Nejste přihlášen/a.
Ve formě zeleniny, luštěnin, ovoce probíhá přenos minerálních látek z polí do našich domovů a my je pak přeneseme do splaškové kanalizace, na skládky, do spalovny a nebo je necháme (za vzniku CO2) převést oranžovými kontejnery k dalšímu využití jako kompost/hnojivo. Ale i kdyby majitelé polí hnojili tím kompostem, tak by to bylo asi neekologické (možná i neekonomické?) kvůli uhlíkové stopě která vzniká převozem a zpracováním biomasy ne?
Čím by tedy zemědělci (pěstující ve velkém neregionálně/ne místně) měli hnojit aby to bylo trvale udržitelné i co se týče uhlíkové stopy/ekologické stopy?
Vrátit se k trojpolnímu hospodaření jako ve středověku, ale se vším všudy (i se středověkými výnosy a hladomory).
Nebo se vyrezignovat na pseudoekologické žvásty o uhlíkové stopě a podobných blbostech. (Mimochodem, u nás jsou kompostové kontejnery hnědé a je dobře, že jsou - aspoň pro nás, co máme zahradu a konečně se můžeme rozumně zbavovat rostlinného odpadu).
Uhlíkovou stopu bych skutečně vůbec neřešila (dříve, mj., bylo i mnohem-mnohem více různých bažin, kde zahnívalo dřevo a jiné rostlinné zbytky - naši předkové je vysušili, ale do přírody toto normálně patří). Jinak dobré hnojení je pomocí luštěnin.
Pckop: To se ptáte mne? Já jsem otázku nezadávala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.