Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký druh cukru je nejzdravější?

Od: cukr odpovědí: 8 změna:

Ahoj, můžete mi poradit, který druh cukru je podle vás nejzdravější a který nejméně? Našla jsem dosti protichůdné informace, ale nejspíš je to jen taktika daných výrobců, možná (jedná se o mi o užití v nápojích)

(opomeňme nyní debaty o tom, že cukr, at už jakýkoli, je jed)

-slazení jen cukrem (limonády)

- slazení glukozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení fruktozovým sirupem (limonády, sirup)

- slazení glukozo-fruktozovým sirupem (nebo glukozo-fruktozovým) (limonády, sirup)

- použití maltozového sirupu (ovocné sirupy, pivo)

Děkuji.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

novisls

1x

Pokud bych měl označit jednu z pěti sladkých látek jako nezdravou, tak bych se fakt hodně zdráhal. Ani jedna z nich není zdraví škodlivá, ba naopak - všechny jsou pro správné fungování organismu potřebné, ale nesmí se to přehánět. "Smrtelná dávka"(hahaha) Vámi uvedených "jedů"je určitě nejvyšší u cukru a maltózy (jsou tedy nejbezpečnější).

Rozumně je to popsané třeba v tomto článku: rozhlas.cz/...

Opět si na článku všimněte, že v úvodu je napsáno cosi jako "Zpráva Kalifornské univerzity upozorňuje...", ale nic konkrétního tam není uvedeno, takže věrohodnost je pochybná.

PS: tvrdit, že nějaký "cukr"je jed může jen "opravdu neznalý člověk"(slušně řečeno). Viděla jste snad někdy někoho tvrdit či psát o tom, že "cukr je jed"s tím, že by dotyčný současně uváděl i přesnou informaci o tom, odkud čerpá? Já teda ne, a když už velmi vyjímečně uvede zdroj, tak je to řádně překroucené.

 


1x

Já jenom vím, že glukózo-fruktózový sirup se nedoporučuje konzumovat, protože obsahuje izolované molekuly fruktózy, která se ukládá v játrech a přeměňuje se na tuk.A protože glukózový sirup se navíc nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin, tudíž jeho zvýšená konzumace může mít za následek zdravotní potíže./obezita, rozvoj nemocí srdce a cév nebo cukrovky 2. typu./

.

Sacharoza (obyčejný bílý cukr) je složena z glukozy a fruktozy. V tenkém střevu se pomocí enzymu sacharázy rozkládá na glukozu a fruktozu a fruktoza pak jde úplně stejnou cestou do jater jako v případě toho F-G sirupu, takže nahrazením G-F sirupu za sacharozu nebo naopak si nepomůžete. Na tuk se nepřeměňuje přímo, ale vyšší koncentrace fruktozy stimuluje játra ke tvorbě mastných kyselin, ze kterých se syntetyzují ty tuky.

 

stirecek*

1x
Není cukr jako cukr aneb píšete pořad o jednom cukru, takže je to úplně jedno. Cukr, v jakékoliv formě, stejně jako sůl, mouka, mléko patří mezi bílé jedy. Bily, žlutý nebo jinak barevný cukr je sacharoza tedy jedna molekula glukózy a jedna molekula fruktózy. Maltoza má dvě molekuly glukózy. Oba typy se rozdělí na každou molekulu zvlášt a projdou střevní stěnou. Med je výjimka, jelikož glukóza a fruktóza nejsou spojeny pevnou vazbou, takže se nemusí dělit, ale na rozdíl od rafinovanych cukru mají řadu vitaminu, něco málo minerálů a antioxidantu a trávicích enzymů, takže med má jiné výživné hodnoty. Samotná fruktóza nemá zpětnou vazbu s inzulinem, to ale neznamená, že se po ní netlouste. Co se týká skrobu, opět platí, ze chemicky je škrob pořad skrobem a je úplně jedno, jestli to je škrob psenicny, bananovy, bramborový nebo kuuricmy, či ryzovy nebo jiný rostlinný. Vyrábí se hydrolyzou a v konečné fázi jsou to opět výše popsané cukry, jen se to jinak jmenuje. Účinky na organismus jsou ale stejné. Takže žádný cukr, ani zvlášt ani v potravinách neni zdravý. Výjimka je ovoce a med, jelikož to není prázdná energie.

 

marketka*

0x

Z uvedených je nejzdravější samozřejmě klasický cukr. Ty různé glukózovo-fruktózové sirupy se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice, o jejíž škodlivosti se vedou rozsáhlé diskuze. Nad rámec toho glukózovo-fruktózový sirup má větší sladivost než cukr, je složitější, hůř se štěpí, tělo si s ním moc neumí poradit, a tak se ani nespaluje, ale mění se v játrech na tuky, které se ukládají v těle. Navíc ty sirupy jsou ještě takové "hladové", že člověka na moc dlouho nezasytí a hned by zase něco zobal. Každopádně od té doby, co třeba coca-cola u nás nesladí cukrem, ale oním sirupem, který je ekonomicky mnohem výhodnější než cukr (ač cena nápoje zůstala stejná, ne-li vyšší), tak už ji ani nekupuji.

novisls

To ale není pravda. Zmíněný sirup se neštěpí hůř, nýbrž líp, tělo si s ním velmi lehce poradí a to je problém. S tím souvisí ta jejich "hladovost". Tělo si velmi rychle se sirupem poradí, rychle stoupne hladina cukru v krvi a tak i rychle nakopne (rychle dá energii), ale nemá to dlouhého trvání. Takže to nutí člověka konzumovat další dávku, protože po chvíli je sirup zpracován a rychle dostupnou energii není odkud brát.

Naproti tomu cukr tělo zpracováva delší dobu, takže i když nedodá okamžitě tolik energie, tak je to energie uvolňovaná relativně pozvolna (oproti sirupu).

Co se týče Coca-Cola Company, tak všechny jejich nápoje po změně z cukru na sirupy chutnají fakt hnusně (Coca-Cola si celkem ještě chut drží). Nechápu, že jim to lidi tolerují a ty břečky pijou.

 


0x

Myslím, že "štíreček" odpověděl nejzasvěceněji, ale pokud se ptáte proto, aby jste věděla čím sladit, tak můžu uvést pár nápadů. Moji prarodiče zemřeli na cukrovku, moji rodiče i sestra ji mají také, já nějakým zázrakem ji ve svých 51 letech nemám, ale pořád se jí bojím. Takže také přemýšlím, čím sladit. V létě si nadělám domácí med z pampelišek, což by asi také "štíreček" právem pohaněl, protože to je z cukru, ale když si do práce dělám do litrové termosky čaj, tak tam naleju 2dcl 100% ananasové, pomerančové, jablečné...prostě jakékoliv štávy. Čaj je sladký a není tam ani gram cukru.

 

martinaa*

0x

BTW - Zkuste sladit stévií. Je to rozdíl, ale dá se zvyknout.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]