Nejste přihlášen/a.
ještě pro "klop"
- už jsem zde několikrát psala - že jste se asi neotrávili - ale to už Vám zřejmě i došlo - ! - protože Vám určitě nic není .
No donutil jste mne trochu oprášit mé houbařské znalosti - a sázím na holubinku černající - ! pokud to není klouzek kravský - obě houby jsou jedlé - a po delším tepelném zpracovávání by červená barva měla zmizet.
U řízků nevím - ty se smaží rychleji, ale ve smaženici krásná červená barva po chvíli zmizela. Ale - ty řízky musely být moc dobré - holubinky jsou alespoň podle mne moc chutné - a nejde si je splést s žádnou jinou houbou (ani klouzky). - Tak ahoj. Marcela.
- jo - ještě - myslím, že smrtelně jedovaté houby barvu teplem nemění a jsou velmi lahodné - muchomůrky naprosto spolehlivě rozeznám, - moje slabina jsou pavučince - jsou to jedlé i jedovaté druhy, - takže je vůbec nepokouším sbírat - ale nenašla jsem, že by nějaký pavučinec červenal.
Fotku už asi neuvidíme, ale zkuste tu houbu popsat za syrova, které z těch, které znáte, se podobala nejvíc?
Dobrý večer, neměl jsem možnost napsat dřív. Jsem stále v plné síle, ale stále i mírně vyděšen. Na vysvětlenou pro fribble a culdabulda. Byla to směs hub od kamaráda, který je sbírá cca 30 let. Jen ty co zná. My jsme doma všichni houboví analfabeti. Ty co zčervenaly, měly docela malé klobouky ( 3-4 cm ), tak jsme jich pár snědli, než jsem ji překrojil a zjistil, že změnila barvu. To jen na vysvětlenou pro usku a magdon, ti se zdají jedovatí i bez hub.
Děkuji za zájem jak o naše zdraví, tak snahu poradit. Ikdyž uteklo pár hodin, stále je to nepříjemný pocit. Jak houby milujeme, podobné zážitky snad za to ani nestojí.
Zeptala jsem se pritele, houbare, co byste asi mohl snist...Napadla ho Bedla cervenajici , nebo Hrib kovar, ale ten je po rozkrojeni modry...jeste Hrib nachovytrusovy, ktery je pry po rozkrojeni bily a pak zcervena a pak zesedne, a jest epry Boletus..ale to nevedel honem jaky, ze jich je vic druhu. No, ale hlavne, ze jste se ozval
Opět nějaký vtip? Proč smažíte a následně jíte houby, které neznáte? To máte takový hlad? Přeji vám pohodový výplach žaludku .
doplněno 23.09.13 20:21:Splét si houbu a pozřít může kdokoliv (téměř). Sním houbu s přesvědčením, že je jedlá a pak zjistím, že mi je zle. Ale toto není tazatelův případ. Ten předem věděl, že houba je divná..
Usko, víte, kolik má kamarád z nemocnice pacientů, co si nějakou tu houbu popletli a zaměnili ji za jedlou?
Nemusí se hned jednat o vtip, stačí chvilka zmatení nebo se člověk prostě splete a je to.
doplněno 23.09.13 19:53:To je pravda... nicméně víte, co dokáže takové to "prosímtě, tomu nic není, nebuď cimprlich...", a za hodinu to začne člověku šrotovat v hlavě. Zrovna teď byla na seznamu zpráva, že už se kolem 25 Pražáků otrávilo houbami... osobně co neznám (resp. u nás zná houby dokonale jen táta), to neseberu.
1/ Nikdy si neberu od nikoho houby. Někdo se prsí, že je zná jako pan Smotlacha a klidně mě může otrávit. Sním jen to, co sbírám sama. Pokud bych se měla otrávit, nadávám jen sama sobě a případný dárce hub je z obliga. 2/ Lidé sbírají čím dál víc kde co. Dneska je na netu článek, že letos se už 24 lidí z Prahy otrávilo muchomůrkou zelenou, kterou zaměnili za růžovku, případně i za bedlu! To asi nechali doma brejle! Loni bylo prý v Praze podobných otrav jen 15, je vidět, že lidé jsou čím dál hloupější. A snědí všechno. Jinak houby nerada někomu dávám. Ten člověk může být choulostivější, houby ode mě ještě na 2 dny špatně uskladní - a pak je mu najednou zle. Po mých houbách! Proto at si každý sebere a sní sám, pak nemůže nikoho obvinit, i když to dárce jistě nemyslel špatně. A jinak - silně zčervená /případně až zrezaví na nákroji/ bedla červenající, je to příbuzná bedly vysoké, jedlá a chutná, jen trochu menší, než bedla vysoká. Nic by Vám po ni nemělo být. Jaga.
doplněno 24.09.13 07:08:Jen tak mimo: letos se mi podařilo najít na jednom "mém" místě košíček pravých ryzců! To byl úlovek! Očistit, opéci na másle, jenom posolené a posypané mletým kmínem. Z té jejich puštěné štávy a máslíčka se vytvoří takový oranžový sosík a je to doopravdy NEBE V HUBĚ. Nic lepšího snad neznám.
Dobrý den, vím že houby a vše kolem nich je to pro mnohé zajímavé téma, možná zde i někde probíhá, ale k mému "zážitku" ze včerejšího dne mne zajímá toto: setkali jste se někdo po usmažení houby v celku ( kloboučků, jako na řízek ), aby purpurově zčervenala? Včera tu padlo, jestli to nebyla bedla. Ne, ta mezi nimy nebyla.
"setkali jste se někdo... ...aby purpurově zčervenala?"
Já se s tím nesetkal, ale kdyby se to stalo a já nevěděl, jestli je to v pořádku, určitě bych to pak nejedl.
ahoj klop
- jak už jsem psala - už jsem se s takovou houbou setkala -ale fakt si nevzpomenu - byla to buď nějaká holubinka, nebo možná nějaký ryzec, pokud to nebyl nějaký červenající hřib (mrkněte na internet) . V každém případě jsem to snědla bez obav - takže jsem ji asi za jedovatou nepovažovala - ale teď už houby dlouho nesbírám. Zdravím. Marcela.
Snad poslední možnost - nedostali jste od dárce pstřeň dubový - tzv. volskou tlamu? Je to chorošovitá houba, rostoucí na dubech, občas se jí také proto říká "dubové maso". Roní tmavě červenou tekutinu, jakoby krev a je celá zbarvená do tmavěčervené. Je poměrně vzácná, sama jsem ji párkrát viděla, ale nikdy osobně nenašla. Není to houba příliš kvalitní, ale taková mimořádná. Jaga. A PAK UŽ TEDA OPRAVDU NEVÍM. Ale jestli jste to přežili a neumřeli, tak jistě budete žít až do smrti!
Nejde mi primárně o určení dotyčné houby, můj laický popis bez fotografie je podle mne nedostačující. Nemá smysl tu popisovat různé druhy hub, stejně jako napsat - " já se s tím nesetkal ". Promiňte " dámo ", dle jména babajaga a fotografie, bych vás tipoval na ženu s jistou dávkou zkušeností a životního moudra. Ale obsah příspěvku a chechtající se smajlík tomu zase neodpovídá.
My se opravdu lekli a není to příjemná situace.
"Nemá smysl... ...stejně jako napsat - " já se s tím nesetkal "."
Cituji Vaší otázku
"setkali jste se někdo... ...aby purpurově zčervenala?"
Odpověděl jsem, že jsem se nesetkal. Co na takovou otázku čekáte za odpověď? Vypadá to, že po té houbě začínáte zapomínat, na co jste se ptal.
pro příště a pro jiné. Bezplatná linka tisňového volání 155 (Zdravotnická záchraná služba integrovaného záchraného systému ČR) případně bezplatná mezinárodní tisňová linka 112. Na každé s těchto linek sedí kvalifikování odbornici/ce ,kteří vám poradí ,případně pošlou na místo lékaře. Otrava houbama není nikterak nezávažná situace u mnoho hub je to tak že když se oběví první příznaky otravy tak otrávenému už není možnost pomoci nebo je ale bude mít trvalé následky. Pokud máte vážné podezření z otravy jedovatou houbou navštivte vašeho lékaře pokud po konzumaci hub máte teplotu, závratě, silnou bolest břicha, jste malátní, špatně vidíte, máte zarudlé oči, zvracíte, máte průjem nebo jiné nezdravé stavy bez váhání volejte linku 155 (112)
doplněno 24.09.13 20:31:Naštěstí u nás rostou "jen" houby které vás zabijí nejdříve do týdne, týdení silné křeče a prujmy se zvracením a krvavé močení by snad neignoroval. I tak se nevyplatí váhat. Již druhý den začínají takové houby nevratně ničit vnitřní orgány.
pro "ron"
- masák je sice vynikající - ale po usmažení nezčervená. Ani šedivka, nebo muchomůrka pošvatá - neboli "katmanka" - jiné muchomůrky nesbírám.
Ještě jsem na internetu našla klouzek kravský, který teplem červená. Ale klouzky považuji za "hřiby" - takže se jejich konzumace nebojím. Všechny hřibovité jsou po dobré tepelné upravě jedlé - i Satan. Musela to být nějaká holubinka, nebo nějaký ryzec, případně nějaký žampion, nebo čirůvka - ale ani těch se po tepelné úpravě nebojím - jiné houby nesbírám. Tak ahoj. Marcela
Dobrý večer, píši po delší odmlce, ale sám bohužel nevím víc, než na začátku. Děkuji ale všem, co se snažili poradit. Známý, jež nám houby dal, vzpomínal co asi sesbíral ten den, také se přiklání ke klouzku, těch i bylo požehnaně. Na jeho obranu musím dodat, že důvody proč mu věřit byly a jsou opravdu silné, je to člověk léty zkušený, já si nejsem jist, ani žampiónem. Ale šok z té změny barvy nás ochromil a vylekal všechny. I když bych v budoucnu věděl, že je to "ta" houba a je jedlá, již ji nepozřu. Nebo aspoň ne na "řízek".
Ahoj - jsem ráda, že Vám nic není - chudák Váš známý - myslel to dobře - a zcela jistě červenající houby zřejmě běžně konzumuje - tak jako já. - Ale, pokud nejste znalec a bojíte se - tak radím - neberte houby, které si sám nemůžete prohlédnout a určit - i když - "při Vašem vzdělání" - BERTE jenom hřibovité - ty Vám 100%-ně neublíží. Jenom je musíte řádně tepelně upravit. Marcela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.