Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dostala jsem poukaz do lepší restaurace. Poukaz zahrnuje kompletní menu (předkrm i dezert), láhev vína, litrovou láhev vody a kávu. Není tedy třeba cokoliv dokupovat a platit ze svého. Poukaz se odevzdává při příchodu do restaurace. Jak byste v takové případě dali spropitné? Komu? Kam? Kde nechat?
Nechala bych tak 100,- je to adekvátní? Jde o podnik, kde je hlavní chod ca za 250 - 400kč. Hodnotu poukazu jsem nezkoumala, ale kupovala jsem obdobný, předpokládám, že za degustačnímenu to bude tak 1200-1600kč.
Opravdu 20%? To už mi přijde vážně dost. Chodím do restaurací často, zvu pracovní partnery na oběd/večeři, je to součást repre mé práce a s 20% jsem se tedy ještě snad nikdy nesetkala. Většinou se držím kolem 10% a i to mi, při porovnání s okolím, přijde docela slušné. Naposledy jsem platila 710,- a nechávala jsem na 800,-
Uvidíte na místě, jak budete spokojen. Nemusíte dávat nic. Nebo se nechává na stole nějaká suma, třeba pod táckem, pod hrníčkem od kávy. Pracovník, který přijde uklidit stůl peníze určitě najde. Pokud Vás bude obsluhovat jeden číšník, ale většinou to tak nebývá, peníze nechte na stole pod poukazem, aby byl kousek vidět, když bude procházet okolo, nebo sklízet špinavé nádobí, jistě si všimne. Někde se číšníci o vše dělí.
Pokud budete mít pocit, že je dyško nepatřičné, tak nic nenechávejte.
Mnohdy sice poukaz vyčerpáte, ale můžete posedět o chvíli déle a dostanete chut ještě na něco jiného /džus, pivo/. To navíc potom platíte a při té příležitosti přidáte spropitné. To jsme byli v Ambiente.
Tyto věci řeším až po proběhnutí akce a řídím se podle svého pocitu spokojenosti. Když jsem spokojen, nechávám 10%, když jsem opravdu HODNĚ spokojen, nechám i 20%. Ale nedělá mi problém, nechat si vráti vše do koruny a když to pikolík zaokrouhlí sám, ozvat se a nechat si vrátit třeba i 2 koruny. I to se stalo, když jsem dostal ke konzumaci smažený sýr, tvrdý jak kámen - dodnes nechápu, jak se jim to mohlo povést, nebo jsme si s manželkou objednali biftek medium rare a kuchař nám poslal spálený podpatek. To byl děs, to jídlo jsem vrátil a nezaplatil a nechal si vrátit za nápoje do koruny. Taky se mi stalo, že kamarádi si objednali jídlo v restauraci, ale kamarádi docela akurátní...Už když číšník nesl to jídlo ke stolu, jsem si říkal, že bude tanec, protože to byl takový puch, že se divím, že kuchař vůbec měl odvahu ty sračky připravit a poslat mezi lidi. A co se stalo? Reklamace kamarádů, číšník jídlo odnesl, přinesl jiné, podle mně stejné - inzultace chudáka číšníka, který za to nemohl, asistence policie a výsledek? Přijel majitel, útrata byla stornovaná a tento podnik jsme přestali navštěvovat. Dnes už neexistuje.
Co se týká kde nechat tringelt...Dal bych ho číšníkovi, který mi bude sympatický, oni stejně po zavírací hodině dělají zrcadlo a dělí se mezi sebou.
Poukaz sice odevzdáte při příchodu, ale proběhne i vyúčtování. Já si pro jistotu objednala něco navíc, abych měla jistotu, že budu doplácet a při té příležitosti jsem nechala zpropitné.
Vím, že porce degustačních menu jsou menší, ale opravdu si neumím představit, že sním 5 (!) chodů, vypiji 2 sklenice vína, něco vody, kávu a ještě si něco objednám. Bývala bych sázela na pití, ale i to je v ceně... nedám si džus nebo colu, já ani partner to prostě nepijeme... normálně piji jen vodu, natož k jídlu, džus je pro mě tlamolep a kazič chuti Tak proto se ptám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.