Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Existuje nějaký předpis co je čerstvé pečivo

Od: aja1946® odpovědí: 10 změna:

Moc by mě to zajímalo, protože většina supermarketů inzeruje denně čerstvé pečivo, ale ve většině případů je pečené tam z mrazeného polotovaru.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

1x

Dobrý den, ano, takový předpis existuje (viz citace): "Novela vyhlášky č. 333/1997 Sb. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích vstoupila v platnost 1. srpna 2012. Cílem vyhlášky bylo poskytnout spotřebitelům plné a nezkreslené informace o charakteru pekařských a cukrářských výrobků. Legislativně vymezuje pojem "čerstvost"." Najděte si onu vyhlášku (pokud Vás to opravdu zajímá a nejde pouze o povzdech a nářek). Zdravím!

 

jentak*

1x

Obecně se za čerstvé pečivo považuje pečivo max. 4 hodiny po upečení. Bavíme-li se o běžném pečivu tedy housky a rohlíky. Jestli na to je předpis, nevím.

 


0x

Moje zkušenost je taková, že podstatné je, jak to pečivo chutná "čerstvé" a jak dlouho vydrží.

Kupuji u nás v Albertu "kmínový chléb", pečený v místě z předpeku a nemohu si stěžovat. Čerstvý naprosto vynikající a v mikrotenovém pytlíku vydrž ve velmi dobře poživatelném stavu nejméně 4 dny.

Zajímavé je, že jsou u nás 2 "Alberty", pečou ze stejného polotovaru a v tom druhém se ten samý chléb nedá s tím, co kupuji, srovnat. Asi to bude hlavně o pekaři a jeho šikovnosti

 


0x
Tak kupujte obyc chleba a obyc rohliky. Ty jsou cerstve a ne z polotovaru. Jinak zbytek jsou polotovary.

 

tondac*

0x

... existuje, pokud je pečivo vyrobeno ze zmrazeného polotovaru, musí to být tato informace uvedena u cenovky na regálu a ve většině obchodů to tak mají.

Obecně je dopékané skoro všechno kromě obyčejných rohlíků, housek a chleba. Ale proti bagetě z polotovaru nic nemám, protože je 5hodin vynikající a později se dá doma rozpéct. Ale stejně stárne i originální bageta ve Francii nebo nezmrazené rohlíky a housky.

Na housky, rohlíky nebo chleba z malých soukromých provoněných nebabišových pekáren nic z toho stejně nemá.

 


0x

Tak ono se to obchází i vhodnou formulací, třeba:

čerstvé pečivo x čerstvě dopečené pečivo

 


0x

Nestačím se divit. Znám pekaře z průmyslové pekárny a o práci se občas bavíme. Kromě chleba, rohlíků a housek pečou veky na chlebíčky, croissanty, kaiserky, bagety, různé speciální rohlíky, ale i vánočky, bochánky, buchty, preclíky, koláče, koblihy a jánevímcoještě. To mi tady chcete vykládat, že kromě chleba, rohlíků a housek to jde všechno na vývoz nebo jánevímkam?

Kupodivu i supermarkety odebírají od pekáren skutečně čerstvé pečivo. A jak už tu padlo, je třeba číst cenovky, na nichž je obvykle uvedeno, zda jde o dopékané nebo čerstvé pečivo.


Samozřejmě, že to tam napsané je, ale bohužel krom obyčejných rohlíků a chleba je většina z polotovaru.

ohneta*

Ale to snad ne. Třeba kfl má zvlášt úsek dopékaného pečiva a zvlášt úsek čerstvého pečiva od výrobce (Penam atap). Takže tu netvrďte, že supermarkety mají krom chleba a rohlíků jen dopékané pečivo.

 

72mona3*

0x

Docela zajímavé početní zde: tyden.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]