Nejste přihlášen/a.
Ahoj,rozdíl chutový ani cenový není,je to sladké víno s chutovými nuancemi,který pozná znalec.Víno slámové získává svou sladkost a chut atd...,tím že se nechá schnout na slámových rohožích,podobným procesem projdou hrozny v mrazu,ztratí vlhkost a pomalu se z nich stanou hrozinky.Nebo se taky nechávají projít podobným procesem,kdy jsou hrozny nakaženy(záměrně) tzv "botrytidou" kdy ušlechtilá plíseň vyrobí taky hrozinku a odtud ta sladkost a taky cena...je to spousta práce a čekání jak to dopadne,ale ve výsledku je to vždy lahoda.
slámové a ledové víno jsou dva druhy přípravy.
Ledové se sbírá až po prvním mrazíku, kdy jsou hrozny zmrzlé. Není to zrovna snadný způsob výroby, protože se stává, že ten správný mrazík a správná chvíle sběru nikdy nepřijde nebo ji prošvihnete a máte po víně.
Slámové víno se sbírá normálně o vinobraní, hrozny se položí na slámu a nechají proschnout. Teprve potom se z nich lisuje štáva a dělá víno. Je ho potom sice méně, ale je silnější a sladší. Někomu takové víno možná chutná, ale mě ne.
Je mi to trapné se zeptat, co vlastně v somelierstvi učí? Já žiju v představě, že je to odborník na nápoje, především na víno. A že k tomuto povolání musí mít člověk dobré chutové a čichové buňky. Schválně zkuste nějakou ochutnávku vína, kterou vede zkušený degustátor, měla byste poznat různé barvy, vůně a chutě. Jinak chutnají vína z různých odrůd révy. Jiné mohou být poměry cukrů a kyselin. Stejné je to s ledovým a slámovým. Pokud bezprostředně po sobě cítíte nějaký rozdíl, jste na dobré cestě. Jestli vám přijdou stejné, tak budete muset cvičit. Obecně řečeno, obě jsou velmi sladká a dražší a většině lidí tenhle poznatek asi bude stačit.
Děkuju za doplnění. Takže pokud jste četla postup výroby obou druhů, musí z toho být jasné, že se liší technologií výroby, ale nároky na cukernatost a objem alkoholu jsou stejné. Budou tedy podobně sladká, ale protože se dělají z jiných odrůd, více pro každý typ, nebudou chutnat a vonět úplně stejně ani 2 slámová nebo ledová. Takže mohu jen doporučit literaturu a studovat teorii, potom praxi. Nejvíc se mi líbí z dostupných od Pavlouška Vše, co byste měli vědět o víně, ale vy jako studentka jste se asi dostala k něčemu lepšímu. Tohle je pro poučeného laika taková příručka, co lze koupit, co je žádáno a nabízeno, co by mělo být součástí prezentace při prodeji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.