 


3x


youtu.be/...

 

ybuhe

2x

Když už se tu mluví o Českém Krumlově. ( andelck nejsem jen tak...)

Aby zkrachovala hospoda či restaurace v historickém centru ČK, tak by jí majitel musel dlouhodobě tunelovat a pak jí snad asi ještě zapálit. Jinak je jich zde trvalý nedostatek, takže v sezóně, což je prakticky pořád, turisté stále chodí a hledají volný flek. Na kvalitě nesejde, stejně se ten host už nikdy nevrátí. To samé platí o ceně.

Je to pouze byznys.

Zdejší domorodec do centra na jídlo nechodí. Je to předražené a nedá se to žrát.

jjirka

No je to předražené-to je jako v Mladé Boleslavi-také všechno předražené, protože je místní poptávka po pracovní síle, takže se musí přitlačit na mzdě a tím se roztáčí finanční kola.Musí se zvýšit ceny,nájmy budou také mastné.To, že kvalita není 100% je jiná věc.

nikdo*

My jsme v CK chodili na oběd do hospody, když se přijíždí od severu do města(ČB?), tak po levé straně pod tím kruháčem co je odbočka k nějakému obchoďáku, naproti je parkoviště. upřesní? A tam jsme se vždycky dobře najedli. Teď už jsme tam dlouho nebyli, tak nevím, jestli to ještě funguje. Koukal jsem do mapy.?restaurace Plevno?

ybuhe

To by mohlo být Plevno.

Je to restaurace zaměřená na místní domorodce. Chodí tam spousty lidí na polední menu. Kvalita vcelku dobrá.

nikdo*

: Mimochodem, nevíš co znamená slovo "plevno"? Nějak jsem neměl nikdy odvahu s v té hospodě zeptat.


My jsme tam nakonec byli spokojení v restauraci Pod kloboukem.

 

72mona3*

2x

Já myslim, že @ivzez to dnes ve 13:26 vystihla. Vše stojí a padá na majiteli. Nejen v pohostinství. Vidím to i v naší firmě. Bohužel je slabá zpětná vazba od zákazníků i nás zaměstnanců.


doplněno 13.07.18 20:20:

Sorry jjirko, takto otázka nestojí...

Také nesouhlasím s buzerací ohledně zákazu kouření, ale to nemá s restaurací, která funguje nebo nefunguje co dělat.

jjirka

Jo, takže zásahy státní správy jsou tabu.Nejdřív vyženou kuřáky z hospody na ulici, ale protože tam kouří někomu pod okna s baví se tak je zase policajti pod pokutou nahánějí zpátky.To je šaškárna.Hospody byly odjakživa pro zábavu,zajít si na pivo, pokecat,třeba zahrát karty,šachy ale dnes je to na hlavu postavené.Nová kultura: zakoupit v dvoulitrové petláhvi pivo,sednout si na dvorek a debatovat u cigára se starou jak mě sere vláda.

 

nikdo*

2x

Nedá mi to, abych sem nedal jednu rekaci z internetu:

Kde jsou všichni ti zastánci zdravého životního stylu, zapřisáhlí militantní nekuřáci, všechny ty matky s hordami malých dětí? Vždyt mají teď konečně spokojeně sedět v těch provzdušněných hospodách, restauracích a barech! Jak to, že tam nejsou a nedělají majitelům tržbu místo těch prokletých vypuzených kuřáků?

zdroj: Miroslav Macek


Byla jsem jednou svědkem situace, kdy se mladá maminka ohradila na předzahrádce proti kuřákům a docela se tam do ní pustili, že má restauraci prázdnou, tak at si tam jde

Nechápu maminky, které vědomě berou děti na místa, o kterých vědí, že se tam kouří.

 


1x

Ony kupodivu nekrachují - a víte proč? Protože žijí z takových, jako vy, turistů, projíždějících a cizinců. Sice se málokdo vrátí, ale pokud je podnik na "zajímavém" místě, pasanti bohatě postačí k jeho udržení.

Kdysi jsem dostala radu od člověka, který v oboru pracuje celý život a dám ji nezištně dál - "Vždycky hledej hospodu, kam chodí místní." Měl pravdu, i v zahraničí se mi to mockrát vyplatilo.


Přesně. Prostě spoléhají na takový blbce, jako jsem já, že jediný "protest" z mé strany je, že jim žádné dýško nedám, ale jinak jsem takový trouba, že se neozvu.

To já se ozývala s potěšením - a většinou vyhrála. Slevu, pití zdarma, dezert jako pozornost podniku Jen už to není často, protože jsem se naučila vybírat, kam jít.

nikdo*

jedubabicka má pravdu. Tyhle turistické hospody nekrachují. Že příště už nepřijdete? Přijdou jiní, turistů je habaděj. Proč by se starali nějak víc. Oni to moc dobře vědí. Nedávejte dýška, když nejste spokojeni. Komentujte, co se jim nepovedlo. Pochvalte, když jste byli spokojení.

Krachují malé hospůdky, závislé na štamgastech. EET a nekuřácký zákon jim davá poslední ránu. Spousta z vás zná třeba hospodu na křižovatce v Borku u Turnova. Už taky není. Dnes tam bydlí stavební dělníci. Jiný příklad? Bufet U tenisu v Hamru na Jezeře. Taky je tam ubytování. Majitel prohlásil, že než se nechat buzerovat, že se na to může vykašlat, a vydělá víc a bez práce. Takový paradox: Jedna hospoda tady v Jablonci, aby nepršelo na kuřáky u vchodu, jim udělala přístřešek. Netrvalo dlouho, a kouření jim zakázali i pod tím otevřeným přístřeškem. Prý je to stavba.

 

blahoutova*

1x

My jsme byli na Sumave na Modrave a tam si nam dovolili dat plesnive knedliky...nehoraznost,pritom plna hospoda lidi.Loni jsme byli na Vranovske prehrade,nikde v okoli se nedalo dobre najist,neco hrozneho,kazdy den jsme stridali jinou restauraci a za ten tyden neuspesne.Letos se chystame do Trebone,uz ted mam s toho hruzu kde a jak se najime.Pritom mame radi ceskou kuchyni,tesim se na kapra,ale doufam,ze nebude syrovy jako na Vranove..

nikdo*

Kolega v práci, mi říkal, že je dobrá v Třeboni, snad na náměstí, rybí restaurace. Bohužel si nepamatuju podrobnosti.


Na Vranovské přehradě máme podobnou zkušenost, tam nebylo vůbec kde se najíst.

 

athenaise*

0x

Na vše jsou třeba odborníci. I na tuto profesi. Pokud restaurace nabírá jen na léto brigádníky, kteří nejsou vzděláni v oboru (a že zaměstnavatelům to přijde "zajímavé") tak se děje to, co uvádíte jako příklad. A pak je tu druhý aspekt...

Slatinné lázně Třeboň s.r.o. - Číšníci A Servírky za měsíc plat v lokalitě Česká republika

Odhad je založený na 17 údajích od zaměstnanců, uživatelů ...nebo ze současných či minulých pracovních nabídek zveřejněných na ... během uplynulých 36 měsíců. Poslední aktualizace: 14. června 2018

Průměrný plat

16 550Kč za měsíc

●Odpovídá národnímu průměru

A kolik by jako chtěli? Plus dýška...
Když se před lety učili na kuchaře/číšníka, tak se jim o takovém platu ani nesnilo.

Stempe a kdo Vám nařizuje dávat dýško?Kdo chce dát za něco dobrého dá ,kdo nechce -nedá!


Jasně, ale to s čím jsme se setkali jsou přece úplné základy. Že mají jídlo dostat u stolu všichni najednou, že bílé víno má mít 10°, v poslední hospodě, kde jsme se stavovali měli na jídelním lístku TŘI jídla - smažený sýr, smažený řízek a přírodní kuřecí plátek. Bylo to právě tam, kde jsme čekali hodinu, než slečna přinesla jídlo dvěma, po dvaceti minutách dalším dvěma... no na to snad nemusím být vyučená kuchařka, abych těch sedm kusů kuřecího masa flákla na jednu pánev...

Hm - a co jste s tím udělal/i?

Skoro bych si tipla, že nic.

athenaise*

stepm@ kolik by jako chtěli? Asi tolik, aby mohli normálně žít ...mají také rodiny...A každý nevydrží dva dny po sobě běhat 16 hodi denně (krátký a dlouhý týden) Jen si to někdy zkuste, abyste mohl posoudit.

 


0x

Tak ty dobré a vyhlášené restaurace rozhodně nekrachují - a tím nemyslím nóbl podniky, kde jen kafe stojí dvě kila.

Já denně jezdím služebně po republice a tak mám vyčíhnuté restaurace, kde vím, že se nespálím. I za cenu toho, že si pár kiláků zajedu.

Ale jinak souhlas s Ernie - je to podobné, jako s ostatními řemesly - to, co leze z učilišt je dost nepoužitelné., takže je nouze i o kuchaře a číšníky.

Co se týče jejich platů - u soukromníka si dobrý kuchař vydělá většinou dost, co vím, tak mají minimálně 30 tKč. Náš mladý dokončil letos učňák, ještě neměl ani hotový zkoušky a už ho lanařili - takže místo prázdnin nastoupil do domova důchodců za nástup 15tKč.

 


0x

Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že krachují slušné podniky. Krachují ti, co si části tržby dávali do vlastních kapes, zvláště za pivo. A taky ty, co mají přemrštěné ceny. Znám malé občerstvení, dnes tam dají pčet na vše i na rohlík, na každé pivčo, liimču, tatranku a kšefty mají A znám prtavou zaplivanou hospodu, kde dražili desítku Staropramen a Svijany o 9 Kč, takže se nemohou divit, že tam plno těch pobudů přestalo chodit.

 


0x
Tak to mi připomnělo, když jsme byli na Mělníku nedávno v jedné restauraci u zámku. Čekali jsme hodinu na rizoto. A nakonec ani za moc nestálo. Když jsme se ptali, kdy už to bude, tak číšník říkal, že je plná zahrádka. Říkal to i po hodině, když půlka lidí odešla. Hlavně, že tam byli 3 číšníci. Ale jen koukali ven a povídali si. Kuchaře měli zřejmě jednoho. Když jsme říkali, že jsme tohle nikde neviděli, tak ještě byli dotčení a nepříjemní. Kdyby měli knihu přání a stížností, tak bych stížnost napsala. Ani jsme nestíhali zámek kvůli tomu. Vzpomnela jsem si na Sováka v Chalupářich. Ten ani neměl moc důvod si stěžovat. Chtěl jen prudit. V Praze přinesou jídlo hned.
A neomluvili se. V mekaci mi dali 2 ovoc.taštičky za čekání. A to jsem tam čekala kratší dobu.

Určitě u sv.Václava.

Ne. Tam jsme chtěli nejdřív jít, pak jsme šli jinam. Vlastně jen o ulici dál. Tam to nebylo dobrý? Vinný dvůr se jmenuje. Koukala jsem, že má 4*. To se divím.
Jen taková "maličkost" na otázku, kde je toaleta, mě poslali do kuchyně. ;-D

To jste měli docela pech. Vinný dvůr je na Mělníku takový lepší průměr, vchod na záchody je ze dvora. Kdybych měl na Mělníku doporučit restauraci, tak se dlouze zamyslím a zabalím řízem do batohu.

 

brezina

0x

Nejsem žádný gurmán,ale jak tak koukám najít dnes kvalitní restauraci je docela problém.Mrzí mě že se strašně těžko shání klasická jídla(svíčková,guláš,knedlo vepřo,výpečky apod.).Většinou se setkávám se dvěma extrémy.Buď neskutečně přemrštěná cena za "umazaný" talíř rádoby luxusních jídel nebo s restaurací kde jsou vrcholem gastronomie hranolky.

 

ma11

0x

Právě v Českém Krumlově jsem s vnoučaty byla na dovolené. Penzion jsme měli na týden zajištěný předem i s kuchynkou, co se týče jídla taky jsem se bála, aby jsme někde nenalítli šejdířům opět jsem dala na místní rady domorodců, kde, jak a za kolik se vaří, co doporučují a tak to dělám všude. Byl mi doporučen podnik, spíš takový bufet, kde vařili i prodávali studené lahůdky, cukrárna, vzadu byla pod slunečníky velká zahrádka, přímo na náměstí. Chodili jsme tam skoro celý týden, jídlo dobré, prodvačky kmitaly rychle, zahrádka plná v době obědů, porce slušné. Na náměstí, jsme taky navštívili restauraci, která byla celá ve stylu France Josefa, moc pěkné, jídlo výtečné a dražší, ale obsluha výborná. Pak jsme ještě byly též na náměstí v .1 patře nějaká čínská restaurace, ale tam bych to nedoporučovala. Večeři a snídani jsme si kupovali s Vietnamců v krámku vždy něco studeného. ZÁŽITEK MÁME NA CELÝ ŽIVOT, NEJKRÁSNĚJŠÍ MĚSTO NA SVĚTĚ, že se to slovy popsat nedá.

 

jenda2*

0x

Proč? Protože v těchto restauracích není žádný vyučený pracovník ale jen pracovní odpad, který nemá zájem zlepšovat svůj prfesní růst, chování k zákazníkům a také EET, které slouží k likvidaci malých živnostníků a podnikatelů. Neslouží k výběru daní, protože to je lež. Majitel se najde blbce, kteří na vše kašlou, protože pro profíky nemá dost velké výdělky. Je to stále dokola. Naprosto stejný problém je v autoservisech. Hňupové chtějí být machři ale zákazník vše zaplatí a i to, co vůbec nemusel ! Proto je stav takový, jaký je. Možná by pomohla nějaká kontrola, která by okamžitě brala živnostenské listy a zavírala takové provozovny.

iz*

@Jenda2 → a proč v těchto restauracích nejsou vyučení pracovníci? Protože jejich majitelé či provozovatelé šetří na nesprávných místech. Provoz restaurace je služba, jejíž (ne)kvalita se rychle rozkřikne.

Má-li hospoda vydělávat, je nutné poskytovat kvalitní službu, která začíná tím, že restauratér najme kvalifikovaný personál, který řádně zaplatí. Dokud bude zaměstnávat jenom brigádníky za minimální mzdu, budou mu utíkat zaměstnanci i zákazníci.

Nemáte pravdu ani s EET, která neslouží k likvidaci malých živnostníků či podnikatelů.

Majitel si najme tak schopný personál, jak schopný je on sám. Ten, komu jde o kvalitní služby, dobré jméno a hlavně o spokojené vracející se zákazníky, prosperuje dál. I s EET, zákazem kouření a – světe, div se – i se zákazníky, kteří chodí dál přes zákaz kouření a mírné zvýšení cen.

Kvalitní restaurace/hospoda stojí a padá s majitelem.

jjirka

Ano, a stejné je to i malými prodejnami potravin, smíšeného zboží, oděvů ...- jsou to holt samí hňupové a pracovní odpad, takže ZAVŘÍT ! Je vidět, že Tvé obzory mají široký záběr.

jenda2*

Drahý Jjirko, pokud nejste slepý, tak musíte na první pohled poznat, že personál nemá tušení o správném obsluhování. Nebo si myslíte, že po příchodu servírky a její dotaz kývnutím hlavy a vydáním zvuku "hmmm" jsou moje obzory nějaké zkreslené? Možná ty vaše.

Co se týká EET, tak slouží pouze k tomu, aby se zjistilo přesně co kde a v jaké počtu se kupuje pro další konkurenční využití. S výběrem peněz pro následné zdaňavací období to moc společného nemá. Stát má peněz na rozhazování mraky a toto slouží jen jako zástěrka. Určitě nemusím dokládat, jak stát vyhazuje peníze oknem po miliardách...

Vyučený profík by majitele finančně docela vysál a ani jich moc není. Zbývá najmou lemply a tím je okruh uzavřen. A to stejné je v autorizovaných servisech a jinde. Jinak by se nemohlo stát, aby majitel zánovního auta zaplatil desíítky tisíc za výměnu dobrých dílů a auto bylo stále s poruchou. V téměř každém autoservisu.

Hlídejte si vaše obzory, moje jsou v pořádku. Jde o moje peníze.

 


0x

@jjirka - a stejné je to i malými prodejnami potravin, smíšeného zboží, oděvů ...- jsou to holt samí hňupové a pracovní odpad
Už ledacos pamatuji - například prodavačky, které byly vyučené v oboru, takže jich většina znala sortiment, uměla poradit, nabídnout zboží a tak dál.

Jen pro dokreslení - nedávno mi jedna taková "mladá a flexibilní" střihla na dvě záclony a jednu z nich o 40 cm širší. Když jsem slušně poprosila o stejný kus, prohlásila, že si ten proužek nikdo nekoupí a proč prý si to nevezmu - rozdíl v ceně je jen necelé dvě stovky.

Takže nejen v pohostinství.

 


0x

Restaurace krachují, protože "krachuje" lid ..

ra252® - A na to jsi přišel jak? Jaký lid a jaký krach máš na mysli. V mém okolí a v mé rodině vše OK.

@ra252 - protože "krachuje" lid

Prosím o vysvětlení - osobně nějaký krach nepocituji a v sousedství jsem si taky nevšimla.

Míním to tak, že lid je obecně velmi chudý. A to opravdu velmi. Proto krachují nejen restaurace.

Tak asi žiju v jiné sociální bublině. Neznám nikoho - včetně rodin s dětmi, důchodců a podobně - pro koho by občasná návštěva restaurace byla likvidační.

To dnešní občas hospodu neuživí, jak je vidět ..

@ra252 - Možná si znova přečtěte původní dotaz. S tím "lidem" jste lehce mimo.

jedubabicko, s tím lidem je ra252® pořádně mimo, nejen trochu. Zřejmě je to jeden z těch, co nemají vlastní názor a opakují jen prázdná gesta, která slyšíme často na různých protestních akcích, kde se sejde třicet lidí a vykřikují nesmysly, protože jim někdo zaplatil.

nikdo*

Naopak, RA má pravdu. Pokud chodíte pravidelně na obědy do hospody(já ano-denně), to jste si nevšimli, jak ubývají hosti. Jak dříve bylo narváno, a dnes si v pohodě sednete téměř kdykoliv? Že jsou dny, kdy jste skoro sami v hospodě? Opravdu jste si toho nevšimli? Já nevím jak jinde, ale já tady kolem mě, vidím nejmíň dvě hospody na zavření. To nemůžou ustát. A důvod? Lidi nemají peníze. Co jiného jim může rozmluvit jít na oběd, většinou za lístky.

Lid krachuje. 100 000 exekucí na důchody, 100 000 dětí nemá na obědy, náklady na bydlení ve výši mediánové mzdy ..

Tak to asi žiju v jiném vesmíru - v tom mém je veliká sháňka po lidu který umí a chce makat, platy nabízené řemeslníkům jsou velmi dobré, protože prostě noví nejsou - díky ,,promyšlenému´´ řízení resortu školství. Takže i nekvalifikovaná pokladní v Lidlu má 20.tKč. Můj syn v mém vesmíru od prvního nastoupil na svůj první džob pomocného kuchaře za slušných 16.000tKč. A co se týče nákladů na bydlení - i tam se můj vesmír od toho vesmíru Ra dost liší - pronajímám dva byty - 3+1 za 6.600 měsíčně a 1+1 za 5.000měsíčně. Btw - ten 3+1 měl můj táta, žil v něm deset let sám a co vím dokázal z dělnického důchodu bez potíží vyžít a ještě ušetřit.

Že jsou exekuce - no jsou, to je bez debaty - spousta lidí má finanční gramotnost na nule. I v našem vesmíru si spousta lidí bere nesmyslné půjčky na dovolenou, vánoce a pod, aniž by řešili, jestli mají potenciál to finančně utáhnout. A úplný superlevel jsou ti, co vytloukají klín klínem - jednu půjčku druhou, nejlépe od lichvářů

Ano, jsou různé vesmíry. V Praze by chlapci těch 16 000 stačilo na garsonku (jde-li o hrubou mzdu).

Prahu do toho netahej, to je stát ve státě. Životní úroveň v Praze a ve zbytku země, se nedá porovnávat. V Praze ja draho, ale také tomu odpovídají jejich platy.

Na Prahu se zeptejte mladých nebo důchodců. Žádná sláva. Nebo snad mají pražáci zvláštní tabulky důchodů? Nebo učitelé nebo zdravotní sestry?

ma11

Takže pražský důchodce s 10000 Kč je na tom líp než ve zbytku republiky, nebo hůř?

Ovšem - bavíme se o PRVNÍ výplatě. Z té jsem si ani já nemohl dovolit financovat samostatný byt.

Ale trošku mi uníká taková ta logika proč žít v bytě, na který nemám, když je možno bydlet jinde levněji. Chápu, že matička stověžatá má svůj půvab, ale pokud nemám love na nájem, tak asi není řešení být v bytě i za cenu toho, že padnu do exekuce.

BTW - když už zmiňujete Prahu, tak si račte povšimnout, o kolik se liší mzdy v Praze a třeba v Pardubickém kraji, kde žiju. Takže když se mi nelíbila úroveň místních mezd, nechal jsem se zlanařit firmou z Prahy. Takže mi nepřijde nijak uhozený, že kdybych neměl v budoucnu na současný standard, zařídil bych se tak, abych dokázal vyžít z daných finančních zdrojů i za cenu třeba stěhování. Přijde mi to tak trošku lepší, než mít sice nóbl byt v Praze, ale olepený žlutýma nálepkama od fenďáka.

Ale to bude asi tím našim jiným vesmírem.

Jen jsem zvědavej, co bude lid v tom Vašem vesmíru dělat, až současná hospodářská konjuktura přejde v celkem očekávatelnou krizi.

nasepenize.cz/...

 

nikdo*

Tak já přispěju se svou troškou do "cenové mapy" nájmů v Jablonci: 1+1 cca 6tis plus energie, 3+1 8-10 tis,
plus energie, nadrozměr-mezonetový 5+1 cca 120m2, 15-18tis plus poplatky.

@ra252 - Lid krachuje. 100 000 exekucí na důchody, 100 000 dětí nemá na obědy, náklady na bydlení ve výši mediánové mzdy ..
Dejme tomu, že uvádíte relevantní údaje.

Tak ještě řekněte, kdo za to může - kdo ničí lid tak, že krachuje.

Může za to lid. Lid se nechal přesvědčit, že pro něj bude nejlepší, když své fabriky, pole, louky, vody, lesy (výrobní prostředky) daruje soudruhům ředitelům či náměstkům a bude jim tam dělat nádeníky ..

@ra252 - A protože ty "nádeníky" nedělá dobře, krachují restaurace.

Konečně jsme se dopracovali k odpovědi na původní dotaz

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]