Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Prošlé jogurty - jíst?

Od: mikonns odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na vaše názory.

Velice často se mi stává, že mi projdou jogurty, já je poté jím a nikdy jsem zatím nic nepocitoval negativního.

Chtěl bych se zeptat na váš názor? Můžu mít nějaké zdrav. problémy? Někdy jím jogurt i 2 týdny prošlý.

Děkuji vám za váš názor

administrátor uzavřel tuto otázku
vyřešeno

 

 

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

claire*

2x

Jogurt vydrží klidně měsíc po datu spotřeby. Ani při dlouhodobé konzumaci prošlých jogurtů Vám nic nehrozí, pokud tedy mají normální chut. Jakmile je ale jogurt kyslý, hořký nebo chytá plíseň (i kdyby byla viditelná jen na víčku), vyhoďte celý kelímek.

 


2x

Pokud je to opravdu jogurt a ne želatina se škrobem, barvivem a aspartamem, jsem přesvědčená, že se Vám nemůže nic stát. Plesnivý nebo jinak zkažený (hořký) jogurt byste určitě nejedl, a pokud mu po vizuální a chutové stránce nic není, bez obav bych ho snědla. Vzpomínám si, jak jsem kdysi našla v ledničce zapomenutý jogurt. Byl to ten bílý ve čtvrtlitrové skleničce, to už vědí jen pamětníci, jak se lasturově lámal... byl tam asi 3 měsíce po spotřebě a ABSOLUTNĚ NIC mu nebylo.

sebod*

je rozdíl, zda je na potravině napsáno :"spotřebujte do " nebo "datum minim.trvanlivosti". Je-li tam datum min.trv. tak se potraviny dají konzumovat ještě dlouho poté

Vím, bylo to před lety a nepamatuju si, jestli byla prošlá trvanlivost nebo spotřeba, patrně oboje.

petr123*

Jak to víš že mu ABSOLUTNĚ nic nebylo, dala jsi ho snad na rozbor? Nechtěla jsi říct, že na chuti nebyl poznat žádný rozdíl a ani jsi pak neměla zdravotní problémy?

Ano, to chci říci.

 

ladinpraha*

1x

Když byla děcka malá, tak jsem často kupoval jogurty kterým končila nebo skončila záruka. Kupoval jsem jich třeba 50, vyprodávaly se 1,- Kč za kus. Občas jsem je měl v ledničce třeba i dva měsíce a nikdy z nich nikdo neměl žádnou újmu. Hlavní je spolehnout se na své smysly.

 

jirbar*

1x

Kdyby 2 týdny. Teď jsem zbaštil takový velký celý bílý myslím že Valaška co měl termín někdy polovina listopadu. Pochopitelně byl zapomenut v lednici a nic mu nebylo.

 

lidus*

1x

Někdy zapomenu Choceňský jogurt v ledničce a je prošlý i měsíc-to ho ochutnám jestli není hořký a šupnu do těsta na buchty.

 

plechacek*

0x

Rozhodně se Vám po tom nic nestane. Jogurty vydrží mnohem díle, než je uvedeno jako spotřebujte do... Ten datum dávají dřívější, ale vydrží to i ty dva týdny více

 

ladaadal*

0x

Osobně sice jogurty nejím skoro vůbec, ale znám plno lidí, kteří je jedí dávno prošlé. Kdyby byl zkažený, tak to asi poznáš po čichu nebo chuti, ale myslím, že i tak by ses z něj maximálně pos_al, nic závažnějšího bych v tom nehledal.

 

petr123*

0x

Pár dní ano, dva týdny rozhodně ne. Ale když to někdo chce riskovat, je to jeho věc. Fakt je jogurt tak drahá záležitost, aby se musel kupovat místo za 15 za 7 kaček a pak riskovat zdraví? Neříkám že žiju nějak ultra zdravě, ale přece jen si svoje zdraví cením vím než na ušetřených 8 korun...

PS: to že "poznáte" že je něco zkažené je blbost. Člověk pozná viditelnou plíseň nebo zkyslé mlého a podobně, ale mikrobiotický rozbor za vás jazyk rozhodně neudělá.

 


0x

Tak to teda zírám. Osobně nejím nikdy nic, co je prošlé byt jeden den.

doplněno 29.04.13 14:09:

Nejím nic nahnilého (malý flíček na jabku nebo hrušce - pokud je "domácí" - normálně akorát odkrojím), plesnivého nehledě na datu min. trvanlivosti. Pokud se blíží konec trvanlivosti, tak to spotřebuju. Když vím, že to nestihnu spotřebovat, tak to zmrazím. Když to nejde zmrazit, tak to vyhodím. Ale to se stane málokdy, nemám potřebu skladovat v lednici několik týdnů jogurty atd.

doplněno 29.04.13 17:09:

2masoni: něco jiného je nahnilé jablko a něco jiného je jablko se začínající plísní. Myslím takovou tu "hnilobu", která se vytvoří prakticky během jednoho dne, když jablko spadne (např. ze stromu). U kupovaných jablek tohle nedělám.

proč? na výrobcích je uvedeno datum MINIMÁLNÍ trvanlivosti...

kdysi jeden můj známý odnesl na hygienu jogurt, který ten den koupil prošlý kdesi v marketu. prudič. poslali ho domů s tím, že jogurt je "živý" a tedy nezávadný. otázkou je, co se dnes jako jogurt prodává!

doplněno 29.04.13 15:43:

kolikoli:

pokud je na ovoci jen, vámi zmiňovaný, kousek nahnilého, pak si buďte jistý(á), že plísní je napaden celý kus ovoce. nechte ho pár dní v klidu a uvidíte...

petr123*

Znamená to tolik, že výrobce vědom si možností technoogie výroby jogurtu a rizik při přepravě dokáže garantovat, že minimálně 14 dní po výrobě se mu nic nestane.

S každým dnem po skončení minimální trvanlivosti stoupá RIZIKO že se přece jen něco stane. Neznamená to samozřejmě, že každý kdo sní jogurt 15 dní od výroby hned umře v strašlivých bolestech.

martinaa*

Obecně vzato týden po po lhůtě je jogurt ještě ok, pak už v něm mohou nastat nějaké změny, což ale týká většinou uhynutí živých kultur...

jirbar*

Určitě ale baštíš shnilé věci protože mají ještě 14 dnů trvanlivost. No ono taky záleží na skladování.

rv*

No vidíte, a to jsou někteří ochotni platit majland za prošlá vína stará třeba 100 let.

jirbar*

K tomu odkrajování jablek pozor. Nevím která to je co v televizi pořád opakuje. Nahnilé jabloko neokrajovat a celé vyhodit. Plíseň je již prorostlá až ke středu. Pochopitelně marmelády, jamy, džusy a štávy jsou vyráběny pouze z ovoce na kterém není ani ďubka nahnilá. Dnes nás výrobci a obchodníci před takovými nekalostmi chrání. Občas jen pro spetření chutě přidají jed na krysy.

To ty komunisti na tom byli jinak. Vedle nás byla sodovkárna (už z ní jsou ruiny, dnešní trend starost o majetek) no a na dvoře plno beden ovoce. Po dlažbě tekla štáva. Všude plno vos. No a z toho se dělala ovocná limonáda. A jak vám šmakovala.

Když jablko např. spadne na podlahu nebo ze stromu, tak se "pobije" a v těch místech hnědne. Druhý den může mít takto "nahnilý" flek. To ale neznamená, že plesniví.

jirbar*

No jasně. Některá jsou za pár dní či měsíců hnědá úplně celá. Po plísni ani památky.

Zajímalo by mě, jestli jste někdy viděl(a) jabko ze zahrady (ne z obchodu). Správně se mají jablka sbírat, až spadnou ze stromu a podle vaší logiky vyhodit i jabko s malým flíčkem, by to znamenalo, že by druhý den po sběru byla prakticky všechna jablka nepoživatelná, což je samozřejmě blbost.

 

 


0x

Nemyslím si, že uplynutím data spotřeby, přesně úderem půlnoci, se z mňamky stane smrtelný jed. Pokud je jogurt senzoricky v pořádku, neměl bych obavy. Tím spíš, když píšeš to děláš často a nic ti není.

 

mikonns

Ano, občas jím prošlé jogurty, proto to zde také píši. Doufám teda, že jak většina z Vás píše, ničemu to nevadí, když jej třeba max, do týdne spořádám

Kontroluju senzoricky i nově koupený jogurt... už jsem měl jogurt i 2 měsíce prošly, jde o to jaký. Klasické opravdu živé jsou v pohodě, maximálně jsou hustejsi. U tvarohu to samé, ten rad horkne popř plesnivi. Pokud má normální vůní, barvu i chut je mi datum min trvanlivosti lhostejný

 

zabu

0x

Dotaz byl na jogurty. Pokud není hořký, nebo plesnivý, tak ho člověk může klidně sníst. A nepotřebuju k tomu mikrobiologický rozbor. Jogurtová kultura totiž dost dlouho brání zkysnutí(zhořknutí), a to je cítit okamžitě na jazyku. A plíseň asi nikdo jíst nebude, pokud má podmínky, tak roste hodně rychle a je okamžitě vidět. Takže dokud jogurt chutná a vypadá jako jogurt, může se jíst.

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]