Nejste přihlášen/a.
Přečetla jsem si, že zvířatům xylitol škodí. Může xylitol uškodit i člověku? Děkuji za odpovědi !
Ahojte,
xylitol je určitě nejbezpečnější náhrada cukru ze všech. Pejskům škodí stejně jako čokoláda, ale jejich tělo funguje jinak než naše. Na českém netu o tom občas někdo píše panické zprávy, že to je zabiják, ale to je nesmysl. I v zahraničí o škodlivosti xylitolu píšou jen ti, kdo informace přebírají ze serveru naturalnews, který vzdělává na reklamě jako bulvár o zdraví - nedávno například tvrdil, že na ebolu fungují homeopatika...
Xylitol je nejvíc klinicky testované sladidlo vůbec a je dokonce doporučováno v těhotenství, protože pomáhá snižovat množství bakterií způsobujících zubní kaz z maminky na miminko.
Porovnávat stévii a xylitol podle mě nelze. Stévie není zcela bezpečná - některé látky v ní jsou rizikové - záleží kde roste. Z tohoto důvodu byla až do konce 90tých let zakázaná a teprve nedávno došlo k povolení jen nekterých extraktů - proto si kupujete extrakt a ne stévii. Stévie a extrakty z ní se dají relativně levně získat, takže za jejím povolením stojí velké lobby ze ze strany firem co ji vyrábí a prodávají. Situace je trošku opačná než většina lidí tvrdí. Často se například říká, že stévie je historicky používaná v Japonsku, ale zkuste to ověřit. Zjistíte, že v Japonsku se rozšířila pomocí marketingu a ne jako tradiční náhrada cukru.
Už mi to nedalo a musela jsem uvézt na pravou míru. Hledejte seriózní zdroje informací a vše testujte zdravým rozumem a nenechte se zmanipulovat komercí ani těmi co jsou na druhé straně jako naturalnews.
Jituša
Wamp-nemáš pravdu že když škodí zvěři - škodí i člověku! Když člověk sní celou velkou čokoládu-mimo to že může přibrat na váze se nic jiného nestane,ale když totéž dáte středně velkému pejskovi tak jej zabijete!
Jinak protože to je látka obsažená i v ovoci tak neškodí nebo ne tolik jako řepný cukr!
Že sladidlo xyliton škodí psům, je známo .Dověděla jsem se však, ale ne z českých zdrojů, že může škodit i člověku, protože se špatně vylučuje z organizmu ( někde se tam uloží a dělá paskudu). Také poškozuje buňky v nadledvinkách a nesmí se ho užívat více, než 15 mg denně. U nás je ale hojně propagováno jako sladidlo bez škodlivých účinků...a údajně se vůbec nedělá z ovoce, ale uměle, což je špatné.
O Stevii, komerčně prodávané, vím své. Je jí v těch přípravcích minimum a doplněna je spoustou jiných látek...sladidel...Výrobci se její přítomností zaštítí jen pro to, aby mohli výrobek prodávat dráž.Obvykle je 2 procenta stevie a 98 procent všeho možného.Můžete se o tom sami přesvědčit.
Jsem začínající diabetička a nedokážu se aspoň zatím obejít bez oslazené ranní bílé kávy. Avšak nenalézám jediné sladidlo bez vedlejších účinků.Vypadá to, že budu muset do té dia- diety skočit po hlavě a na sladké zapomenout, což je pro takovou mlsnou bábu jako já, hodně těžké...proto jsem se zaradovala při četbě informací o xylitolu. A zase zklamání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.