Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
není škodlivé pití nadměrného množství (ca 3 l denně) sodovky ( pitná voda sycená)? Máte s tím nějaké zkušenosti? Děkuju za odpovědi. Marcela.
Zrovna jsme tento problém řešili i v přítomnosti zdravotnicky vzdělaných spolustolovníků.I mezi odborníky ve zdravotnictví jsou dost rozporné názory.Co je nesporné,pro udržení pH vnitřních orgánů jsou důležité v potravě látky,regulující pH,tak zvané "pufry".Ty mají takovou vlastnost,že v prostředí,kam se dopraví větší množství kyselých iontů,udrží po značně dlouhou dobu stejnoměrnou hladinu pH.A jednou sloučeninou je také kyselina uhličitá - roztok oxidu uhličitého ve vodě.Pokud dojde k překyselení žaludku kyselinou solnou,za přítomnosti uhličitanových iontů udrží pH ve snesitelných mezích.
JABRAKA
Jakákoliv sycená voda má diuretické účinky. Tedy místo aby organismus zavodnila, jej odvodňuje, takže čím víc se pije "sodovka", tím větší je žízeň. Ono by to tak ani nevadilo, vodu do sebe člověk doplní, jenže s tím "odvodňováním" odcházejí i cenné minerály, kterých má většina lidí nedostatek a to už je problém.
Co se týká pufrů, působí sice jako jakýsi tlumič a "snaží" se ph držet v rozumných mezích (u většiny lidí jde především o kyselé prostředí, málokdo se dostane k ph krve, tedy někde okolo 7,4) ale vždy je to něco za něco! Rezervy pufrů máme v kostech a zubech, vazivu a pojivových tkáních, po jejich vyčerpání nastává artroza a osteoporoza. Takže na pití je vhodnější čistá voda, nejenže nevyplavuje nadměrně minerály, ale taky má neutrální ph.
Tohle samozřejmě platí i pro kyselinotvorné potraviny. 80-90% všech civilizačních chorob je způsobeno nevhodnou stravou, těch 10-20% patří vlivům, které nemůžeme až tak ovlivnit - okolní záření, vdechovaný vzduch atd.
bmbx: tys na mě zapomněl s tím propojením. Myslíš, že bude fungovat tohle?
Děkuju za všechny odpovědi, zřejmě jsem se správně obávala kyseliny uhličité v sodovce (pufrující účinek mají její soli), ale doufala jsem, že je to jen malé množství, které by nemuselo až tak moc vadit. Obyčejná voda mi totiž moc "nejede". Zřejmě si ale budu muset zvyknout. Ještě jednou moc děkuju. Marcela.
mně taky nikdy nejela, ale já jsem si tak zvykl, že poslední dva roky nic jiného nepiju, tedy občas kromě valašské slivovice Po ránu je dobrá voda s vymačkaným citronem, občas přidám šumivý vitamín c, většinou ale v tabletách, takže čistou vodu nebo ovocné štávy - nemyslím ty kupované. Zajímavý článek je zde
Zdravím, přidám svůj názor, podle mě by se to tak nemělo řešit, co je zdravé, co je dobré pro naše tělo. Co všechno nemůžeme a tak. Člověk žije jenom jednou, chcete tady být sice do stovky, ale s tím, že by jste se omezovali ve všem, co kdyby mi to zkrátilo život, co kdybych onemocněl. Je to vůbec život? To raději žít kratší, naplněný život, který si užijite s tím, co máte rádi. Nemám pravdu?
anizonka - člověk nemusí žít proto, aby jedl, ale musí jíst proto, aby žil.Když si dáte rohlík se sýrem, možná své chutové buňky oklamete tím, jak jste se dobře najedla, ale buňka v těle křičí, že má taky hlad, nemá žádné minerály, okolo ní pobíhají volné radikály a nemá se jak bránit. Jedna moje sestřenka má důchod na artrozu, moje sestra též operované koleno a důchod, nemůže chodit, osm hodin v práci ji zcela vyčerpá. Myslíte, že to je plnohodnotný život? Vždyt jejich věk je okolo 40let...Sám potkávám cyklisty šedesátníky, kteří mají lepší kondici než já - to je plnohodnotný život. Ne klamat sama sebe...a své tělo.
V žádném případě jsem nechtěla říct to, abychom jedli nějaké "šunty". Ale říkat si, dám si ten chleba se sádlem a cibulí nebo ne? Ale raději ne, není to zdravé. Nebo mám si dát to víno, ale, ne všichni mi říkají, že je to škodlivé. Takhle to myslím, ne cpát se nekvalitními nahražkami skutečného jídla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.