Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na vaše názory.
Velice často se mi stává, že mi projdou jogurty, já je poté jím a nikdy jsem zatím nic nepocitoval negativního.
Chtěl bych se zeptat na váš názor? Můžu mít nějaké zdrav. problémy? Někdy jím jogurt i 2 týdny prošlý.
Děkuji vám za váš názor
Pokud je to opravdu jogurt a ne želatina se škrobem, barvivem a aspartamem, jsem přesvědčená, že se Vám nemůže nic stát. Plesnivý nebo jinak zkažený (hořký) jogurt byste určitě nejedl, a pokud mu po vizuální a chutové stránce nic není, bez obav bych ho snědla. Vzpomínám si, jak jsem kdysi našla v ledničce zapomenutý jogurt. Byl to ten bílý ve čtvrtlitrové skleničce, to už vědí jen pamětníci, jak se lasturově lámal... byl tam asi 3 měsíce po spotřebě a ABSOLUTNĚ NIC mu nebylo.
je rozdíl, zda je na potravině napsáno :"spotřebujte do " nebo "datum minim.trvanlivosti". Je-li tam datum min.trv. tak se potraviny dají konzumovat ještě dlouho poté
Pár dní ano, dva týdny rozhodně ne. Ale když to někdo chce riskovat, je to jeho věc. Fakt je jogurt tak drahá záležitost, aby se musel kupovat místo za 15 za 7 kaček a pak riskovat zdraví? Neříkám že žiju nějak ultra zdravě, ale přece jen si svoje zdraví cením vím než na ušetřených 8 korun...
PS: to že "poznáte" že je něco zkažené je blbost. Člověk pozná viditelnou plíseň nebo zkyslé mlého a podobně, ale mikrobiotický rozbor za vás jazyk rozhodně neudělá.
Tak to teda zírám. Osobně nejím nikdy nic, co je prošlé byt jeden den.
doplněno 29.04.13 14:09:Nejím nic nahnilého (malý flíček na jabku nebo hrušce - pokud je "domácí" - normálně akorát odkrojím), plesnivého nehledě na datu min. trvanlivosti. Pokud se blíží konec trvanlivosti, tak to spotřebuju. Když vím, že to nestihnu spotřebovat, tak to zmrazím. Když to nejde zmrazit, tak to vyhodím. Ale to se stane málokdy, nemám potřebu skladovat v lednici několik týdnů jogurty atd.
doplněno 29.04.13 17:09:2masoni: něco jiného je nahnilé jablko a něco jiného je jablko se začínající plísní. Myslím takovou tu "hnilobu", která se vytvoří prakticky během jednoho dne, když jablko spadne (např. ze stromu). U kupovaných jablek tohle nedělám.
proč? na výrobcích je uvedeno datum MINIMÁLNÍ trvanlivosti...
kdysi jeden můj známý odnesl na hygienu jogurt, který ten den koupil prošlý kdesi v marketu. prudič. poslali ho domů s tím, že jogurt je "živý" a tedy nezávadný. otázkou je, co se dnes jako jogurt prodává!
doplněno 29.04.13 15:43:kolikoli:
pokud je na ovoci jen, vámi zmiňovaný, kousek nahnilého, pak si buďte jistý(á), že plísní je napaden celý kus ovoce. nechte ho pár dní v klidu a uvidíte...
Znamená to tolik, že výrobce vědom si možností technoogie výroby jogurtu a rizik při přepravě dokáže garantovat, že minimálně 14 dní po výrobě se mu nic nestane.
S každým dnem po skončení minimální trvanlivosti stoupá RIZIKO že se přece jen něco stane. Neznamená to samozřejmě, že každý kdo sní jogurt 15 dní od výroby hned umře v strašlivých bolestech.
Obecně vzato týden po po lhůtě je jogurt ještě ok, pak už v něm mohou nastat nějaké změny, což ale týká většinou uhynutí živých kultur...
Určitě ale baštíš shnilé věci protože mají ještě 14 dnů trvanlivost. No ono taky záleží na skladování.
K tomu odkrajování jablek pozor. Nevím která to je co v televizi pořád opakuje. Nahnilé jabloko neokrajovat a celé vyhodit. Plíseň je již prorostlá až ke středu. Pochopitelně marmelády, jamy, džusy a štávy jsou vyráběny pouze z ovoce na kterém není ani ďubka nahnilá. Dnes nás výrobci a obchodníci před takovými nekalostmi chrání. Občas jen pro spetření chutě přidají jed na krysy.
To ty komunisti na tom byli jinak. Vedle nás byla sodovkárna (už z ní jsou ruiny, dnešní trend starost o majetek) no a na dvoře plno beden ovoce. Po dlažbě tekla štáva. Všude plno vos. No a z toho se dělala ovocná limonáda. A jak vám šmakovala.
Když jablko např. spadne na podlahu nebo ze stromu, tak se "pobije" a v těch místech hnědne. Druhý den může mít takto "nahnilý" flek. To ale neznamená, že plesniví.
Zajímalo by mě, jestli jste někdy viděl(a) jabko ze zahrady (ne z obchodu). Správně se mají jablka sbírat, až spadnou ze stromu a podle vaší logiky vyhodit i jabko s malým flíčkem, by to znamenalo, že by druhý den po sběru byla prakticky všechna jablka nepoživatelná, což je samozřejmě blbost.
Ano, občas jím prošlé jogurty, proto to zde také píši. Doufám teda, že jak většina z Vás píše, ničemu to nevadí, když jej třeba max, do týdne spořádám
Dotaz byl na jogurty. Pokud není hořký, nebo plesnivý, tak ho člověk může klidně sníst. A nepotřebuju k tomu mikrobiologický rozbor. Jogurtová kultura totiž dost dlouho brání zkysnutí(zhořknutí), a to je cítit okamžitě na jazyku. A plíseň asi nikdo jíst nebude, pokud má podmínky, tak roste hodně rychle a je okamžitě vidět. Takže dokud jogurt chutná a vypadá jako jogurt, může se jíst.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.